Fost vice, actual primar, devenit inculpat, în urma anchetei DNA! S-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției



Un primar din județul Brașov a fost deferit instanței de către procurorii DNA, sub acuzații vizând tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

Iată ce spun procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în anunțul făcut public astăzi, 6 decembrie 2022:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
IGRIȘAN ALEXANDRU LUCIAN, la data faptei viceprimar al orașului Zărnești, în prezent primar al aceluiași oraș din județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în vederea finanțării proiectului intitulat „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în Orașul Zărnești” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi depus la autoritatea finanțatoare (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – M.D.R.A.P.) mai multe documente false (situații de lucrări, procesul verbal de recepție, raportul dirigintelui de șantier), ce atestau, contrar realității, finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul proiectului. În demersurile sale, inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajați ai primăriei Zărnești și un diriginte de șantier) care, la vremea respectivă, au întocmit și semnat documentele menționate mai sus.
La data de 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați: GROSARU AURELIA, la data faptei director executiv în cadrul Direcției Economice a Primăriei orașului Zărnești, REIT IUSTINA CODRUȚA, la data faptei șef Serviciu Urbanism și manager proiect în cadrul Primăriei orașului Zărnești, CLINCIU MIHAELA, la data faptei inspector achiziții în cadrul Primăriei orașului Zărnești și o persoană fizică, la data faptei diriginte de șantier, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.


Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 815

Peste 20 de procurori noi pentru DNA! Cine sunt și de unde vin. Lista

25 Jan 2024 1542

Percheziții DNA! Trei instituții publice din Bacău, vizate de procurorii Anticorupție! Se caută informații despre mai multe contracte publice

16 Jan 2024 636

Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilor Camera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?

20 Dec 2023 2260

DGA Amplă dezbatere pe marginea legislației incindentă prevenirii corupției, organizată în preajma Zilei Internaționale Anticorupție

06 Dec 2023 1018

Verdict final! Cucoară pierde procesul cu Primăria Constanța! A contestat concursul pentru funcția de director executiv adjunct la Patrimoniu

15 Oct 2023 1283

DNA Percheziție domiciliară la un imobil din Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni

26 Sep 2023 998

Procurorii DNA, la datorie! Ce cazuri au finalizat

07 Sep 2023 902

Șefi din cadrul Primăriei Iași, urmăriți penal de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

23 Aug 2023 824

Procurorul Andrei Bodean rămâne șeful DNA Constanța! CV-ul, averea și interesele! (DOCUMENTE)

16 Jul 2023 5721

Averea şi interesele lui Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța! (DOCUMENTE)

28 Jun 2023 2795

Vești proaste pentru cei care voiau să se angajeze ca șofer în DNA! Concursul a fost suspendat. Iată motivul

21 May 2023 2257

Procuror din Constanța, propus șef plin în Direcția Națională Anticorupție!

14 May 2023 3957

DNA a solicitat Primăriei Constanța predarea tuturor actelor care fac obiectul unui dosar penal! Sunt vizate documentații de urbanism pentru locuințe colective pe strada Maior Șofran

16 Feb 2023 7350

Procuror nou la DNA Constanța! Iată cine este și de unde vine

11 Feb 2023 6404