Fostul primar al Sectorului 1, trimis în judecată de procurorii DNA. Detalii importante din rechizitoriul întocmit de procurori (DOCUMENT)

Direcția Națională Anticorupție. Foto: facebook/DNAProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Sectorului 1 București, Daniel Tudorache și a fostei sale soții.

Potrivit unui comunicat al DNA, TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, aflat sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 1.000.000 euro este deferit justiției pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.

De asemenea, o persoană fizică din anturajul primarului, aflată sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, este trimisă în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, iar fosta soție a lui Daniel Tudorache, aflată sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor.

În rechizitoriul îtocmit în acest dosar procurorii au stabilit că inculpați în dosar sunt TUDORACHE Daniel, fost primar al Sectorului 1 București, în prezent deputat în Parlamentul României, cercetat sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 1.000.000 euro (expirată în data de 27.03.2022) pentru săvârșirea, în concurs a real, a infracțiunilor de complicitate la trafic de influență prev. de art. 48 alin. 1 Cp rap. la art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și spălarea banilor prev. de art. 49 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 129/2019, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen, o persoană fără calitate specială, cercetat sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro (expirată în data de 21.03.2022) pentru săvârșirea, în concurs real, a două infracțiuni de trafic de influență prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. și o persoană fără calitate specială, cercetată, sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro (expirată în data de 27.03.2022), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019.
  1. Infracțiunea de trafic de influență comisă în perioada septembrie 2016 – mai 2017 de inculpatul (.....) cu complicitatea inculpatului TUDORACHE Daniel
În perioada septembrie 2016 – mai 2017, inculpatul (.....) a pretins de la martorul (.....) un comision de 10% din valoarea contractului pe care societatea acestuia, SC (.....) Services SA, îl avea încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, având ca obiect servicii de (.....), în schimbul influenței pe care inculpatul (.....) urma să o exercite asupra funcționarilor responsabili din cadrul acestei direcții, atât în mod direct, cât și prin intermediul primarului Sectorului 1 București de la acel moment, TUDORACHE Daniel, pentru a asigura buna desfășurare a contractului, atât sub forma plății la timp a facturilor, cât și sub forma actualizării tarifelor.

În baza acestei pretinderi, inculpatul (.....) a primit de la martorul (.....), în mai multe tranșe, suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei sub forma plății unor facturi fiscale fictive emise de societatea SC (.....) SRL ce aparține inculpatului (.....).
În activitatea infracțională, inculpatul (.....) a fost sprijinit de inculpatul TUDORACHE Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului (.....), cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul (.....) este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, inculpatul TUDORACHE Daniel a confirmat caracterul real al influenței inculpatului (.....).

În schimbul acestui ajutor, inculpatul TUDORACHE Daniel a fost principalul beneficiar al sumelor primite de (.....).
  1. Infracțiunea de trafic de influență comisă în perioada aprilie – iunie 2018 de inculpatul (.....)
 
În luna aprilie 2018, inculpatul (.....) a pretins de la martorul (.....) un comision de 10% din valoarea contractului pe care SC (.....) Service SA, societatea controlată de către martor, l-a încheiat în data de 27 aprilie 2018 cu Complexul Multifuncțional Caraiman din București, sector 1, având ca obiect servicii de (.....), în schimbul influenței pe care inculpatul (.....) urma să o exercite asupra funcționarilor respons abili din cadrul acestei 3 entități, influență pe care urma să o exercite atât direct, cât și prin intermediul primarului Sectorului 1 de la acel moment, inculpatul TUDORACHE Daniel, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului.

Comisionul solicitat de inculpatul (.....) urma să fie disimulat sub forma plății unor sume de bani datorate în temeiul unui contract fictiv de prestări servicii de vidanjare încheiat între SC (.....) SRL, aparținând inculpatului (.....) și SC (.....) Services SA, societate controlată de către martorul (.....), inițiativa încheierii contractului aparținând inculpatului (.....). Ca urmare a actelor de pretindere săvârșite de inculpatul (.....), între SC (.....) Services SA și SC (.....) SRL a fost încheiat, în mod fictiv, contractul de prestări servicii nr. (.....)07.05.2018 având ca obiect prestarea de către SC (.....) SRL a unor servicii de mentenanță a rețelei de canalizare (vidanjare, desfundare, curățare și spălare canalizare), durata contractului fiind pentru o perioadă de 12 luni și prețul acestuia de 2500 lei fără TVA/lună. În data de 12 iunie 2018, martorul (.....) a remis inculpatului (.....), în numerar, suma de 5.000 lei reprezentând parte din comisionul de 10% pretins de acesta din urmă din valoarea contractului încheiat în data de 27 aprilie 2018 între SC (.....) Service SA și Complexul Multifuncțional Caraiman din București, sector 1
  1. Infracțiunea de spălare de bani comisă în perioada ianuarie 2008 – martie 2019 de inculpatul TUDORACHE Daniel cu complicitatea inculpatei (.....)
Inculpatul TUDORACHE Daniel, în perioada ianuarie 2008 – martie 2019, timp în care a realizat venituri licite totale de 637.687 lei 1 (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), prin ascunderea adevăratului proprietar și a adevăratei proveniențe a sumelor de bani, a procedat la: - depunerea de sume de bani în numerar, prin intermediul inculpatei (.....), fosta soție cu care gospodărește împreună și are un copil minor, și al (.....), în conturi bancare deschise pe numele celor două – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro; - achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, inculpata (.....), în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; - acordarea unui împrumut, tot în numerar, către (.....) în cuantum de 920.000 de euro prin intermediul fostei soții, (.....); - achiziționarea, prin intermediul fostei soții (.....), de bijuterii, inclusiv diamante, în valoare totală de 9.784.295 lei; 

