Justitie

Foști șefi ai IPJ Timiș și alți inculpați, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 16 inculpați:

MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
- instigare la  dare de mită (două infracţiuni)
- favorizarea făptuitorului,
 
BOLBOS FLORIN MIRCEA, la data săvârșirii faptei adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

PAVEL  DUMITRU, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
-  trafic de influenţă,
- complicitate la luare de mită,
- favorizarea făptuitorului,

CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, la data faptelor şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită,

TEMU MARIAN DORINEL, la data săvârșirii faptei şef al Poliţiei oraşului Recaş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
BERZESCU DORU ADRIAN, la data faptelor șef al Poliției Locale Recaș, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- uzurparea funcţiei,
- hărţuire,
 
PAVEL TEODOR, la data faptelor primar al oraşului Recaş pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la uzurparea funcţiei,
- instigare la hărțuire,
 
BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiș, pentru săvârşirea următoarelor infracţiunilor:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă, (două infracțiuni),
- favorizarea făptuitorului,
- instigare  la  dare de mită,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- uz de fals,
 
MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la  abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BLEDEA COSMIN IONUŢ și GÎRBACI VASILICĂ, ofițeri de poliție în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiș, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,

DRĂGHICI SORIN și DINCĂ ADRIAN, agenți de poliție în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiș, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
 
BOȚ IULIAN, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni :
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
- dare de mită,  (patru infracţiuni),
- cumpărare de influență (două infracțiuni),
 
TOADER NICOLAE CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
 
BEJAN PETREA, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
- constituirea  unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
         
1. În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boț Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpații Toader Nicolae și Bejan Petrea, au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale administrate de aceștia din urmă.
         
Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
         
Începând din noiembrie 2013 și până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului au fost sprijinite și protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiș, dar și funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani - Muntean Sorin  Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel  Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.
         
Concret, în contextul în care, la I.P.J. Timiș, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracțională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.
         
În cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin  stabilirea „strategiilor” care să-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin.
         
În același context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă.
         
Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil - martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.
         
De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei.
         
În același context, inculpatul Bîlc Marin a pretins și primit de la inculpatul Boţ Iulian suma de 8.000 euro din care suma de  1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.
         
2. În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaş, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolboș Florin Mircea, în calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului șef, prin încălcarea normelor legale, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.
         
Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție (care își îndeplinea în mod legal atribuțiile de serviciu) din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie.
         
În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.
         
În același scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Poliției Recaș.
         
Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cât şi în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât şi la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.
         
Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.
         
Prin exercitarea atribuţiunilor de serviciu în maniera de mai sus, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş – Poliţia oraşului Recaș, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliție.
 
3. În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, în calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, o serie de accesorii auto în valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal.
         
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.
         
La sfârșitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel a pretins și primit de la inculpații Drăghici Sorin și Dincă Adrian, agenți de poliție, accesorii auto în valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparţinând soţiei sale și un aparat electronic.
         
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare a efectuării unui control).
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpaţilor Bîlc Marin, Boț Iulian, Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți.

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, menționează procurorii.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman

21 Jun 2018 1047

Sentinţă amânată în dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru luare de mită în cazul locuinţelor sociale din cartierul Henri Coandă

21 Jun 2018 192

Acord de recunoaştere a vinovăţiei, respins de Tribunalul Constanţa

21 Jun 2018 562

Liviu Dragnea şi Radu Mazăre află azi primele soluţii în dosarele instrumentate de procurorii DNA

21 Jun 2018 487

Sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au avut o altercaţie cu poliţiştii de la Rutieră

20 Jun 2018 465

Protest în faţa Palatului Parlamentului împotriva coaliţiei de guvernare. Ce scandează manifestanţii

20 Jun 2018 444

Liviu Dragnea, achitat ori condamnat! Totul se decide mâine

20 Jun 2018 929

Când va fi pronunţată sentinţa definitivă în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este judecată pentru favorizarea infractorului

19 Jun 2018 231

Hotărâre de ultim moment într-un dosar al DNA Constanţa. Aproape 200 de părţi vătămate

18 Jun 2018 992

Procurorii Anticorupţie nu concep achitarea lui Relu Stanciu

14 Jun 2018 695

Condamnat în primă instanţă Fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Constanţa, azi, în faţa judecătorilor

14 Jun 2018 718

Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

14 Jun 2018 1073

Secţia pentru procurori a CSM a respins una dintre acţiunile exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

