Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată în primă instanță! Contestația DNA, amânatăProcurorii DNA Constanţa contestă decizia prin care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată în primă instanță!
 
Contestația DNA este judecată de Curtea de Apel Constanța.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 30 martie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Potrivit datelor oficialei, în cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Amintim că în februarie 2021, Ștefania Pârlogea, judecător din Tribunalul Constanţa, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 
Instanța a concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 

Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
Oficial de la DNA

 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 165

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 754

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 441

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 527

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 506

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 1015

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1487

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 847

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 1051

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA, licitație pe 1,8 milioane de euro pentru sistemele de monitorizare de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

22 Dec 2023 947

RAJA Constanța Zona centrală din Cernavodă a rămas fără apă! Iată consumatorii afectați

17 Nov 2023 899

Licitație de opt milioane de euro pentru Centrala Nuclearelectrică Cernavodă! (DOCUMENT)

16 Nov 2023 1069

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA, contract de 1,38 de milioane de euro pentru echipamente de protecție la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

13 Nov 2023 1069

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1531

Nuclearelectrica SA, PUZ pentru birourile de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

17 Oct 2023 1016