Justitie

Foști șefi ai IPJ Timiș și alți inculpați, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 16 inculpați:

MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
- instigare la  dare de mită (două infracţiuni)
- favorizarea făptuitorului,
 
BOLBOS FLORIN MIRCEA, la data săvârșirii faptei adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

PAVEL  DUMITRU, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
-  trafic de influenţă,
- complicitate la luare de mită,
- favorizarea făptuitorului,

CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, la data faptelor şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită,

TEMU MARIAN DORINEL, la data săvârșirii faptei şef al Poliţiei oraşului Recaş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
BERZESCU DORU ADRIAN, la data faptelor șef al Poliției Locale Recaș, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- uzurparea funcţiei,
- hărţuire,
 
PAVEL TEODOR, la data faptelor primar al oraşului Recaş pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la uzurparea funcţiei,
- instigare la hărțuire,
 
BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiș, pentru săvârşirea următoarelor infracţiunilor:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă, (două infracțiuni),
- favorizarea făptuitorului,
- instigare  la  dare de mită,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- uz de fals,
 
MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la  abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BLEDEA COSMIN IONUŢ și GÎRBACI VASILICĂ, ofițeri de poliție în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiș, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,

DRĂGHICI SORIN și DINCĂ ADRIAN, agenți de poliție în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiș, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
 
BOȚ IULIAN, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni :
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
- dare de mită,  (patru infracţiuni),
- cumpărare de influență (două infracțiuni),
 
TOADER NICOLAE CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
 
BEJAN PETREA, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
         
1. În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boț Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpații Toader Nicolae și Bejan Petrea, au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale administrate de aceștia din urmă.
         
Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
         
Începând din noiembrie 2013 și până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului au fost sprijinite și protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiș, dar și funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani - Muntean Sorin  Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel  Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.
         
Concret, în contextul în care, la I.P.J. Timiș, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracțională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.
         
În cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin  stabilirea „strategiilor” care să-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin.
         
În același context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă.
         
Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil - martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.
         
De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei.
         
În același context, inculpatul Bîlc Marin a pretins și primit de la inculpatul Boţ Iulian suma de 8.000 euro din care suma de  1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.
         
2. În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaş, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolboș Florin Mircea, în calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului șef, prin încălcarea normelor legale, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.
         
Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție (care își îndeplinea în mod legal atribuțiile de serviciu) din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie.
         
În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.
         
În același scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Poliției Recaș.
         
Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cât şi în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât şi la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.
         
Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.
         
Prin exercitarea atribuţiunilor de serviciu în maniera de mai sus, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş – Poliţia oraşului Recaș, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliție.
 
3. În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, în calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, o serie de accesorii auto în valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal.
         
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.
         
La sfârșitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel a pretins și primit de la inculpații Drăghici Sorin și Dincă Adrian, agenți de poliție, accesorii auto în valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparţinând soţiei sale și un aparat electronic.
         
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare a efectuării unui control).
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpaţilor Bîlc Marin, Boț Iulian, Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți.

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, menționează procurorii.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 20 de percheziţii în Constanţa Procurorii DNA, faţă în faţă cu „Împăratul Lumii“

24 Mar 2018 1541

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre propunerea de revocare a șefei DNA. Ce a precizat șeful Statului

23 Mar 2018 191

Petre Geamănu, supranumit „Împăratul Lumii“, audiat la DNA Constanţa

23 Mar 2018 877

Fost director general al CN APM Constanţa, urmărit penal de procurorii DNA

22 Mar 2018 1054

Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, va fi eliberat din penitenciar

21 Mar 2018 1912

Laura Codruţa Kovesi şi adjunctul său, audiaţi astăzi la CSM

21 Mar 2018 260

Directorul unei importante instituţii din Constanţa, deferit justiţiei. Ce spun procurorii DNA. Se audiază martori

21 Mar 2018 1860

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a câștigat o bătălie cu jurnaliștii Antena 3. Ce a decis instanța

20 Mar 2018 4025

Amânare în dosarul Rovinari - Turceni în care este judecat fostul premier Victor Ponta. Când va fi dată sentința

20 Mar 2018 432

Surse judiciare DNA a găsit în casa lui Radu Mazăre un pistol. Procurorii din Constanţa cer acum confiscarea armei

20 Mar 2018 4695

Președintele SRI vrea desecretizarea protocolului SRI-DNA

19 Mar 2018 260

Victor Ponta, acuzații la adresa președintelui PSD - ”Liviu Dragnea și Tel Drum au fost protejați de stat”

16 Mar 2018 439

Oficial de la DNA Constanța. Iată cine sunt suspecții în dosarul de cămătărie!

