Fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, achitată. Apelul dosarului, amânat pentru octombrie





•    Cauza a fost soluționată în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa.

•    Instanța a ajuns la concluzia că faptele de care au fost acuzați inculpații nu sunt prevăzute de legea penală ori nu a fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.


Judecătorii Curții de Apel Constanța au stabilit un nou termen în apelul dosarului în care fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, a fost achitată în primă instanță, la Tribunalul Constanța.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 14 octombrie 2021, având în vedre cererea de amânare din partea inculpatului Viorel Cobzariu în vederea angajării unui apărător.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.

În cauză, Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, ese acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.


Constantin Miroiu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină, fost contabil-şef în cadrul ISU Constanţa, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale), un administrator al unei societăţi comerciale la data presupusei fapte este acuzat de săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).

În cauză, au mai fost trimişi în judecată Constantin Miroiu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină, fost contabil-şef în cadrul ISU Constanţa, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de Pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii „Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme, costurile manoperei şi ale materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.

„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef Serviciu Logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.

În aceleaşi circumstanţe, administratorul unei societăţi a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei“, conform DNA.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și
 
Salvator și în timpul liber
Un pompier ISU Dobrogea a acordat primul ajutor victimelor accidentului de la Valu lui Traian



Decizie definitivă în cazul angajatului ISU Dobrogea acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 2979

Accident rutier cu victimă pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Implicate un autoturism și un autotren (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1200

UPDATE Accident rutier, în municipiul Constanța, lângă Zodiac! O victimă este implicată (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 2077

UPDATE O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier între Castelu și Medgidia, județul Constanța (FOTO)

17 Mar 2024 1710

Final de proces în cazul fostului angajat ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală! Iată când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

17 Mar 2024 374

Incendiu în localitatea 23 August din județul Constanța

17 Mar 2024 588

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o casă din Aliman!

16 Mar 2024 621

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1610

Victima a fost transportată la spital Un motociclist implicat într-un accident rutier, în Medgidia, județul Constanța. Pompierii au intervenit

16 Mar 2024 660

UPDATE Incendiu pe DN22 Constanța-Tulcea! Un autoturism, cuprins de flăcări la Lumina

15 Mar 2024 825

O fetiță de 8 ani, rănită Accident rutier între două autoturisme în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

14 Mar 2024 1095

Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei din Constanța

14 Mar 2024 905

Confruntare legală OMV Petrom Marketing SRL și SC Tisgal SRL împotriva Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea

13 Mar 2024 620

ISU „Dobrogea” Constanța a obținut un certificat de urbanism pentru un viitor imobil la Poarta 5

13 Mar 2024 380

Știri Constanța Biciclist lovit de mașină în localitatea Nicolae Bălcescu!

10 Mar 2024 1049