Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară

  • În prezent, cei doi procurori au ieșit la pensie, în urma decretului semnat de președintele Klaus Iohannis, începând cu data de 21 decembrie 2022.
  • Magistratul Adina Florea a fost procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
  • La termenul din 28 martie 2023, Tribunalul Mureș a decis disjungerea acțiunilor formulate de 14 dintre reclamanți în contradictoriu cu Inspecția Judiciară și trimiterea dosarelor nou formate pe rolul instanțelor competente teritorial.
Foștii procurori constănțeni Adina Florea și Silviu Vasile Ciocoiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, deveniți inspectori judiciari în urma promovării examenului susținut în acest sens, au deschis un proces, alături de mai mulți colegi, Inspecției Judiciare.
 
În prezent, cei doi procurori au ieșit la pensie, în urma decretului semnat de președintele Klaus Iohannis, începând cu data de 21 decembrie 2022.
 
Magistratul Adina Florea a fost procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
De asemenea, aceasta a deținut și funcția de procuror șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, câștigând și concursul pentru conducerea SIIJ, fără însă ca Plenul CSM să valideze rezultatele concursului.
 
Dosarul inițial în contradictoriu cu Inspecția Judiciară a fost deschis la Tribunalul Mureș, însă instanța a decis să disjungă cazurile pentru fiecare reclamant în parte și să trimită dosarele astfel formate la instanța în raza căreia domiciliază fiecare.
 
Cazul are indicativul 2876/102/2022, fiind înregistrat la finele lunii noiembrie 2022 pe rolul Secției Civile a Tribunalului Mureș, materia Litigii de muncă, iar obiectul acțiune în constatare.
 
Reclamanți sunt mai mulți magistrați, judecători și procurori, deveniți inspectori judiciari, pârâtul fiind Inspecția Judiciară, iar Consiliul Superior al Magistraturii fiind reprezentant legal.
 
14 dosare declinate
 

La termenul din 28 martie 2023, Tribunalul Mureș a decis disjungerea acțiunilor formulate de 14 dintre reclamanți și trimiterea dosarelor nou formate pe rolul instanțelor competente teritorial, păstrând pe rolul său doar dosarul uneia dintre reclamante, magistratul Ioana Cristina Gârbuleț, în privința căreia instanța a rămas în pronunțare.
 
Astfel, la Tribunalul Constanța s-au format dosarele cu indicativele 873/118/2023 și, respectiv, 879/118/2023, vizând acțiunile deschise de magistrații Silviu Vasile Ciocoiu și Adina Florea.

 
Cazul care îl privește pe procurorul Silviu Ciocoiu va fi analizat de Secția I Civilă a Tribunalului Constanța, materia Litigii de muncă, la data de 29 iunie 2023, iar dosarul procurorului Adina Florea va fi analizat de aceeași secție după vacanța juridică, pe 6 septembrie 2023.
 
Oricare va fi decizia pe care o va lua în cauză Tribunalul, ea va putea fi atacată la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim, magistrații Silviu Ciocoiu și Adina Florea au plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută și ca Secția Specială a magistraților.
 
Ulterior, cei doi au susținut examenul organizat de Inspecția Judiciară și l-au promovat, devenind astfel inspectori în cadrul Direcției Inspecției pentru Procurori a IJ.
 
La finele anului trecut, aceștia au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii solicitările privind eliberarea din funcția de magistrat, ca urmare a pensionării.
 
În cazul celor doi, Secția pentru Procurori a CSM a constatat că aceștia îndeplinesc condițiile cerute de lege, având inclusiv o vechime de peste 25 de ani în funcția de magistrat, așa încât a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a magistraților, prin pensionare.
 
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru eliberarea din funcție, ca urmare a pensionării, începând cu data de 21 decembrie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Sfârșitul unei ere!
Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foștii procurori – inspectori judiciari Adina Florea și Silviu Ciocoiu, răspuns negativ de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

12 Feb 2024 976

Fostul magistrat Adina Florea, victorie la Curtea de Apel Constanța! (MINUTA)

29 Jan 2024 1911

Instanța s-a retras pentru deliberări în procesul deschis de fostul procuror constănțean Adina Florea Inspecției Judiciare

15 Jan 2024 1041

Proces cu fostul magistrat Adina Florea și Inspecția Judiciară la Curtea de Apel Constanța. Dosarul, amânat de judecători

28 Nov 2023 913

Fostul magistrat Adina Florea, noul director executiv al Departamentului Juridic din Camera de Comerț și Industrie a României

31 Oct 2023 1405

Cunoscutul magistrat Adina Florea, victorie împotriva Inspecției Judiciare, la Constanța! Primele nemulțumiri

04 Oct 2023 3415

Știri justiție Constanța Fostul magistrat Adina Florea câștigă la Constanța procesul cu Inspecția Judiciară (MINUTA)

07 Sep 2023 2003

Fostul magistrat și inspector judiciar Silviu Ciocoiu, în proces cu Inspecția Judiciară! Termen azi la Tribunalul Constanța

29 Jun 2023 1245

De astăzi Magistratul Adina Florea a ieșit la pensie!

21 Dec 2022 3658

Ultima oră! Președintele a semnat decretul de pensionare pentru magistrații Adina Florea și Silviu Ciocoiu

30 Nov 2022 1938

Sfârșitul unei ere! Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

04 Nov 2022 6955

Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, se pensionează!

02 Nov 2022 2818

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2326

Andrei Bodean și Adina Florea Secţia Specială, clasare pentru mai mulți procurori din Constanța. Ordonanța, menținută de Curtea Supremă

30 Jun 2022 2557

Curtea Supremă, verdict definitiv pentru magistratul constănțean Adina Florea! (MINUTA)

26 May 2022 1836