16 Mar 2018 3064

Un procuror din Constanţa, delegat şef serviciu în DNA până în septembrie

16 Mar 2018 1495

Cine-l judecă pe Teodosie!

15 Mar 2018 602

Notarul Horia Botezatu, trimis în judecată de către DNA Constanţa. S-a dat un nou termen

15 Mar 2018 823

Percheziții ale procurorilor DNA la Federația Română de Fotbal. Ce verifică anchetatorii

14 Mar 2018 446

Magistrat trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

14 Mar 2018 364

Plangere depusă pe numele președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu trimisă de DNA la Parchet

13 Mar 2018 374

Tudorel Toader, pregătit să sesizeze CCR în cazul în care preşedintele va refuza să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi

12 Mar 2018 534

DNA. Directorul general al ADP Sector 1 București și alți doi inculpați, trimiși în judecată. Ce acuzații li se aduc

12 Mar 2018 275

Control al procurorilor DNA la Poliția Locală București. Este verificat contractul de achiziție a mașinilor de topit zăpada

12 Mar 2018 302

Un nou protest în fața Sălii Palatului în timpul congresului PSD. Manifestanții au adus eugenii, faina și ulei

10 Mar 2018 340

Călin Popescu Tăriceanu „În ziua în care preşedintele va ieşi în conferinţă de presă să anunţe că nu o revocă pe doamna Kovesi îşi va semna singur sentinţa“

10 Mar 2018 371

Unul dintre dosarele instrumentate de către DNA Constanţa merge la Înalta Curte

10 Mar 2018 791

Curtea Constituţională a României, sesizată pentru a doua oară în cazul medicului Marius Militaru, şeful Secţiei Chirurgie

10 Mar 2018 1148

Arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, a fost trimis în judecată de către DNA Constanţa. Pentru a doua oară

09 Mar 2018 867

Mai mulţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, trimişi în judecată de către DNA. Dosarul, la Înalta Curte

09 Mar 2018 1792

Liderul PNL, Ludovic Orban ar putea fi anchetat într-un alt dosar de procurorii DNA. Despre ce dosar este vorba

08 Mar 2018 516

DNA a calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro Radu Nemeş rămâne sub control judiciar

08 Mar 2018 930

O nouă victorie împotriva DNA a unui lider PSD. Un fost primar a scăpat de procesul pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă

07 Mar 2018 502

Un avocat din Baroul Constanţa, trimis în judecată de căre DNA. Dosarul, la Înalta Curte

07 Mar 2018 802

Dosarul lui Tudorel Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, amânat

07 Mar 2018 341

Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, eliberat condiţionat, în primă instanţă. Cine se opune. Când se va decide totul

07 Mar 2018 788

Şeful DIICOT ar fi vizat într-un dosar al DNA. Ce a declarat Daniel Horodniceanu despre acest dosar

06 Mar 2018 436

Un primar din Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Ieri s-a luat o decizie foarte importantă

06 Mar 2018 449

Ce a declarat Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, despre procedura de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi

04 Mar 2018 518

DNA Constanţa, pe primul loc la nivel naţional. A emis cele mai multe rechizitorii în 2017

03 Mar 2018 1206

Dosarul fostelor angajate ale Sanatoriului Balnear Techirghiol, amânat. Obiecţiunile DNA, admise în parte

02 Mar 2018 817

Laura Codruța Kovesi, susținută de peste 100.000 de români, printr-o petiție online

01 Mar 2018 494

Frans Timmermans, CE - ”Poliţia magistraturii trebuie făcută de magistraţi, nu de ministrul Justiţiei sau politicieni”

01 Mar 2018 252

Cadru universitar, trimis în judecată de către DNA Constanța. Condamnat în primă instanță. Apelul dosarului, în martie

01 Mar 2018 1468

13 demnitari, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, trimişi în judecată în dosare instrumentate de DNA în 2017

28 Feb 2018 282

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis referitor la revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

28 Feb 2018 319

Bilanțul pe 2017 al DNA. Discursul Laurei Codruța Kovesi „Investigațiile privind frauda cu fonduri europene s-au dublat în ultimii doi ani“

28 Feb 2018 226

UPDATE. Laura Codruța Kovesi a prezentat raportul de activitate al DNA „2017 a fost un an dificil în lupta contra corupției“

28 Feb 2018 2516

Procurorii DNA își vor prezenta azi bilanțul pe anul 2017. DNA Constanţa a înregistrat în 2016 un „maxim istoric“

28 Feb 2018 404

Revista presei locale

28 Feb 2018 394

Klaus Iohannis va participa miercuri la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2017

27 Feb 2018 343

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene se întâlnește joi cu Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi

27 Feb 2018 218