„Îmbogățire fără justă cauză“, la intrare în Mamaia – spune Municipiul Constanța prin Primar! Cine sunt afaceriștii dați în judecată. Răspunsul instanței

  • Litigiul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța în luna august 2021, primind indicativul 21788/212/2021, iar obiectul dosarului fiind „acțiune în răspundere delictuală“.
  • Părți în cauză sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamant și, respectiv, societatea Libri Maris, în calitate de pârât.
  • După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul C5 – 2021, prezidat de magistratul Innana Micu, au decis să respingă acțiunea, apreciind că este neîntemeiată, însă Municipiul Constanța prin Primar a atacat decizia la instanța superioară.
 
Municipiul Constanța prin Primar a chemat în judecată o societate din oraș, față de care a formulat o acțiune în răspundere delictuală, pe parcursul procesului primăria apreciind că ar putea fi vorba și despre o îmbogățire fără justă cauză.
 
Totul a pornit de la un teren de aproape 200 de metri pătrați, situat la intrare în Mamaia, în Satul de Vacanță, despre care primăria spune că afaceriștii nu aveau dreptul de a-l folosi.
 
Litigiul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța în luna august 2021, primind indicativul 21788/212/2021, iar obiectul dosarului fiind „acțiune în răspundere delictuală“.
 
Părți în cauză sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamant și, respectiv, societatea Libri Maris, în calitate de pârât.
 
Municipiul Constanța a cerut în proces ca instanța să constate inexistența dreptului de folosință al societății asupra unui teren de 198,76 mp de lângă Casa Vaslui, din Satul de Vacanță și să dispună obligarea firmei la plata contravaloarei lipsei de folosință teren, pentru o perioadă de trei ani anterior introducerii acțiunii și actualizată ulterior.
 
În replică, reprezentanții Libri Maris au cerut respingerea acțiunii municipalității ca nefondată, arătând, printre altele, că „terenul în discuție este teren liber conform Autorizației de Desființare nr.44/12.04.2016, adresa nr. (...)/10.03.2017, nota de constatare nr.894/11.12.2017 și dispoziția nr.4814/10.12.2019“.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul C5 – 2021, prezidat de magistratul Innana Micu, au decis să respingă acțiunea, apreciind că este neîntemeiată, însă Municipiul Constanța prin Primar a atacat decizia la instanța superioară.
 
Ce a cerut primăria

 
Se arată în Hotărârea nr. 13523/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, că prin cererea de chemare în judecată, Municipiul Constanța prin Primar a solicitat „constatarea inexistenței dreptului de folosință al pârâtei asupra terenului identificat astfel teren în suprafata de 198,76 mp, situate în Constanta, (...)“.
 

De asemenea, s-a solicitat și „obligarea pârâtei la plata contravalorii lipsei de folosință teren în suprafata de 198,76 mp, situat în Constanța (...), pentru o perioadă de 3 ani anterior introducerii prezentei acțiuni, urmând a fi actualizată până la rămânerea definitivă a hotărârii pronunțate în cauză“, dar și obligarea la plata dobânzii legale aferente sumei.
 
Nu în ultimul rând, s-au solicitat și cheltuielile de judecată.
 
Reprezentanții primăriei au spus că Libri Maris SA „a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului construcție — Casa Vaslui, potrivit contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 256/02.03.2005 “
 
„În ceea ce privește terenul în suprafață de 1052, 24 mp, pârâta a dobândit dreptul de proprietate prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1375/31.08.2007 (...). Suprafața totală pe care se află amplasate construcțiile proprietatea pârâtei este de 1251 - 1052,24 mp pentru care aceasta deține dreptul de proprietate conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1375/31.08.2007 (...) - Suprafața de 198,76 mp este proprietatea Municipiului Constanța, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară“, au arătat în proces reprezentanții primăriei.
 
De asemenea, pe parcursul judecării cauzei, reprezentanții municipalității au vorbit în proces și despre îmbogățirea fără justă cauză.
 
