Gabriel Mustață se retrage! Se schimbă judecătorul unui dosar al DNA Constanța cu un presupus prejudiciu de zeci de milioane de euro

 
 
  • Anul trecut, judecătorul Mustaţă a formulat o declaraţie de abţinere și de la soluţionarea dosarului penal în care Adrian-Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
  • În prezent, printre dosarele judecate de magistratul Gabriel Mustaţă se numără și cel al terenurilor din Portul Tomis (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați), unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
  • În dosar, Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Constanța.
 
 
Se schimbă judecătorul investit cu soluționarea dosarului în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticoripţie - Serviciul teritorial Costanţa au dispus, în luna februarie 2019, trimiterea în judecată a zece persoane suspectate de evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. În cauză, potrivit DNA, a fost calculat un presupus prejuduciu de peste 20 de milioane de euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.
 
Lista inculpaților
 
Conform DNA, cei trimiși în judecată sunt: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeș Radu, Capră Răzvan – Florin, Neacșu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus și Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Recent, judecătorul Gabriel Mustaţă, investit cu soluționarea cauzei, a formulat o declaraţia de abţinere, acțiunea fiind admisă.

 Oficial

 

„Solutia pe scurt: În baza art. 68 alin. 2 şi alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 64 alin. 1 lit. e) din Codul de procedură penală, admite declaraţia de abţinere formulată de către domnul judecător Gabriel Mustaţă în dosarul penal nr. 957/118/2019. Constată că în cauză, în cursul judecăţii nu au fost îndeplinite acte şi nu au fost dispuse măsuri care să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 68 alin. 6 din codul de procedură penală. Fără cale de atac. Pronunţată în camera de consiliu, la data de 06.01.2023“.

 
Pe cale de consecință, dosarul va fi repartizat spre soluționare unui alt judecători din cadrul Secției Penale a Tribunalului Constanța.
 
Comunicat DNA
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Declarație de abținere și în dosarul lui Adrian-Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța
 
De menționat că în luna iunie 2022 judecătorul Gabriel Mustaţă a formulat o declaraţia de abţinere și de la soluţionarea dosarului penal nr 3631/118/2020, cauză în care Adrian-Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
 
Declaraţia de abţinere a magistratului a fost admisă.
 
Oficial!
 

„Solutia pe scurt: În baza art. 68 raportat la art. 64 alin. 1 lit f) Cod procedură penală: Admite declaraţia de abţinere de la soluţionarea dosarului penal nr 3631/118/2020, formulată de domnul judecător Mustaţă Gabriel, preşedintele completului de judecată. Menţine toate actele procesuale, măsurile procesuale şi probele îndeplinite, respectiv administrate în cauză până la data de 16 mai 2022. În baza art. 68 raportat la art. 67 Cod procedură penală: Respinge, ca rămasă fără obiect, cererea de recuzare a completului de judecată format din d-l judecător Mustaţă Gabriel, formulată de persoana vătămată Rădulescu Zoea. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 21 06 2022 .

 
Dosarul terenurilor din Portul Tomis
 
În prezent, printre dosarele judecate de magistratul Gabriel Mustaţă se numără și cel al terenurilor din Portul Tomis (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați), unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
 
În dosar, Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Direcția pentru Cultură din Constanța, zguduită de procurorii Anticorupție!
Magdalena Tiță și Elena Cliante, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA! Când s-ar putea pronunța tribunalul

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost desemnat noul judecător al dosarului lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța

25 Jun 2022 1179

Alegeri pentru CSM Procurorul general adjunct al României, pe locul al treilea în opțiunile colegilor. Unde s-a clasat candidatul din Constanța

23 Jun 2022 935

Schimbare de judecători Magistratul Gabriel Mustață se retrage din dosarul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța (MINUTĂ)

22 Jun 2022 1364

Oficial Judecător din Constanța, candidat la CSM. „Se impune a fi dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară“ (DOCUMENTE)

04 Jun 2022 1192

Procesul terenurilor din Portul Tomis, amânat din cauza lipsei raportului de expertiză

24 May 2022 1536

Proceduri anulate la instanțe și parchete din Constanța, la alegerile pentru CSM! Ce a decis Plenul (DOCUMENT)

22 Apr 2022 1188

DNA O nouă decizie în dosarul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța

18 Apr 2022 1466

Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii! Ce judecători propune Constanța

06 Apr 2022 1023

Aproape 7 milioane de euro Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, sechestru pe avere, în dosarul DNA

01 Apr 2022 3261

Dosarul terenurilor din Portul Tomis Decebal Făgădău, sechestru pe avere! Până la ce sumă. Decizia nu este definitivă (DOCUMENT)

05 Feb 2022 2785

Ce s-a întâmplat în procesul fostului primar Decebal Făgădău

29 Jan 2022 2021

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Tribunal

28 Jan 2022 3829

Breaking News! Dosarul investitorului imobiliar Daniel Rafte se întoarce la DNA Constanța

17 Jan 2022 2076

Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul terenurilor din Portul Tomis

25 Nov 2021 1921

Martorii lui Făgădău! Cine vor fi primii audiați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

27 Sep 2021 3497