Justitie

În atenția justițiabililor! De astăzi, se modifică activitatea instanțelor de judecată

  • Se poate refuza primirea persoanelor cu simptome de infectare, potrivit noilor reglemantări, președintele instanței urmând să fie anunțat când există un asemenea caz.
  • Se recomandă ca intrarea și ieșirea din sediul instanței să se facă pe căi de acces separate.
  • Ședințele de judecată ar putea fi suspendate pentru aerisirea / dezinfectarea sălilor.
Prima zi de toamnă vine cu modificări în activitatea instanțelor de judecată. Schimbările au fost stabilite de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistratorii și au fost adoptate pentru limitarea răspândirii infectării cu noul coronavirus.
În hotărârea adoptată de Secția pentru Judecători se arată, printre altele, că programul de lucru, inclusiv programul de lucru cu publicul, al instanțelor poate fi adaptat prin decizia conducătorului instanței, în scopul prevenirii răspândirii COVID – 19 și al protecției persoanelor care își desfășoară activitatea în cadrul instanței.
De asemenea, pentru cauzele complexe, în care sunt mai mulți martori de audiat, de exemplu, ori în care sunt multe părți sau care se desfășoară în sistem de videoconferință, se recomandă fixarea unei ore distincte, la finalul ședinței, ori alocarea unei ședințe separate.
Accesul justițiabililor, al altor participanți la procesele civile și penale și al publicului în sediul instanței se recomandă a fi permis astfel încât să fie respectat intervalul de timp prevăzut și poate fi limitat în scopul respectării regulilor de distanțare socială.
 

Se poate refuza primirea persoanelor cu simptome de infectare

Se mai arată în hotărârea CSM că „atunci când refuză primirea unei persoane ce prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2, persoana responsabilă din cadrul detașamentului de pază înștiințează de îndată președintele instanței sau persoana desemnată de acesta și, dacă este cazul, președintele completului de judecată, pentru a fi dispuse măsurile administrative sau judiciare necesare.
De asemenea, începând de astăzi este permisă obținerea prin fotografiere a unor copii de pe înscrisuri din dosarele instanței, iar judecătorul va avea în vedere să nu stabilească în cadrul aceleiași ședințe mai multe cauze în care se impune administrarea unei probațiuni complexe.
Depunerea de înscrisuri, prin comunicare electronică Instanțele pot stabili un interval orar la sfârșitul ședinței de judecată, destinat exclusiv dosarelor lăsate la a doua strigare, în măsura în care condițiile instanței permit fixarea unor intervale de timp în acest sens.
În ce privește depunerea de cereri sau înscrisuri la dosarul cauzei și transmiterea lor către părți, se solicită ca aceasta să fie făcută prin poștă sau prin mijloacele de comunicare electronică, pe cât posibil nu în timpul ședinței de judecată.
Pentru accesul în arhiva instanței în vederea consultării dosarelor, președintele poate stabili intervale orare alocate distinct avocaților, consilierilor juridici, practicienilor în insolvență, experților și interpreților.
În plus, în măsura în care este posibil, se recomandă ca intrarea și ieșirea din sediul instanței să se facă pe căi de acces separate.
Totodată, la stabilirea listei de ședință pe intervale orare, președintele completului va avea în vedere duratele de timp necesare de suspendare a ședinței de judecată pentru aerisirea/dezinfectarea sălii de ședință.


Citește și:

Oficial, de la Consiliul Superior al Magistraturii:

Ce posturi de conducere sunt libere, în instanțele constănțene

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul local Murfatlar, validat de instanță. Ce nume a fost invalidat de Judecătoria Constanța

22 Oct 2020 538

BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile

21 Oct 2020 1606

Modificări în formatul noului Consiliu Local Municipal Constanța! Cine s-a retras

16 Oct 2020 3087

Arhiepiscopia Tomisului, obligată să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord

16 Oct 2020 4268

Reședința Regală din Constanța. Clădirile ce odinioară găzduiau regii adăpostesc acum dosare, justițiabili și magistrați

15 Oct 2020 2076

Judecătoria Constanța a stabilit când va fi validat Vergil Chițac primar al Constanței

14 Oct 2020 2177

Judecătoria Constanța. Vergil Chițac a depus dosarul de validare ca primar al municipiului

13 Oct 2020 1142

Judecători noi la Constanța! Lista completă

09 Oct 2020 1525

Judecătoria Constanța. Ieri au fost depuse dosarele de validare pentru patru dintre cei mai vechi primari

09 Oct 2020 1509

Judecătoria Constanța, decizie definitivă cu privire la terenurile afaceristului Cristi Borcea

07 Oct 2020 1592

Judecătoria Constanța. Dosare validare primar și consilier. Cine a depus

04 Oct 2020 1878

Se refac fațadele Tribunalului Constanța! Conducerea instanței consultă piața

03 Oct 2020 1135

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul tragediei provocate de Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

01 Oct 2020 2109

Sentință definitivă pentru moartea unui ofițer de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța! (video)

30 Sep 2020 2820

Judecătoria Constanța a anulat o parte din amenzile date în baza Ordonanței Militare nr. 3. Hotărâri definitive

24 Sep 2020 844