Justitie

Iată ce au scris procurorii DNA în rechizitoriu Elena Udrea, trimisă în judecată alături de Ioana Băsescu. Este vizat şi Silviu Wagner, fost şef al Oil Terminal (document)

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate corupției, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
 
Elena Gabriela Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, bănuită de instigare la luare de mită (2 fapte) şi de spălare a banilor (5 fapte) 
 
Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită
 
Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, 
 
Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte), 
 
Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru săvârşirea infracțiunii de delapidare, 
 
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
Dan Cătălin Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
 
Pe scurt, cauza are ca obiect, potrivit DNA, „fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii de publicitate prestate în interesul unui candidat“.
 
„Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Udrea Elena Gabriela,
care îndeplinea funcția de ministru al Turismului, l-a determinat pe Nastasia
Gheorghe, secretarul general al ministerului, să pretindă și să primească de la
reprezentanții (...) S.A. suma de 918.864 RON, sub forma unor plăți pentru servicii
de publicitate electorală, pentru a asigura finanțarea unor contracte. În aceeași perioadă, UDREA Elena Gabriela l-a determinat pe Tarhon Victor, președintele Consiliului Județean Tulcea, să pretindă și să primească de la reprezentanții (...) S.R.L. suma de 691.029,63 lei, sub forma unor plăți pentru servicii de publicitate electorală, pentru a asigura buna derulare a unor contracte. În cursul lunii decembrie 2009, Băsescu Ioana l-a determinat pe Wagner Silviu Ioan, directorul general al S.C. (...) S.A., să încheie un contract fictiv de prestări servicii de publicitate, în baza căruia la data de 16.02.2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 RON. Foloasele astfel obținute au fost transferate ulterior prin operațiuni fictive în patrimoniul lui Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario, concubinul acesteia“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii mai arată că „Francesco Giovanni – Mario, acționând în calitate de administrator și unic asociat al S.C. (...) S.R.L., a omis să evidențieze veniturile obținute în perioada octombrie – noiembrie 2009, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 735.098 RON“.
 
„Ulterior, Băsescu Ioana l-a determinat pe Francesco Giovanni – Mario să transfere sumele obținute din infracțiunea de evaziune fiscală pentru plata unor servicii de publicitate electorală. Foloasele infracționale au fost transferate prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale a candidatului (...), respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame în mass media, pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și consultanță politică. Tranzacțiile prin care se urmărea ascunderea provenienței sumelor de bani au fost realizate de către Udrea Elena Gabriela, care a coordonat atât achizițiile de servicii electorale, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru operațiunile prin care banii au ajuns la prestatorii de servicii după consumarea infracțiunilor predicat“, potrivit actului de sesizare al instanţei.
 
„În plus, în perioada octombrie – noiembrie 2009 Udrea Elena Gabriela a folosit suma totală de 305.118 RON în numerar, provenită din infracțiuni de corupție, pentru plata unor servicii de publicitate electorală, prin intermediul unor contracte fictive încheiate de persoane interpuse care nu au beneficiat în realitate de serviciile prestate. La data de 22.09.2016, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, Andronic Dan Cătălin a făcut mai multe afirmații nereale cu privire la împrejurările esențiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Basescu Ioana“, potrivit rechizitoriului.

Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea Documente.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Când va fi discutată cererea de azil politic a Elenei Udrea

04 Jan 2019 444

Elena Udrea, un nou atac la adresa președintelui Klaus Iohannis

25 Dec 2018 916

Elena Udrea ar putea fi eliberată luni

23 Dec 2018 355

Când vor fi eliberate din arest Alina Bica și Elena Udrea. Ce a declarat ministrul Tudorel Toader

21 Dec 2018 679

Dosarul „Gala Bute”. Tudor Breazu, eliberat din închisoare

20 Dec 2018 309

Cine îi va judeca pe Dragnea, Tăriceanu, Udrea, Bica, Ponta, Greblă, Hrebenciuc

13 Dec 2018 516

Sentințele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica rămân valabile

12 Dec 2018 827

Elena Udrea și Alina Bica petrec Crăciunul în închisoarea din Costa Rica

03 Dec 2018 478

Veşti proaste pentru Elena Udrea și Alina Bica. Magistraţii au respins cererile lor de eliberare din penitenciar

17 Nov 2018 532

Descoperire șoc în celula Elenei Udrea. Ce s-a găsit în urma perchezițiilor

14 Nov 2018 814

În ce condiții sunt încarcerate Alina Bica și Elena Udrea în închisoarea din Costa Rica

08 Nov 2018 576

Elena Udrea și Alina Bica nu scapă din închisoare. Cererea de eliberare din arest ar fi fost respinsă

03 Nov 2018 527

Ce spune iubitul Elenei Udrea despre reținerea acesteia în Costa Rica. Ce șanse are fostul ministru să scape din arest

09 Oct 2018 801

Cui a trimis Elena Udrea primul mesaj din închisoare

06 Oct 2018 2762

Ce au mărturisit anchetatorii din Costa Rica despre Udrea și Bica

06 Oct 2018 753