În perioada 2008-2018, inculpatul a avut un venit total de 605.782 lei la care s-a adăugat salariul de primar aferent perioadei ianuarie – martie 2019, respectiv suma de 31.905 lei. 4 - restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la martorul (.....), prin intermediul inculpatei (.....), în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 a pentru achiziționarea, pe numele inculpatei (.....), a unui autoturism de lux marca Infiniti G37 CabrioA/T GT Premium, în valoare de 59.494 euro; toate aceste sume de bani având proveniență infracțională.

În acest mod, inculpatul TUDORACHE Daniel a urmărit să ascundă adevăratul proprietar al sumelor de bani, prin interpunerea celor două persoane care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani care, în realitate, aparțineau lui Tudorache Daniel. Totodată, prin depunerea sumelor de bani de către cele două persoane, care astfel le-au introdus în circuitul civil cu aparența că acestea le-ar aparține, inculpatul TUDORACHE Daniel a realizat și o ascundere a adevăratei proveniențe a acestor sume de bani. În acest sens, inculpatul TUDORACHE Daniel a urmărit să evite crearea oricărei legături între sine și sumele de bani în cauză, având în vedere că, în calitatea sa de angajat în aparatul administrativ al statului, avea obligația completării declarațiilor de avere și orice sumă care ar fi depășit veniturile legale ar fi creat suspiciuni cu privire la proveniența acesteia și ar fi declanșat verificări.


Pe de altă parte, inculpatul TUDORACHE Daniel dorea să beneficieze, împreună cu familia sa (alcătuită din fosta soție cu care a continuat să gospodărească și copilul minor al acestora), de un standard ridicat de viață, pe care veniturile legal obținute sub forma salariului nu le puteau furniza. În aceste condiții, inculpatul TUDORACHE Daniel a ales să ascundă (să disimuleze) originea sumelor pe care le-a obținut din infracțiunile de corupție săvârșite în perioada în care a ocupat funcții publice prin interpunerea fostei soții și a (.....), cu scopul ca prin acestea din urmă sumele să fie introduse în circuitul civil. În această activitate, inculpatul TUDORACHE Daniel a fost ajutat de fosta soție, inculpata (.....) și de (.....) acestora, (.....). Banii astfel introduși în circuitul civil au fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

PREZENTAREA ȘI ANALIZA MATERIALULUI PROBATOR (.....) ÎNCADRĂRI JURIDICE

1. Fapta inculpatului (.....) care, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, a pretins, în mod repetat, de la martorul (.....) un comision de 10 % din valoarea contractului pe care 5 societatea acestuia îl avea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, având ca obiect servicii (.....), în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra funcționarilor responsabili din cadrul acestei Direcții, influență pe care urma să o exercite atât în mod direct, cât și prin intermediul primarului Sectorului 1 București, Tudorache Daniel, pentru a asigura buna desfășurare a contractului, atât sub forma plății la timp a facturilor, cât și sub forma actualizării tarifelor, primind în baza acestei solicitări suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei sub forma plății unor facturi fiscale fictive emise de societatea (.....), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