„Instanța constată că prin răspunsul la întâmpinare, reclamanta susține că temeiul solicitării sale este la limita dintre răspunderea civilă contractuală și cea delictuală și se identifică în îmbogățirea fără justă cauză“, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța
 
Ce au cerut reprezentanții societății
 
La rândul lor, reprezentanții Libri Maris au solicitat respingerea acțiunii primăriei.
 
Aceștia au arătat, printre altele, că „terenul aferent construcției reprezentând activul Casa Țărănească Vaslui  a fost transmis din administrarea Comitetului Executiv at Consiliului Popular al Municipiului Constanta în folosință Uniunii Generale a Cooperativelor de Consum București — fără termen și fără plată — pentru a fi repartizat pe suprafețe utile uniunilor județene ale cooperativelor de consum. Decizia nr.66/14.03.1972 de atribuire a terenului nu a fost retrasa, întrucât au fost respectate prevederile legate ce au stat la baza atribuirii, respectiv prevederile Decretului nr.244/1955 privind reglementarea transmiterii unor bunuri imobile proprietatea statului către unitățile cooperatiste“.
 
De asemenea, reprezentanții societății au arătat că au demarat procedurile legale pentru revocarea hotărârii nr.420/26.11.2001 privind aprobarea trecerii in domenial privat al Municipiului Constanța a tuturor suprafețelor de teren situate pe raza municipiului Constanța care nu sunt deținute cu titlu valabil de către persoane fizice sau juridice“.
 
„Cu privire la suprafața de 198,76 mp, suprafață de teren pe care o deține în indiviziune cu Primăria Constanta și pentru care i se solicită prin prezenta acțiune plata contravalorii lipsei de folosință a acestui teren pe motiv că nu ar avea un drept de folosință asupra acestuia, terenul în discuție este teren liber conform Autorizației de Desființare nr.44/12.04.2016, adresa nr. (...)/10.03.2017, nota de constatare nr.894/11.12.2017 și dispoziția nr.4814/10.12.2019“, au mai spus reprezentanții companiei.
 
Aceștia au arătat că „acest teren este se află situat la intrare în stațiunea Mamaia, este într-o stare de paragină avansată, neîngrijit, motiv pentru care pârâta a primit numeroase reclamații atât de la Politia Locală cat și de la Hotelul Oxford“.
 
„De-a lungul anilor pârâta a efectuat nenumărate demersuri la Primăria Constanța în vederea cumpărării ori ieșirii din indiviziune cu privire la acest teren. dar, soluționarea s-a tergiversat din diverse motive invocate de reclamantă“, se mai arată în hotărâre.
 
Au mai spus afaceriștii că societatea „nu a primit niciodată de la Municipiul Constanța prin Primar vreo notificare prin care să i se pună în vedere să lase liber spre folosință acest teren. Pentru acest teren pârâta a achitat taxe către Primăria Municipiului Constanța, deciziile de impunere anuala emise de aceasta - folosință teren in valoare de 155 lei (anii 2014-2015) , 342 lei (2016,2017). Pârâta a achitat și sume lunare (...), reprezentând taxe de folosință pentru terenurile pe care le are în folosință de la Primărie fiind inclus și cel din prezenta cauza, sume care nu au fost negociate ci impuse de către reclamantă“.
 
Ce a spus instanța
 
Așa cum am precizat, după analizarea tuturor actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au decis să respingă acțiunea primăriei.
 
Legat de aspectele privind îmbogățirea fără justă cauză, Judecătoria Constanța a precizat că „instanța apreciază aceste susțineri ale reclamantei ca fiind fluctuate și fără suport juridic, reclamanta invocând succesiv mai multe instituții juridice în susținerea cererii sale, fără a explica în mod concret îndeplinirea condițiilor aferente acestor instituții prin raportare la conduita pârâtei“.
 
