Fosta conducere a ISU Dobrogea, achitată în primă instanță! Apelul, amânat pentru septembrie

 
  • Tribunalul a decis că fapta de care a fost acuzat Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea“, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Curtea de Apel Constanța a stabilit un nou termen în apelul dosarului în care fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de procurorii Anticorupție, a fost achitată în primă instanță.
 
Curtea a stabilit noul termen în apel, pentru data de 15 septembrie 2022.
 
Ieri, tot în această cauză, Curtea a admis cererea formulată de Viorel Cobzariu prin apărătorul ales și a ridicat măsura asiguratorie dispusă prin ordonanța nr. 25/P/2014 din 07.07.2015 a PÎCCJ – DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari asupra bunurilor aparținând lui Cobzariu Viorel.
 
Decizia Curții este definitivă.  
 

Amintim că prin intermediul comunicatului Nr. 1732/VIII/3, din  10 noiembrie 2015 s-a anunțat că procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
Costache Viorel (...) fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, Miroiu Constantin, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanţa, Ciochină Virgilia-Crina, fost contabil şef în cadrul I.S.U. Constanţa şi Vasile Vasilica, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale),
 
Cobzariu Viorel, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 


În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.
Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.
 

În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.
În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel şi Costache Viorel, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa în sumă de 40.735,97 lei şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Cauza a fost soluționată în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa.
 
Instanţa a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea“, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Achitare au mai primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar.
 
Şi în cazul lor, instanţa de judecată a ajuns la concluzia că fapta de care au fost acuzaţi cei patru nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Trei ani de închisoare cu suspendare!
Flagrant lângă sediul RAR! Cum a fost prins de DNA un fost inspector superior CJ Tulcea! (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, achitată. Apelul dosarului, amânat pentru octombrie

14 Jun 2021 3860

Unul dintre șoferii implicați în accidentul cu 41 de victime de pe DN 2A, Constanţa – Ovidiu, din nou în atenția judecătorilor

16 Jun 2020 4919

Judecata foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“, amânată pentru septembrie. Ce acuzaţii fac procurorii DNA

25 Jul 2017 2386

Constanţa - accident cu 41 de victime aproape de Bavaria Motors. Dosarul, închis definitiv

04 Oct 2016 11368

Cum s-a anulat prima achitare din dosarul celui mai grav accident din istoria recentă a Constanţei

01 Mar 2016 5646

Ionuţ Neagu şi Viorel Cobzariu, achitaţi pentru a doua oară

12 Feb 2016 3723

Exclusiv Inculpaţii din dosarul celui mai grav accident rutier din istoria recentă a Constanţei, achitaţi. Faptele s-au prescris

11 Feb 2016 3343

Inculpaţii din dosarul celui mai grav accident rutier din ultimii 18 ani din Constanţa, achitaţi pentru a doua oară

03 Feb 2016 2893

Achitările, anulate Răsturnare de situaţie în dosarul celui mai grav accident rutier din ultimii zece ani din Constanţa

19 Jan 2016 3038

Viorel Costache, fostul şef al ISU „Dobrogea“, ar fi trucat o licitaţie finanţată prin Programul Naţiunilor Unite

11 Nov 2015 2848

41 de răniți și un mort Avem primele achitări în dosarul celui mai grav accident rutier din ultimii zece ani, din Constanța

16 Jan 2015 3545