Justitie

Fostul şef al Vămii Constanţa a fost achitat. Primul termen în apel, 7 noiembrie

Bogdan Vîlsan, fost director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, a fost achitat în primă instanţă pentru abuz în serviciu. Decizia privind achitarea a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care stabilit noul termen în apel pe data de 7 noiembrie, având în vedere că la ultimul termen nu s-au prezentat martorii din lucrări.
 
De menţionat că, tot în acest dosar, Ioan Silviu Albescu, la data săvârşirii presupusei fapte administrator al SC Mad Expert Intl SRL, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Asta în timp ce SC Mad Expert Intl SRL a luat, pentru folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 de lei şi pentru evaziune fiscală - pedeapsa amenzii penale în cuantum de 15.000 de lei. Instanţa a contopit pedepsele aplicate firmei în pedeapsa cea mai grea, în final inculpata urmând să primească amenda penală în cuantum de 15.000 de lei.
 
Bogdan Vîlsan, fost director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, şi Ioan Silviu Albescu au fost trimişi în judecată de DNA Constanţa.
 
În prezenta cauză, Bogdan Vîlsan este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Asta în timp ce în sarcina lui Ioan Silviu Albescu procurorii au reţinut infracţiunile de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la datele de 23, respectiv 29 decembrie 2011, cu ocazia şi sub aparenţa falsă a efectuării a două operaţiuni de aprovizionare a două nave cu cantitatea totală de 74,866 de tone de motorină, în valoare totală de 80.480,95 de dolari, inculpaţii Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL au derulat operaţiuni comerciale fără a le înregistra în contabilitatea societăţii şi fără a calcula şi a declara la termen impozitele şi taxele aferente acestor operaţiuni, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru produse energetice“.
 
„Acest lucru a fost posibil prin schimbarea destinaţiei iniţiale a produselor energetice sustrase de sub supraveghere vamală din antrepozitul vamal de depozitare şi comercializarea acestora pe piaţa internă fără plata obligaţiilor fiscale, fără a deţine atestatul de înregistrare pentru comercializarea produselor energetice.
 
În acelaşi context, la aceleaşi date, cei doi inculpaţi au folosit în relaţia cu Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa documente vamale de transport şi comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea respectivă de motorină.
 
În aceeaşi perioadă, inculpatul Vâlsan Bogdan, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonaţii săi şi înregistrat la 12.01.2012, din care rezulta că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relaţia cu instituţia respectivă mai multe înscrisuri falsificate şi sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul dintre actele la care era obligat într-o asemenea situaţie, producând astfel vătămări drepturilor şi intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpaţi“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 

Potrivit rechizitoriului, inculpaţii Ioan Silviu Albescu şi SC Mad Expert Intl SRL ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 265.356 de lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată - 90.619 lei, accize la produse energetice datorate în vamă - 114.324 de lei şi impozit pe profit - 60.413 lei.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Vîlsan, fostul șef al Vămii Constanța, achitat definitiv. Avem motivarea judecătorilor

08 Apr 2020 1170

Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, a fost achitat definitiv

08 Jan 2020 1285

Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, achitat. Judecata apelului continuă în septembrie

19 Aug 2019 1135

Fostul şef al Vămii Constanţa, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat. Apelul dosarului, în martie

10 Jan 2019 843

Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Afacerist condamnat. Procurorii DNA sunt nemulţumiţi

07 Jul 2018 1700

Exclusiv! Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Detalii din dosar! Motivele pentru care a fost cercetat

07 Jun 2018 3543

Bogdan Vâlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, şi afaceristul Silviu Albescu, trimişi în judecată (rechizitoriu)

13 Apr 2017 2593

Deferit Justiţiei alături de fostul şef al Vămii Constanţa Afaceristul Ioan Silviu Albescu a scăpat de controlul judiciar

28 Jan 2016 1225

Fostul şef al Vămii Constanţa, suspectat de abuz în serviciu Veste proastă pentru afaceristul Ioan Silviu Albescu (rechizitoriu)

15 Oct 2015 1181

Afaceristul bucureştean Ioan Silviu Albescu, menţinut sub control judiciar (document)

02 Sep 2015 1513

Iulia Cezara Suciu, prima decizie în dosarul lui Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa (rechizitoriu)

01 Sep 2015 1393

„Ce aţi făcut, că va ieşi un mare rahat!“ Fostul şef al Vămii Constanţa le-ar fi cerut subalternilor să fie „discreţi“ şi „toleranţi“ cu Mad Expert Intl SRL (rechizitoriu)

22 Aug 2015 3991

Procurorii DNA, „pact“ cu ofiţerii SRI pentru a-l trimite în judecată de Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa (document)

21 Aug 2015 3393

Oficial de la DNA Iată de ce a fost trimis în judecată Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanta

20 Aug 2015 1760

Exclusiv Fostul şef al Vămii Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA

20 Aug 2015 1932