2. Fapta inculpatului TUDORACHE Daniel care, în datele de 19.09.2016 și respectiv 07.02.2017, l-a ajutat pe inculpatul (.....) să pretindă de la martorul (.....) un comision de 10 % din valoarea contractului pe care societatea acestuia îl avea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, având ca obiect servicii (.....), în schimbul influenței pe care (.....) urma să o exercite asupra funcționarilor responsabili din cadrul acestei Direcții, influență pe care urma să o exercite atât în mod direct, cât și prin intermediul primarului Sectorului 1 București, TUDORACHE Daniel, pentru a asigura buna desfășurare a contractului, atât sub forma plății la timp a facturilor, cât și sub forma actualizării tarifelor, (.....) primind în baza acestei solicitări suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei sub forma plății unor facturi fiscale fictive emise de societatea (.....), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la trafic de influență prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Ajutorul acordat de inculpatul TUDORACHE Daniel a constat în faptul că acesta, cu prilejul celor două întâlniri din datele de 19.09.2016 și respectiv 07.02.2017 pe care le-a avut cu martorul (.....) în biroul inculpatului din cadrul Primăriei Sectorului 1, i-a întărit martorului (.....) convingerea că inculpatul (.....) este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, inculpatul TUDORACHE Daniel a confirmat caracterul real al influenței inculpatului (.....). În schimbul acestui ajutor, inculpatul TUDORACHE Daniel a fost principalul beneficiar al sumelor primite de inculpatul (.....) de la martorul (.....) cu titlu de preț al traficării influenței.

3. Fapta inculpatului (.....) care, în perioada aprilie – iunie 2018, a pretins de la martorul (.....) un comision de 10 % din valoarea contractului pe care SC (.....) Service SA, societatea controlată de către martor, l-a încheiat în data de 27 aprilie 2018 cu Complexul Multifuncțional Caraiman din București, sector 1, având ca obiect servicii de (.....), în 6 schimbul influenței pe care (.....) urma să o exercite asupra funcționarilor responsabili din cadrul acestui complex, influență pe care urma să o exercite atât direct, cât și prin intermediul primarului Sectorului 1 de la acel moment, Tudorache Daniel, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului, iar în data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, a primit în numerar, suma totală de 5.000 lei cu titlu de plată a unor facturi fiscale fictive emise de SC SC (.....) SRL, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

4. Fapta inculpatului TUDORACHE Daniel care, în perioada ianuarie 2008 – martie 2019, timp în care acesta a realizat venituri licite totale de 637.687 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), prin ascunderea adevăratului proprietar și a adevăratei proveniențe a sumelor de bani, a procedat la: - depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții, inculpata (.....), cu care coniviețuiește și cu care are un copil minor, și al (.....) (.....), în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro; - achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, inculpata (.....), în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; - acordarea unui împrumut, tot în numerar, către (.....) în cuantum de 920.000 de euro prin intermediul fostei soții, inculpata (.....); - achiziționarea, prin intermediul fostei soții, inculpata (.....), de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei. - restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la martorul (.....), prin intermediul inculpatei (.....), în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 a pentru achiziționarea, pe numele inculpatei (.....), a unui autoturism de lux marca Infiniti G37 CabrioA/T GT Premium, în valoare de 59.494 euro; toate aceste sume de bani având proveniență infracțională, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălarea banilor prev. de art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019.

5. Fapta inculpatei (.....) care, în perioada ianuarie 2008 – martie 2019, l-a ajutat pe inculpatul TUDORACHE Daniel ca, prin ascunderea adevăratului proprietar și a adevăratei proveniențe a sumelor de bani, să procedeze la:
- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul inculpatei, cei doi conviețuind și având un copil minor, și prin intermediul (.....) (.....), în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro; - achiziționarea de bunuri imobile pe numele acesteia în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; - acordarea unui împrumut, tot în numerar, către (.....) în cuantum de 920.000 de euro prin intermediul acesteia; - achiziționarea, prin intermediul acesteia, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei; - împrumutarea, în data de 13.09.2010, de la martorul (.....) a sumei de 240.000 de lei, prin intermediul inculpatei în contul căreia a fost transferată suma împrumutată, care în data de 15.09.2010 a fost utilizată pentru achiziționarea, de asemenea pe numele acesteia, a unui autoturism de lux marca Infiniti G37 CabrioA/T GT Premium, în valoare de 59.494 euro și restituirea ulterioară, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei împrumutate. toate aceste sume de bani având proveniență infracțională, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la spălarea banilor prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019.

În secțiunea „Documente“ puteți consulta rechizitoriul întomcit de procurorii DNA

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 663

Oficial! 21 de polițiști de la Frontieră și un inspector de la Antifraudă, trimiși în judecată de DNA

27 Mar 2024 712

Patru inspectori de trafic rutier și Popovici Florin Mădălin, viceprimarul comunei Sârbi, județul Bihor, trimiși în judecată de DNA

25 Mar 2024 489

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 393

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 990

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 674

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 540

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 643

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 442

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 514

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 678

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 663

Un an de închisoare cu amânare pentru Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior la Primăria Constanța (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 696

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6964

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 784