Totodată, instanța a arătat că „din cartea funciară a acestui imobil reiese că suprafețele de 1052,24 mp deținută de pârâtă și suprafața de 198,76 mp deținută de reclamantă nu sunt individualizate ca locație, nefiind stabilite coordonatele topografice ale fiecareia dintre cele două suprafețe, astfel că părțile se află într-o stare de indiviziune sau coproprietate cu privire la întregul lot de 1251 mp“.
 
„În aceste condiții, instanța nu poate constata că pârâta nu are un drept de folosință asupra unei suprafețe de 198,76 mp, întrucât o astfel de suprafață nu este individualizată și localizată topografic. O eventuală constatare a inexistenței unui drept de folosință al pârâtei asupra unei suprafețe de teren neindividualizate prin coordonate topografice ar conduce la imposibilitatea pârâtei de exercitare a dreptului său de proprietate, întrucât suprafața de 198,76 mp ar putea fi situată oriunde în lotul de 1251 mp“, au mai arătat judecătorii.
 
„Părțile au la dispoziție alte demersuri juridice în vederea ieșirii din indiviziune ori încetare a stării de coproprietate, care să rezolve problema identificării suprafețelor de teren deținute de fiecare parte, ulterior identificării acestora putându-se pune problema unei eventuale inexistențe a unui folosință asupra unei suprafețe de teren determinate și individualizate topografic“, se arată în hotărârea instanței.
 
Așa cum am precizat, hotărârea Judecătoriei Constanța a fost deja atacată în apel de către reprezentanții Municipiului Constanța prin Primar.
 
În aceste condiții, rămâne de văzut care va fi decizia instanței de control.
 
Cifre și date
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 25 ianuarie 2022, compania Libri Maris are sediul social în Mamaia, Satul de Vacanță, Casa Țărănească Vaslui și a fost înființată în 1991.
 
Firma se ocupă de „comerț cu amănuntul al cărților, în magazine specializate“, iar acționari sunt Laurențiu Constantin Dimcică (28,99%), Lucian Taciuc (28,94%), Constantin Mîndruță (20,67%), Cosmin Mîndruță (8,32%) și alți acționari persoane fizice (13,08%).
 
Administrator și președinte al Consiliului de Administrație este Constantin Mîndruță, iar Laurențiu Constantin Dimcică și Lucian Taciuc sunt administratori și membri CA.
 
Cenzori sunt SC Rc Consult Contab SRL, Sema Chioașcă și Romeo Filip, în timp ce Valentin Ciuceanu este cenzor supleant.
 
În 2018, firma a avut șase angajați, pierderi de 118.169de lei și cifra de afaceri 281.577 de lei.
 
În 2019, au fost patru angajați, pierderile au fost de 49.136 de lei, iar cifra de afaceri a fost 338.134 de lei.
 
În 2020, au fost patru angajați, pierderile au fost 49.478 de lei, iar cifra de afaceri a fost 259.795 de lei.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primăria Constanța, obligată să soluționeze notificări de acum 21 de ani! Instituția, apel împotriva constrângerilor
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța Atenție, constănțeni! Mâine vor suna sirenele de alarmare publică

28 Mar 2024 363

Înaintea ședinței CLM Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la Primăria Constanța, îi înmânează lui Chițac un bilet către Eforie (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 525

Afaceri Constanța Cât costă serviciile pentru mentenanța rețelelor de iluminat cumpărate de Primăria Ghindărești (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 303

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 440

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța!

28 Mar 2024 466

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 449

Atribuiri Constanța Primăria Năvodari achiziționează urnă mobilă. Ce firmă o va furniza (DOCUMENT)

28 Mar 2024 340

Felicia Ovanesian strânge semnături pentru candidatura la Primăria Constanța - „Constănțeni, am nevoie de ajutorul vostru!”

28 Mar 2024 594

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1673

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 456

Cumpărări directe O firmă din Mureș va furniza tutori arbori pentru Primăria Constanța (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 342

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 512

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 497

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2702

Construirea noului CET antrenează licitații după licitații. Primăria Constanța caută supervizori !

27 Mar 2024 400