Fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA, condamnat. Sentința, contestată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au contestat pedeapsa primită de Nicolae Iustin Urdea, fostul primar al comunei Limanu, județul Constanța. Fostul primar este suspectat de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale) și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Nici fostul primar al comunei Limanu nu este mulțumit de sentința magistraților, motiv pentru care Nicolae Iustin Urdea a formulat o contestație, aceasta fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța. Primul termen în apelul dosarului a fost stabilit pentru data de 2 mai.
 
Reamintim că, în primă instanță, respectiv Tribunalul Constanța, Iustin Nicolae Urdea a luat trei ani de închisoare pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Urdea a mai luat trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (2 acte materiale). În final, fostul primar s-a ales cu pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de cinci ani. Urdea a fost obligat, printre altele, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare ce depășește opt zile, precum și întoarcerea, să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă și să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele de existență.
 
Tot în prezenta cauză, Bogdan Voicu, fostul secretar al Primăriei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său și pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale).
 
Elena Tambozi, reprezentant al unei societăți comerciale, a luat trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea unei complicități la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.
 
Eugen Barbu, diriginte de șantier, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru săvârșirea unei complicități la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Cel în cauză a mai luat alți trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale). Instanța a contopit pedepsele și a decis ca inculpatul să primească pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Vasile Cotin, reprezentant al unei societăți comerciale, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea unei complicități la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său și pentru săvârșirea unei complicități la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale).
 
În continuare, Tribunalul Constanța a admis acțiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și obligă, în solidar, inculpații Iustin Nicolae Urdea, Bogdan Voicu, Elena Tambozi, Eugen Barbu și Vasile Cotin la plata sumei de 215.428,10 euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plății, despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal conform dispozițiilor art. 120 alin. 1 și 7 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.
 
Magistrații au luat act că reprezentanții Consiliului local Limanu nu s-au constituit parte civilă în procesul penal.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale“.

 
„În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente, unitatea administrativ-teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei. Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile“.
 
„Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei. De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan. Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro“.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătoare a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, județul Constanța, achitat în dosarul DNA Constanța. Primul termen în apel, în octombrie

01 Jun 2023 585

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea unui fost primar din județ! „Fapta nu există!“

17 Feb 2023 3850

Fapta nu există! Tribunalul Constanța explică achitarea lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu! Decizia nu este definitivă

03 Feb 2023 898

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 1119

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare într-un dosar DNA!

16 Dec 2022 985

Primar din judeţ, trimis în judecată de DNA Constanța! Când se va pronunța tribunalul

22 Oct 2022 1285

Constanța. Fost primar din județ, deferit justiției de DNA. A fost fixat un nou termen în rejudecare

23 Sep 2022 912

DNA Constanța a trimis în judecată un primar, în 2015! Procesul continuă la Tribunal

20 May 2022 1382

Dosarul lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, se va rejudeca

17 Dec 2019 1902

Ce a decis Curtea de Apel cu privire la condamnarea fostului primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea

04 May 2019 1954

Primar din judeţul Constanţa trimis în judecată de DNA, condamnat

13 Dec 2018 3964

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 2889

Pregătiri pentru o nouă grădiniţă Opt firme se bat pentru a câştiga lucrările de reabilitare a drumurilor din Limanu

23 Jun 2016 3143

O victorie în primă instanţă dă speranţă Verdictul în procesul Mangalia - Limanu, un act de dreptate!

03 Mar 2016 5001

Priorităţile pe 2016 din agenda primarului Urdea Primăria Limanu aşteaptă avizul ANRE pentru introducerea gazelor naturale

08 Feb 2016 3828