Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată în primă instanță! Contestația DNA, amânată



Procurorii DNA Constanţa contestă decizia prin care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată în primă instanță!
 
Contestația DNA este judecată de Curtea de Apel Constanța.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 30 martie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Potrivit datelor oficialei, în cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Amintim că în februarie 2021, Ștefania Pârlogea, judecător din Tribunalul Constanţa, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Instanța a concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 

Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
Oficial de la DNA

 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SN Nuclearelectrica SA avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă

07 Mar 2023 644

O firmă cu rădăcini iberice construiește o centrală electrică fotovoltaică în județul Constanța

05 Nov 2022 1632

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Apelul, amânat pentru luna octombrie

04 Jul 2022 1060

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată

08 May 2022 1031

Lucian Bode, la Cernavodă Asigurarea securităţii centralei nuclearelectrice, unul dintre cele mai importante obiective de interes naţional

29 Apr 2022 1090

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța

23 Mar 2022 1783

UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă vizitează Centrala Nucleară de la Cernavodă „Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1“

14 Feb 2022 1765

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat miercuri seară

29 Dec 2021 1452

25 de ani de operare Președintele Klaus Iohannis a ajuns la centrala de la Cernavodă (galerie foto și video)

07 Oct 2021 2467

Proiect major pentru transportul energiei electrice din Dobrogea spre restul țării. Despre ce este vorba

19 Jul 2021 1548

Se împlinesc 41 de ani de la inaugurarea lucrărilor de construcție de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă

17 Jul 2021 1727

Nuclearelectrica anunţă Se extinde durata programului de oprire planificată a Unității 2 CNE Cernavodă

13 Jun 2021 1420

Proiectul de ratificare a Acordului între România şi SUA privind cooperarea nuclearo-energetică de la Cernavodă, adoptat

12 May 2021 1042

A fost înmormântat astăzi Subofițerul Unității Speciale de la Cernavodă care s-a împușcat în cap a decedat

22 Mar 2021 3020

Nuclearelectrica SA vrea să știe cât ar costa actualizarea documentației pentru depozitul de combustibil ars de la CNE Cernavodă

12 Mar 2021 3525