Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Apelul, amânat pentru luna octombrie

  • Conform portalului instanțelor de judecată, toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au amânat pentru finele lunii octombrie 2022 judecata în apelul dosarului în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată în primă instanță, în dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanţa.
 
Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 27 octombrie 2022.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
În luna februarie 2021, Ștefania Pârlogea, judecător din Tribunalul Constanţa, a decis achitarea tuturor inculpaților din dosar: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.

 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 1013

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1487

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 846

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1531

Desfășurare impresionantă de forțe la Cernavodă! Are loc simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Oct 2023 950

ISU Dobrogea Exercițiul "Valahia 2023" - simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă

03 Oct 2023 977

Atenție! Acesta este un exercițiu! Exercițiu de simulare a unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă. Iată în ce perioadă

30 Sep 2023 885

Achitări pe linie pentru fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă! Judecata în apel, aproape de final

29 May 2023 1385

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată

08 May 2022 1503

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța

23 Mar 2022 2224

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați! Procurorii DNA, nemulțumiți

27 Feb 2021 2938

Ce spune legea despre achitarea foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

20 Feb 2021 2673

Exclusiv! Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA, achitată

19 Feb 2021 3593

Tribunalul Constanța nu se va pronunța azi în dosarul fostei conduceri a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

18 Jan 2021 1690

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Noul termen, în decembrie

21 Nov 2020 1808