Fostul primar, Decebal Făgădău, a câștigat în instanță deblocarea conturilor. Somațiile de plată emise de ANAF au rămas în sarcina primăriei Constanța

  • Primăria Constanța contestă în instanță mai multe somații de plată emise de ANAF, pe care le-a achitat, dar speră să obțină banii înapoi
  • Este vorba despre o serie de amenzi date de către instanțele de judecată, în timpul mandatului de primar al lui Decebal Făgădău
  • Fostul primar a contestat executarea făcută de ANAF și a câștigat, fapt care a condus la deblocarea conturilor fostului edil și l-a transferarea acelor somații de plată în contul municipiului Constanța prin primar ca autoritate a administraţiei publice locale
  • Magistrații nu au stabilit deocamdată un termen în acest dosar


Primăria Constanța contestă în instanță mai multe somații de plată emise de ANAF, pe care le-a achitat, dar speră să obțină banii înapoi.
Este vorba despre o serie de amenzi date de către instanțele de judecată, în timpul mandatului de primar al lui Decebal Făgădău. Fostul primar a contestat executarea făcută de ANAF și a câștigat, fapt care a condus la deblocarea conturilor fostului edil și l-a transferal acelor somații de plată în contul municipiului Constanța.
În acest sens, primăria Constanța a înregistrat la Judecătoria Constanța, în calitate de contestatar dosarul nr.11326/212/2021, având ca obiect contestaţie la executare dosar executare 4785631, în care ANAF Galați – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța este intimat.
Magistrații nu au stabilit deocamdată un termen în acest dosar.
 

Context

După aproape doi ani de procese, fost primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, scăpa în februarie 2020 de dosarul de executare, anulare a somaţiei şi titlu executoriu întocmit de ANAF.
În dosarul nr. 31464/212/2019, ANAF, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa a declarat apel, însă în mai 2020, magistrații de la Tribunalul Constanța au decis respingerea acestuia ca nefondat.
ANAF îi comunicase fostului primar că are ca obligaţie de plată suma de 419.010 lei, respectiv 415.095 lei, urmărită cu titlu de venituri din amenzi, şi 3.915 lei, urmărită cu titlu de cheltuieli de judecată iar ulterior i-a blocat contul personal.

Executarea contului lui Decebal Făgădău a avut loc după ce a primit o amendă din partea magistraţilor, în cazul unui PUZ din cartierul Faleză Nord.
Este vorba de proiectul unui bloc P+7 în cartierul Faleză Nord, pe un teren din Dosarul Retrocedărilor.
Făgădău a câștigat procesele, după ce a demonstrate în instanță că şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi reveneau cu privire la elaborarea proiectului de aprobare a Planului Urbanistic Zonal pentru terenurile situate în Faleză Nord, nefiind răspunzător în niciun fel de rezultatul final al votului, respectiv respingerea PUZ de către Consiliul Local.
În plus, a mai susținut Făgădău prin intermediul avocaților, ’’nu deţinea funcţia de primar la momentul pronunţării titlului executoriu, fiind ales în această funcţie în luna iunie 2016”.
Din analiza hotărârilor judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Constanţa - Secţia contencios administrativ şi fiscal, instanţa a reţinut în primul dosar, nr. 7942/212/2019 , că amenda fost aplicată Primarului Municipiului Constanţa, acesta având calitatea de debitor.

“Potrivit art.1.35 din Codul de procedură fiscal, plătitor este persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti ori de a colecta şi plăti, după caz, impozite, taxe şi contribuţii sociale. Este plătitor şi sediul secundar obligat, potrivit legii, să se înregistreze fiscal ca plătitor de salarii şi de venituri asimilate salariilor.
Ca funcţie de autoritate publică, funcţia primarului este exercitată de-a lungul timpului de persoane fizice, alese în condiţiile legii, pentru o perioadă determinate de timp, fără a se face confuzie între primar, ca autoritate executive a administraţiei publice locale, şi persoana fizică ce exercită funcţia publică de primar.
În cauză, obligaţia de plată a amenzilor a revenit Primarului Municipiului Constanţa, ca autoritate a administraţiei publice locale, şi nu persoanei fizice Decebal Făgădău, ce exercita la momentul sancţionării cu amendă, funcţia publică.

 

Citește și:



O nouă rundă din meciul Decebal Făgădău- ANAF se “joacă” astăzi la Tribunalul Constanța

Făgădău câștigă procesul cu ANAF. Magistrații au decis suspendarea executării silite după ce primarul fusese amendat pentru un PUZ din cartierul Faleză Nord

Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local şi au cerut să nu se construiască blocul!

Decebal Făgădău „În mandatul meu, PUZ-ul aprobat astăzi nu va genera niciun efect!”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța la judecată cu omul de afaceri Cristian Borcea. Contestă decizia ANAF de ridicarea sechestrului asupra terenurilor din dosarul retrocedărilor

21 May 2020 2221

Terenul a fost, între timp, retrocedat şi apoi revândut În timpul lui Mazăre s-a dat şi apoi s-a luat. Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, revendicare imobiliară în instanţă (documente)

04 Jul 2019 7455