Justitie

În complet intră un nou judecător! Radu Mazăre contestă pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

Judecător nou pentru dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, contestă pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, respectiv nouă ani de închisoare!
 
Iniţial, cauza a fost trimisă spre soluţionare completului de judecată format din Silvia Cerbu, Simona Daniela Encean şi Simona Elena Cîrnaru, toate judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Ieri, în urma tragerii la sorţi care a avut loc, în şedinţă publică, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Dan Andrei Enescu, din cadrul Secţiei Penale, a fost desemnat membru titular pentru Completul de 5 judecători - Penal 3 - 2018, în locul judecătoarei Silvia Cerbu. Cea din urmă a fost eliberată din funcţie, prin pensionare.
 
Silvia Cerbu a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat definitiv dosarul în care mai mulţi directori din Consiliul Judeţean Constanţa au fost condamnaţi în primă instanţă, alături de câţiva oameni de afaceri din Constanţa, la peste 70 de ani de închisoare. În prezenta cauză, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare.
 
De asemenea, Silvia Cerbu a avut în atenţie şi dosarul celor trei lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa - Serviciul Antidrog, acuzaţi de săvârşirea unor fapte de corupţie. Mai departe, Silvia Cerbu a făcut parte din completul de judecată care a respins propunerile de arestare preventivă a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi a lui Avraham Morgenstern, formulate de procurorii DNA în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“.
 

Dosarul Campusului Social Henri Coandă

 
Judecătorul Dan Andrei Enescu face parte din completul care judecă apelul dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Ştefan Mazăre este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită
 
În cauză, în primă instanţă, pe data de 28 iunie 2018, judecătorii Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Conform datelor oficiale, în cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 

Termen nou, 25 octombrie

 
Revenind la dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, contestă pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa se va afla din nou în atenţia noului complet format din Dan Andrei Enescu, Simona Daniela Encean şi Simona Elena Cîrnaru pe de 25 octombrie.
 
De menţionat că pe lângă Radu Mazăre, contestaţie în anulare au mai formulat şi alte persoane condamnate în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, respectiv: Paraschiva Barbu, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani, Marius Puşcaşi, condamnat la trei ani de închisoare, Carmen Puşcaşi, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani, şi Dima Alin Horaţiu, condamnat la şase ani de închisoare.
 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. 
 
Recent, Radu Mazăre a solicitat şi obţinut revocarea mandatului de arestare preventivă emis în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani şi 10 luni de închisoare. Decizia este definitivă.
 
Citeşte şi:
 
Legături cu dosare grele de la Constanţa! Schimbări importante la Înalta Curte. Judecătorul Dan Andrei Enescu, în locul Silviei Cerbu

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

01 Jun 2020 2248

Legături cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța Cunoscutul medic Alexandru Octavian Șerban, vizat de o decizie definitivă a Curții Supreme

30 May 2020 3213

CLM decide dacă “grecul lui Mazăre” va continua investiția imobiliară de pe plajă. Trebuie să plătească peste jumătate de milion de euro pentru extindere! (documente)

28 May 2020 2685

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanța, în faliment! Procesul a primit cel de al 22-lea termen de judecată

26 May 2020 1003

Faptele s-au prescris! Radiografia procesului în care Elan Schwartzenberg a uitat să-l anunțe pe Radu Mazăre că i-a pus în cont 175.000 de euro

25 May 2020 2623

Radu Mazăre, dosar la Tribunalul Constanța

23 May 2020 1563

Apropiat al lui Radu Mazăre și al lui Nicușor Constantinescu Pronunțarea din dosarul omul de afaceri Sorin Strutinsky, amânată

16 May 2020 2674

Șef nou în DNA. Cine este și ce legătură are cu foștii conducători ai Constanței

14 May 2020 2056

Femeia care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, propusă șef în DNA

12 May 2020 4528

Procesul lui Radu Mazăre, de la Constanța, amânat pentru luna viitoare

08 May 2020 493

Procesul lui Elan Schwartzenberg, acuzat de complicitate la dare de mită, a fost suspendat

07 May 2020 393

Radu Mazăre este așteptat azi la Constanța!

07 May 2020 3036

Final de proces în dosarul omului de afaceri Sorin Strutinsky! 15 mai, ziua pronunțării

01 May 2020 1978

Mărul Discordiei, un teren din retrocedări Lanțul despăgubirilor. Darie, despăgubit de Pușcași, Pușcași - de Holland Development. Holland – de nimeni

01 May 2020 1919

Acţionarii Five-Holding SA, firmă care deţine magazinul Brick din Constanţa, au decis contractarea unui credit bancar. Cu ce ipoteci imobiliare va garanta împrumutul

22 Apr 2020 470