Fosta conducere a Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, chemată la judecată! Ce au decis magistrații

  • În dosarul 8650/212/2020, Societatea Națională Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a promovat o acțiune în răspundere delictuală față de Cristian Carsium Moldovanu, fostul director general al instituției, dar și față de Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu și alți angajați.
  • Reprezentanții aeroportului au solicitat obligarea mai multor angajați, inclusiv a fostului director Cristian Carsium Moldovanu, la plata sumei de 30.000 de lei, reprezentând amenda pe care CNCD a aplicat-o instituției.
  • În primă instanță, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea promovată de Societatea Națională Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.
  • Procesul va continua la Tribunalul Constanța, în urma apelului declarat în cauză.
 
Judecătorii din Constanța au luat o primă hotărâre în procesul în care Cristian Carsium Moldovanu, fost purtător de cuvânt al Consiliului Județean Constanța și, totodată, fost director general al SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, a fost dat în judecată de instituția pe care a condus-o.
 
În dosarul 8650/212/2020, Societatea Națională Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a promovat o acțiune în răspundere delictuală față de Cristian Carsium Moldovanu, fostul director general al instituției, dar și față de Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu și alți angajați.
 
Lista părăților îi include pe Gheorghe Zamani, Camelia Diaconu, Nicolae Vîlvoi, Dorina Ionescu, Cristian Fotu, Gheorghe Gabriel Boldea, Sandu Ilie, Loredan George Enuță, Antoaneta Chelu și Elena Cătălina Vîta.
 
În primă instanță, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea promovată de Societatea Națională Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.
 
Cazul a ajuns însă recent pe rolul Tribunalului Constanța, după ce reprezentanții aeroportului au declarat apel împotriva primei hotărâri.
 
Amendă de 30.000 de lei
 
În Hotărârea 2510/2022 a Judecătoriei Constanța se arată că, prin cererea de chemare în judecată, SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a solicitat „obligarea pârâților în solidar la plata sumei 30.000,00 lei ce reprezintă amenda contravenţională suportată de S.N. A.I.M.K.C S.A., conform Hotărârii Consiliului nr. 342/22.07.2015, pronunţată în dosar nr.53/2015, definitiva;  obligarea pârâților în solidar la plata dobânzii legate calculată de la data introducerii prezentei acţiuni și până la data achitării integrale a sumei de 30.000,00 lei; obligarea pârâților în solidar la plata cheltuielilor de judecată“.
 
Pe scurt, reprezentanții aeroportului au arătat că societatea a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu amendă de 30.000 de lei, în anul 2015, CNCD fiind sesizat de sindicat.

 
În hotărârea instanței se menționează că s-a arătat că „în esenţă CNCD a stabilit faptul că Contractele Colective de Muncă încheiate la nivelul societății pentru anii ######### şi ######### au produs următoarele efecte juridice: - discriminarea unui grup de persoane; - discriminarea a fost constatată în peste 40 de capete de cerere; - discriminarea a afectat activitatea independentă a sindicatelor nereprezentative și a creat un monopol pentru un singur sindicat cel reprezentativ“.
 

De asemenea, reprezentanții aeroportului au spus că această decizie a CNCD a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, unde aeroportul a primit câștig de cauză, însă procesul a ajuns la Curtea Supremă, în urma recursului declarat de CNCD.
 
În cele din urmă Curtea Supremă a admis recursul și astfel a rămas în picioare amenda de 30.000 de lei primită de aeroport, pe care acesta a și achitat-o.
 
Acum, reprezentanții aeroportului au solicitat obligarea mai multor angajați, inclusiv a fostului director Cristian Carsium Moldovanu, la plata sumei de 30.000 de lei.
 
Judecătoria a respins acțiunea
 
Magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța, însă, au decis respingerea acțiunii SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat că „în speţă, nu sunt îndeplinite condiţiile atragerii răspunderii civile a pârâților“.
 
Au spus judecătorii că „fapta reclamata în sarcina pârâților nu există, pârâții nu au nicio culpa în aplicarea amenzii de către CNCD, nu au acţionat cu vinovăţie în negocierea şi semnarea CCM şi, pe cale de consecinţă, nu exista nici legătură de cauzalitate între acţiunile pârâților și prejudiciul pretins de reclamantă“.
 
Așa cum am precizat, hotărârea Judecătoriei Constanța a fost recent atacată de către SN Aeroporul Internațional Mihail Kogălniceanu la Tribunalul Constanța.
 
Acum, magistrații instanței de apel urmează să fixeze data primei înfățișări pentru judecarea căii de atac.
 
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărârea 2510/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
„Îmbogățire fără justă cauză“
Cristian Moldovanu, fostul director al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, a pierdut procesul cu instituția. Cât are de achitat

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aeroportul Mihail Kogălniceanu cumpără servicii de identificare a alertelor de securitate cibernetice! Iată care este valoarea contractului

23 Apr 2024 443

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 392

Noi decizii au fost adoptate de Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA

03 Apr 2024 1308

Cumpărări directe Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu cumpără bilet de avion și transfer aeroport Viena-hotel de la Paris Rostar SRL (DOCUMENT)

30 Mar 2024 679

Paralela45 relansează cursele charter cu destinație Antalya, cu plecare din Constanța! Ce alte destinații preferă românii? (VIDEO)

19 Mar 2024 1177

LIVE CCINA, Paralela45 și Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța, despre vacanțele de vară 2024 (FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 1061

Justiție Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, la judecată cu Direcția Finanțelor Publice. Creanțe de peste 70.000 lei

12 Mar 2024 736

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 896

Justiție Constanța Conflictul juridic între Aeroportul Mihail Kogălniceanu și Vega Offshore SRL, firma lui Gabriel Comănescu

27 Feb 2024 1174

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1537

SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța SA a prelungit mandatul lui Horia Mihail Acatrinei, director economic

17 Feb 2024 2958

Miza – penalități Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA Constanța cheamă în instanță Ministerul Transporturilor

15 Feb 2024 817

UPDATE Apă oprită la robinete din cauza unei avarii, în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

15 Feb 2024 590

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 870

Investiție de peste 200 milioane lei Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” din Constanța prinde contur! (FOTO)

02 Feb 2024 7088