Imobile din centrul Constanței revendicate acum 20 de ani Primarul obligat de judecători să soluționeze notificările

  • Cazul vizează două terenuri și construcțiile aferente ce însumează o suprafață de peste 350 mp.
  • În minuta Hotărârii nr. 477/2021, se arată că instanța „obligă pârâtul (nr., Municipiul Constanța prin Primar) să soluţioneze prin decizie notificarea nr. 2075/22.10.2001, privind imobilul (...), compus din teren în suprafaţă de 117 mp şi construcţii şi notificarea nr. 2074/22.10.2001, privind imobilul (...), compus din teren în suprafaţă de 234 mp şi construcţii“.
  • Hotărârea a fost pronunțată recent în dosarul civil cu numărul 7472/118/2020, în care reclamant este Vlad Radu Anton Cardaș, un constănțean domiciliat în prezent în Germania.
  • Imobilele au aparținut părinților reclamantului, spune acesta, terenul de 234 mp fiind cumpărat de aceștia în 1934, iar terenul de 117 mp și construcțiile au fost primite de mama sa în temeiul unui act dotal din 1928.

Judecătorii Secției civile din Tribunalul Constanța au obligat recent primarul municipiului Constanța să soluționeze două notificări ce vizează două imobile situate în centrul orașului. Decizia Tribunalului nu este însă definitivă, așa încât, soluționarea revendicărilor ar putea să mai dureze.

Mai exact, este vorba despre două terenuri și construcțiile aferente ce însumează o suprafață de peste 350 mp.
 

Ce a decis instanța

Astfel, se arată în minuta Hotărârii nr. 477/2021 că instanța „admite cererea. Obligă pârâtul să soluţioneze prin decizie notificarea nr. 2075/22.10.2001 (dosar intern 2469/2001), privind imobilul situat în Constanţa, (...), compus din teren în suprafaţă de 117 mp şi construcţii şi notificarea nr. 2074/22.10.2001 (dosar intern 2467/2001), privind imobilul situat în Constanţa, (...), compus din teren în suprafaţă de 234 mp şi construcţii“.

Așa cum am precizat, părțile nemulțumite pot declara apel împotriva acestei decizii.

Hotărârea Tribunalului Constanța a fost pronunțată recent în dosarul civil cu numărul 7472/118/2020, în care reclamant este Vlad Radu Anton Cardaș, un constănțean domiciliat în prezent în Germania.

Acesta a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar, în baza Legii 10/2001 pentru retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.


Notificări de acum 20 de ani

Omul se luptă de aproape 20 de ani cu autoritățile pentru bunurile ce aparținuseră părinților săi și pe care regimul comunist le-a naționalizat.

Notificate din 2001 asupra terenurilor revendicate, autoritățile locale nu au soluționat dosarele, așa încât Vlad Radu Anton Cardaș s-a adresat justiției, în anul 2017.

Surpriză, însă: la momentul respectiv, avocații municipalității au invocat excepția tardivității introducerii cererii, afirmând, cu alte cuvinte, că bărbatul a așteptat prea mult până să dea autoritatea locală în judecată, iar termenul a expirat.


Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța au admis această excepție, ridicată în procesul deschis în 2017, iar constățeanul stabilit în străinătate a pierdut cazul pe motiv că acțiunea a fost deschisă prea târziu.

În schimb, acesta s-a adresat Curții Constituționale, căreia i-a cerut să constate că este neconstituțional termenul de șase luni stabilit prin lege pentru a-și putea cere drepturile în instanță. Curtea Constituțională a respins această excepție.

Totuși, cazul a ajuns din nou în atenția CCR, după ce Curtea de Apel Constanța a hotărât, în aprilie 2020, să o sesizeze din nou, cu o nouă excepție de neconstituționalitate, legată tot de Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

La momentul de față, cazul privind noua excepție de neconstituționalitate se află pe rolul Curții Constituționale, dosarul fiind în faza de raport.
 

Bunuri naționalizate

Așa cum explicam mai sus, în prezent, bărbatul a dat din nou în judecată Municipiul Constanța prin Primar, tot în baza Legii 10/2001 privind restituirea bunurilor preluate în timpul regimului comunist.

În cererea de chemare în judecată anterior formulată de Vlad Radu Anton Cardaș, în procesul pe care l-a pierdut pe motiv că l-ar fi intentat prea târziu, acesta solicita, potrivit www.rolii.ro, ca municipalitatea să fie obligată „să emită dispoziția de restituire în natură a imobilului compus din teren în suprafață de 117 mp situat în Constanța (...) și construcțiile de pe acest teren“.

Astfel, reclamantul arătase că pentru acest imobil „s-a formulat notificarea nr.2075 din 22.10.2001 și s-a realizat dosarul de lege 10 nr.2469/2001“.

Totodată, potrivit sursei citate, bărbatul a solicitat în subsidiar, în ipoteza în care restituirea în natură nu mai este posibilă, „să fie obligat pârâtul să emită dispoziția de acordare compensații pentru imobilul menționat“.

Omul mai ceruse ca instanța „să oblige pârâtul să emită dispoziția de restituire în natură a imobilului compus din teren în suprafață de 234 mp și construcțiile de pe acest teren, situat în Constanța (...)“.

Arătase reclamantul că, pentru acest imobil, „s-a formulat notificarea nr.2074, iar în subsidiar, în ipoteza în care restituirea în natură nu mai este posibilă, pârâtul să emită dispoziția de acordare compensații pentru imobilul menționat, pentru care s-a formulat notificarea nr.2074 din 22.10.2001 și s-a realizat dosarul de lege 10 nr.2467/2001“.

Omul a argumentat în cererea de chemare în judecată că aceste imobile au aparținut părinților săi, terenul în suprafață de 234 mp din Constanța fiind cumpărat de aceștia în 1934, iar terenul de 117 mp și construcțiile de pe acesta a fost primit de mama sa în temeiul unui act dotal din 1928.
 

Se poate declara apel

Cele două imobile au fost naționalizate în timpul regimului comunist, iar în 2001, când a intrat în vigoare Legea 10, acesta a formulat notificare pentru retrocedarea lor.

De atunci însă și până să se ajungă în instanță, cele două notificări din 2001 nu au fost soluționate.

Așa cum am precizat anterior, Tribunalul Constanța a admis recent solicitările sale, iar primarul Municipiului Constanța a fost obligat să soluționeze notificările formulate în urmă cu 20 de ani.

Rămâne însă de văzut dacă se va declara apel în cauză, situație în care procesul va continua, iar dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Ce trebuie să facă Primăria Constanța Un afacerist a primit în instanță dreptul să construiască pe un teren din Dosarul Retrocedărilor!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Povestea constănțeanului plecat în Germania care luptă de aproape 20 de ani pentru recuperarea bunurilor naționalizate de comuniști

23 Nov 2020 2011