Fost primar trimis în judecată de către DNA, condamnat. Ce se întâmplă acum cu dosarul

Trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Tănase Pelivan, fostul primar al comunei Mihai Bravu din judeţul Tulcea, a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare. Tot în prezenta cauză, Daniel Chirilă a luat doi ani şi şase luni de închisoare. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, primul termen fiind stabilit pentru data de 14 iunie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că, „la data de 2 martie 2010, inculpatul Pelivan Tănase, în calitate de primar al comunei Mihai Bravu din judeţul Tulcea, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu şi a încheiat un contract cu o firmă deţinută de soţia sa, prin care a transmis dreptul de folosinţă asupra unui teren în suprafaţă de 102,07 hectare izlaz, contrar unei hotărâri emise de Consiliul Local al Comunei Mihai Bravu“.
 
„Prin acest demers, inculpatul a determinat pierderea temporară de către Primăria comunei Mihai Bravu a acestui drept, dar şi subvenţiile în cuantum de 214.388,75 de lei, pe care le-a obţinut în schimb firma respectivă prin declararea suprafeţei respective la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Tulcea. În cursul anului 2011, inculpatul Pelivan Tănase, în aceeaşi calitate, a falsificat un contract de închiriere încheiat între Primăria comunei Mihai Bravu şi inculpatul Chirilă Daniel, indicând în cuprinsul său o suprafaţă de 70 de hectare teren, deşi, în realitate, era vorba doar de 7 hectare. Contractul respectiv a fost pus la dispoziţia inculpatului Chirilă Daniel, care l-a folosit în relaţia cu APIA şi a obţinut în mod fraudulos subvenţii în cuantum de 80.052,63 de lei, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul comunei Mihai Bravu, prin nesolicitarea de către edil a subvenţiilor pentru cele 70 ha“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Tot potrivit DNA, Primăria comunei Mihai Bravu a comunicat că se constituie „parte civilă în procesul penal cu suma totală de 244.440,63 de lei reprezentând prejudiciul creat de inculpatul Pelivan Tănase prin nesolicitarea plăţii unice pe suprafaţa de 70 de hectare închiriată (în fals) inculpatului Chirilă Daniel şi sumele de bani obţinute de firma soţiei sale în condiţiile de mai sus şi care se cuveneau Consiliului Local Mihai Bravu“.
 
Revenind la decizia primei instanţe, magistraţii au admis, în parte, acţiunea civilă a părţii civile Unitatea Administrativ-Teritorială Mihai Bravu, jud. Tulcea, şi au dispus obligarea lui Tănase Pelivan la plata sumei de 214.388,75 de lei, cu titlul de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Mihai Bravu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Latura civilă într-un dosar al procurorilor DNA Constanța, soluționată definitiv

04 Dec 2020 1467

DNA Constanţa explică de ce l-a trimis în judecată pe fostul primar Tănase Pelivan (rechizitoriu)

15 Dec 2016 2677