Fragmente din hotărârea care a ridicat barierele în Peninsula Constanța. Despre dreptul de proprietate şi drepturile persoanelor cu dizabilităţiJudecătorii Tribunalului Constanța, în completul CA9 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției, au motivat hotărârea prin care a fost suspendat, în primă instanță, Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a Constanței.

Este vorba despre Hotărârea nr. 2253/2021, pronunțată în dosarul 8549/118/2021.

În motivarea hotărârii, judecătorii au arătat, printre altele, că reprezentanții Consiliului Local Constanța au precizat în proces că „Regulamentul nu este emis ca o șicană la adresa reclamanților, cum afirmă aceștia“. De asemenea, reprezentanții CLC au mai precizat despre Zona Peninsulară că este „o zonă care nu mai suportă și nu mai permite circulația în condiții neîngrădite, Peninsula fiind prevăzută ca zonă preponderent pietonală cam din tot timpul, iar de 14 ani fiind demarate proiectele oficiale pentru transformarea sa în acest sens“.

Judecătorii au vorbit despre faptul că «la o simplă „pipăire” a cauzei, se poate observa că argumentele anterior expuse creează o îndoială serioasă asupra legalităţii actului administrativ - fiscal a cărui suspendare se solicită, întrucât temeinicia lor (cel puţin aparentă) poate fi „pipăita” de judecătorul investit cu soluţionarea cererii de suspendare exclusiv pe baza documentaţiei care a stat la baza emiterii actului administrativ, fără a se intra în analiza fondului cererii şi fără a face necesară administrarea de probaţiune suplimentară, alta decât documentaţia ce a stat la baza emiterii actului in discuţie».


Totodată, a mai stabilit instanţa, „deși Legea nu limitează dreptul de stabilire a sediului și de desfășurare a activităților  în Zona Peninsulară, Regulamentul, prin restricționarea accesului în zonă, în mod nelegal și abuziv, restrânge desfășurarea activităților, prin faptul că nu se poate exercita în mod absolut și perpetuu dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiilor cu destinație de lacas de cult in cazul reclamanţilor“.


Au mai spus judecătorii că „din modul de redactare a articolului menționat rezultă că pentru vehicule care deservesc la îngrijirea/asistența persoanelor cu dizabilități se va cere un permis de acces pentru fiecare intrare, ceea ce limitează drastic drepturile persoanelor cu dizabilități. Acest lucru este valabil atât pentru situația în care vehiculul care deservește persoana cu dizabilități este al unei persoane din Zona Peninsulară, cât și pentru situația în care vehiculul în cauză este în afara Zonei Peninsulare (pentru că la intrarea în Zona Peninsulară este nevoie de permis de acces).

Foarte important, potrivit instanţei, „în plus modul de redactare a articolului prin care se subliniază că persoanele cu dizabilități sunt doar cele încadrate într-un grad de handicap discriminează suplimentar persoanele care nu au dovada scriptică a înscrierii într-un grad de handicap, existând persoane care pot avea, temporar,  o mobilitate redusă, printr-o afectare medicală și să aibă nevoie să intre sau să iasă din Zona Peninsulară cu ajutorul altei persoane care deține un vehicul. Cum persoana care are mobilitatea redusă nu poate face dovada încadrării într-un grad de handicap, nu i se va emite un permis de acces în Zona Peninsulară pentru vehiculul care ar trebui să îl transporte unde are nevoie în afara Zonei Peninsulare, fiind discriminată față de orice altă persoană aflată în situație similară care poate să acceseze un transport cu autovehiculul fără să aibă nevoie de o aprobări birocratice pentru acest lucru“.


Hotărârea Tribunalului Constanţa poate fi atacată în recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Zilele trecute, reprezentanţii Consiliului Local Constanţa au solicitat urgentarea redactării motivării hotărârii, pentru a putea declara recursul.

Mai multe detalii în ediţia de mâine a ZIUA de Constanţa.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Constanța, demers în instanță pentru a reinstala barierele în Zona Peninsulară (DOCUMENT)

24 Jan 2022 655

Ultima oră! Dosarul pentru Peninsula Constanţa merge la Curtea de Apel! (DOCUMENT)

20 Jan 2022 795

Klaus Iohannis a fost înștiințat despre situația din Zona Peninsulară a Constanței

17 Jan 2022 3984

Interviu Online Avocata Laura Andrei – de ce Zona Peninsulară și nu alt cartier al Constanței?

15 Jan 2022 2987

Regulamentul pentru Peninsula Constanța. Contraatacul Consiliului Local! (DOCUMENT)

15 Jan 2022 1282

Hârtia care a ridicat barierele în Zona Peninsulară Constanța. ZIUA de Constanța vă pune la dispoziție motivarea integrală (DOCUMENT)

14 Jan 2022 1206

Lupta pentru Peninsula Constanța. Când va judeca Înalta Curte cererea de strămutare a procesului. S-a cerut și suspendarea cazului!

12 Jan 2022 798

Răsturnare de situație! S-a cerut strămutarea procesului pentru Regulamentul din Peninsula Constanța (DOCUMENT)

05 Jan 2022 1066

Retrospectivă Peninsula Constanța. An început cu anularea Regulamentului vechi de acces și finalizat cu suspendarea celui nou

05 Jan 2022 981

Regulament Peninsulă. Consiliul Local Constanța a cerut Tribunalului urgentarea redactării deciziei de suspendare

04 Jan 2022 1949

De la achitări de răsunet la condamnări fără precedent! Retrospectivă! Câteva dintre deciziile importante ce au marcat justiția din Constanța

31 Dec 2021 1656

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 1298

Regulamentul pentru Peninsula Constanța, în mâinile judecătorilor de la Curtea de Apel. Când va fi analizat (DOCUMENT)

28 Dec 2021 931

Arhiepiscopul Tomisului și Regulamentul de acces în Peninsula Constanța

22 Dec 2021 1621

Peninsula Constanța Ziua în care s-au ridicat barierele de acces. Tribunalul a suspendat regulamentul!

16 Dec 2021 1314