Justitie

Foşti şefi din ISU „Dobrogea“, trimişi în judecată de procurorii Anticorupţie. Dosarul, amânat

Judecătorii din Tribunalul Constanţa au acordat un nou termen în dosarul în care procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie vorbesc despre o licitaţie trucată la ISU „Dobrogea“.
 
În cauză, Viorel Costache, fost inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Constantin Miroiu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină, fost contabil-şef în cadrul ISU Constanţa, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale). Mai departe, Viorel Cobzariu, administrator al unei societăţi comerciale la data presupusei fapte, este acuzat de săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii „Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrate de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.
 
„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.
 
În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef Serviciu Logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.
 
În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel şi Costache Viorel, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei“, conform DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa. Ieri, judecătorii au amânat cauza pentru data de 20 aprilie, având în vedere lipsa de apărare a inculpatei Virgilia Crina Ciochină.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, va fi audiat luna viitoare

16 Sep 2019 439

Moment emoţionant. De Ziua Pompierilor, un tânăr şi-a cerut iubita în căsătorie pe Faleza Cazinoului din Constanţa

13 Sep 2019 2756

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 august 2019

20 Aug 2019 918

Un nou termen în dosarul de DNA Judecătorii vor să vadă ce a descoperit Curtea de Conturi la ISU Constanţa în 2009

02 Aug 2019 816

Foşti şefi din ISU „Dobrogea“, trimişi în judecată de DNA. Dosarul, amânat

07 Mar 2019 1181

Mandate de aducere în dosarul fostei conduceri a ISU Constanţa

06 Feb 2019 1618

Decizie a constănţencei Oana Lis, soţia fostului primar al municipiului Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial

10 Sep 2018 2240

Fostul şef al ISU Constanţa, trimis în judecată de DNA. Magistraţii au stabilit un nou termen

19 May 2018 1793

Foşti şefi din ISU Dobrogea, trimişi în judecată. Dosarul, amânat

25 Feb 2018 912

Fostul şef al ISU „Dobrogea”, trimis în judecată de DNA! Dosarul a primit un nou termen

26 Sep 2017 1760

Judecata foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“, amânată pentru septembrie. Ce acuzaţii fac procurorii DNA

25 Jul 2017 1085

Azi la Tribunalul Constanţa Un nou termen de judecată în dosarul foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“

21 Apr 2017 1724

Fostul şef al ISU „Dobrogea”, trimis în judecată de DNA! Procesul, amânat din nou, din cauza avocaţilor

24 Oct 2016 1067

Licitaţie trucată la ISU „Dobrogea”? Judecata lui Viorel Costache, fostul şef al pompierilor, amânată

16 Sep 2016 1735

Veste proastă pentru DNA! Un raport de constatare, exclus de judecători în dosarul foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“

20 Jun 2016 1985