Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Noul termen, în decembrie

  • Fosta conducere este acuzată că, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Tribunalul Constanţa a stabilit probabil ultimul termen de judecată în acest an în dosarul în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, a fost deferită justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

În cauză au mai fost trimişi în judecată Mădălina Olteanu, Ionel Encică, Laurenţiu Theodor Nicola şi Victor Dărămuş.

În prezent au fost acordate aproximativ 45 de termene.

Oricare va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 9 decembrie 2020.


Acord-cadru

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 

Informaţii clasificate

„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS.


False motive tehnice“

Concret, cei patru inculpaţi au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membri ai Consiliului de Administraţie, directori generali ai SNN, membri ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generată tocmai de inacţiunea anterioară a inculpaţilor“, conform anchetatorilor.

Procurorii DNA mai arată că „această conduită infracţională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, contrar dispoziţiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică“.


Complex rezidenţial

„Consecinţa directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plată, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea omului de afaceri, plăţi care reprezintă prejudiciul adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.


În perioada noiembrie 2010 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidenţial situat în municipiul Constanţa, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuş Victor, în condiţiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.
 

Servicii de pază

În perioada aprilie 2012 - noiembrie 2015, inculpaţii Bucur Ionel, Encică Ionel şi Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentaţiei tehnice şi ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.


În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcţi ai serviciilor de pază“, conform rechizitoriului.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Citeşte şi:

Decizii importante ale AGA Societății Naționale "Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu"
Bonus - o angajată a făcut plângere la DNA


Mara Investcom SRL, firma care s-a ocupat de secretariatul Spitalului Județean Constanța, în faliment. Date de la DNA

Oficial! Prima condamnare în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 852

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1348

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 769

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1449

Desfășurare impresionantă de forțe la Cernavodă! Are loc simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Oct 2023 903

ISU Dobrogea Exercițiul "Valahia 2023" - simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă

03 Oct 2023 947

Atenție! Acesta este un exercițiu! Exercițiu de simulare a unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă. Iată în ce perioadă

30 Sep 2023 850

Achitări pe linie pentru fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă! Judecata în apel, aproape de final

29 May 2023 1313

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Apelul, amânat pentru luna octombrie

04 Jul 2022 1405

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată

08 May 2022 1470

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța

23 Mar 2022 2185

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați! Procurorii DNA, nemulțumiți

27 Feb 2021 2910

Ce spune legea despre achitarea foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

20 Feb 2021 2640

Exclusiv! Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA, achitată

19 Feb 2021 3548

Tribunalul Constanța nu se va pronunța azi în dosarul fostei conduceri a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

18 Jan 2021 1658