Fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, achitată. Apelul dosarului, amânat pentru octombrie

•    Cauza a fost soluționată în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa.

•    Instanța a ajuns la concluzia că faptele de care au fost acuzați inculpații nu sunt prevăzute de legea penală ori nu a fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.


Judecătorii Curții de Apel Constanța au stabilit un nou termen în apelul dosarului în care fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, a fost achitată în primă instanță, la Tribunalul Constanța.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 14 octombrie 2021, având în vedre cererea de amânare din partea inculpatului Viorel Cobzariu în vederea angajării unui apărător.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.

În cauză, Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, ese acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.


Constantin Miroiu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină, fost contabil-şef în cadrul ISU Constanţa, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale), un administrator al unei societăţi comerciale la data presupusei fapte este acuzat de săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).

În cauză, au mai fost trimişi în judecată Constantin Miroiu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină, fost contabil-şef în cadrul ISU Constanţa, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de Pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii „Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme, costurile manoperei şi ale materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.

„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef Serviciu Logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.

În aceleaşi circumstanţe, administratorul unei societăţi a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei“, conform DNA.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și
 
Salvator și în timpul liber
Un pompier ISU Dobrogea a acordat primul ajutor victimelor accidentului de la Valu lui TraianDecizie definitivă în cazul angajatului ISU Dobrogea acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă la ISU „Dobrogea”. Două persoane în pericol de înec, pe plaja Santa Maria Bay

25 Jul 2021 445

Intervenție a pompierilor ISU Dobrogea în zona Teatrului de Stat din Constanța în această noapte. Ce s-a întâmplat

24 Jul 2021 608

Un fost comandant de echipaj de la ISU Dobrogea, în cătușe pentru agresiune și corupere sexuală a minorilor

22 Jul 2021 2145

ZIUA LIVE. Șeful ISU Dobrogea - „Nu poți face performanță dacă nu ai și tehnica adecvată“

22 Jul 2021 747

ZIUA LIVE. Colonelul Cristian Amarandei - „Din orice misiune de intervenție noi trebuie să învățăm”

21 Jul 2021 1573

Cum decurge un exercițiu tactic al pompierilor de la ISU „Dobrogea” în cazul declanșării unui dezastru în danele de petrol (galerie foto)

21 Jul 2021 677

Alertă la ISU „Dobrogea”. Incendiu în apartament, în zona Mamaia Nord

21 Jul 2021 573

Intervenție de urgență la Medgidia. Pompierii, chemați în ajutor

20 Jul 2021 628

ISU „Dobrogea“, exercițiu cu forțe în teren. Despre ce este vorba

20 Jul 2021 461

ZIUA LIVE. Colonelul Amarandei, despre evenimentele care au împins limitele pompierilor constănțeni mai departe decât se credea omenește posibil

20 Jul 2021 2525

UPDATE. Alertă la ISU „Dobrogea” Bărbat, scos din mare. I se efectuează protocolul de resuscitare

18 Jul 2021 1379

O mașină a luat foc pe Autostrada A4 (galerie foto)

18 Jul 2021 2314

Alertă la ISU Dobrogea. Intervenție în Mamaia Nord. O femeie a murit (galerie foto+video)

17 Jul 2021 27769

Ceva ce nu prea se întâmplă pe plajă Incendiu șezlonguri în zona Faleză Nord

17 Jul 2021 1219

Alertă la ISU „Dobrogea”. Persoană dispărută în Canalul Dunăre - Marea Neagră, la Murfatlar

16 Jul 2021 882