13 Jun 2018 231

Ce spune ministrul Tudorel Toader despre modul în care acţionează preşedintele Klaus Iohannis, după decizia Curţii Constituţionale privind revocarea procurorului-şef al DNA

13 Jun 2018 396

Hotărâre definitivă într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

13 Jun 2018 828

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell - ”Pentru România este importantă lupta împotriva corupţiei”

12 Jun 2018 279

Va aplica sau nu președintele Iohannis decizia Curții Constituționale. Ce spune președintele despre o eventuală demisie a Laurei Codruța Kovesi

12 Jun 2018 2701

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după publicarea motivării CCR în cazul Kovesi. Ce a declarat șeful statului

12 Jun 2018 370

Sentința în dosarul ANRP, amânată de Instanța Supremă. Cine sunt cei judecați în acest dosar

12 Jun 2018 406

Veste tristă pentru un fost primar din Constanţa!

12 Jun 2018 2244

Alina Bica, plângere penală pe numele Laurei Codruța Kovesi

11 Jun 2018 580

O nouă amânare în cazul fostului şef CJAS Constanţa, Dragoș Poteleanu

11 Jun 2018 291

Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta, vrea să plece din DNA

09 Jun 2018 669

Procurorii Anticorupție din Constanţa au trimis în judecată mai mulţi oameni de afaceri

08 Jun 2018 415

DNA, oficial despre ultimul dosar al lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al CJC

08 Jun 2018 746

Decizia CCR în cazul revocării şefei DNA, publicată (document)

08 Jun 2018 329

Veste bună pentru Radu Mazăre! Procurorii DNA Constanţa au clasat dosarul

08 Jun 2018 3850

Achitat ori condamnat! Ziua Z pentru Liviu Dragnea. Cine sunt judecătorii care vor face marele anunţ

08 Jun 2018 3289

Ce a spus fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean despre motivarea deciziei CCR în cazul şefei DNA

07 Jun 2018 781

Motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, publicată de CCR

07 Jun 2018 607

Vești bune pentru fostul vicepremier Sevil Shhaideh. Instanța a dispus micşorarea sechestrului pus de DNA pe averea s. Decizia este definitivă

07 Jun 2018 416

Dosarul privind construirea campusului social „Henri Coandă" din Constanța la final. Ce pedeapsă au cerut procurorii DNA pentru fostul primar, Radu Mazăre

07 Jun 2018 909

Decizia Curţii Constituţionale în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi va fi citită astăzi în plen

07 Jun 2018 324

Bogdan Moise, fostul decan al Facultăţii de Teologie, trimis în judecată. Ce spun procurorii DNA Constanţa. Dosarul, amânat

07 Jun 2018 436

Radu Mazăre, în Madagascar. Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă Dosarul Campusului Social Henri Coandă, redeschis azi la Curtea Supremă

07 Jun 2018 1047

Exclusiv! Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Detalii din dosar! Motivele pentru care a fost cercetat

07 Jun 2018 2418

DNA Constanţa a trimis în judecată un notar. Azi, un nou termen în instanţă

06 Jun 2018 670

Ultimă oră!Dosar penal pe numele preşedintelui Klaus Iohannis

05 Jun 2018 1495

Dosarul "Gala Bute". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa astăzi decizia definitivă

05 Jun 2018 249

DNA Constanţa, reacţie oficială după condamnarea avocatului Adrian Avram

05 Jun 2018 1168

DNA cere condamnarea fostului senator Dan Şova la 9 ani de închisoare

04 Jun 2018 303

Mai mulţi judecători şi procurori din Constanţa fac scut în jurul Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA

02 Jun 2018 2704

Protest în Piața Victoriei din București. Manifestanţii afişează pancarte cu mesaje împotriva CCR şi a actualei puteri

31 May 2018 285

Procurorii DNA, reacţie după decizia CCR - "Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea"

31 May 2018 291

Procurorii din Constanţa reacţionează ferm după decizia CCR „Ceea ce era de neimaginat în ultimii 15 ani poate deveni o realitate“

31 May 2018 5137

Revista presei locale

31 May 2018 395

Dosar instrumentat de către DNA Constanţa. Ieri s-a anunţat hotărârea definitivă

31 May 2018 1477

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că a așteptat cu interes decizia CCR

30 May 2018 298

”#Nu cedăm! Apărăm democrația!” Protest în fața Prefecturii Constanța după decizia Curții Constituționale

30 May 2018 1773

UPDATE. Protest în Piața Victoriei din București. Manifestanții sunt nemulțumiți de decizia Curții Constituționale în cazul șefei DNA (video)

30 May 2018 944