În Constanța, s-ar putea renunța, de la începutul anului, la măști în spațiile publice deschise. Ce judecători vor analiza dosarul

  • Înalta Curte de Casație și Justiție a fixat termen în judecarea recursului la data de 5 ianuarie 2021.
  • Completul de judecată care va analiza dosarul este format din magistrații Iuliana Măiereanu, Florentina Dinu, Maria Hrudei, Denisa Angelica Stănișor și Gabriel Viziru.
  • Avocatul constănțean Minodora Ion a solicitat anularea parțială a Ordinului nr. 4660427 din 17 decembrie 2020, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • La data de 23 decembrie 2020, Curtea de Apel București, în completul prezidat de magistratul Ionuț Cristian Andreescu și format din magistrații Carmen Mihaela Voinescu și Cristina Petrovici, a decis să anuleze parțial ordinul respectiv.
  • Dacă hotărârea CAB va rămâne definitivă, decizia Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial în 24 de ore și va deveni executorie, iar măștile nu vor mai fi obligatorii în spațiile publice deschise din Constanța.


Măștile de protecție ar putea să nu mai fie obligatorii în spațiile publice deschise din Constanța, de la începutul lunii ianuarie 2021.

Totul depinde de decizia judecătorilor Curții Supreme, care vor analiza recursul înaintat de Departamentul pentru Situații de Urgență formulat împotriva hotărârii Curții de Apel București care a eliminat sintagma „...și deschise“ din ordinul șefului DSU privind prelungirea carantinei în Constanța.

Înalta Curte de Casație și Justiție a fixat termen în judecarea recursului la data de 5 ianuarie 2021, urmând ca dosarul să fie analizat de un complet format din cinci magistrați din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal al Curții Supreme.

Completul de judecată care va analiza dosarul este format din magistrații Iuliana Măiereanu, Florentina Dinu, Maria Hrudei, Denisa Angelica Stănișor și Gabriel Viziru. De precizat că judecătoarea Denisa Angelica Stănișor este președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 

Cine a decis anularea parțială a ordinului

Amintim, este vorba despre dosarul cu numărul 7332/2/2020, în care avocatul constănțean Minodora Ion a solicitat anularea parțială a Ordinului nr. 4660427 din 17 decembrie 2020, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Prin respectivul act a fost prelungită măsura carantinării zonale pentru UAT Constanța, urmând ca aceasta să expire la data de 1 ianuarie 2021, ora 20.00.

Avocatul din cadrul Baroului Constanța s-a plâns legat de obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice deschise din Constanța, prevăzută în ordinul contestat.

La data de 23 decembrie 2020, Curtea de Apel București, în completul prezidat de magistratul Ionuț Cristian Andreescu și format din magistrații Carmen Mihaela Voinescu și Cristina Petrovici, a decis să anuleze parțial ordinul respectiv.

Se arată în minuta hotărârii că instanța „admite cererea completatoare. Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei «…şi deschise»“.

 

De ce s-a anulat ordinul

Potrivit avocatului Minodora Ion, în motivarea acestei hotărâri, Curtea de Apel București „a stabilit că domnul Arafat nici măcar «nu avea competența de a stabili măsura obligării de a purta masca în spații deschise, în absența unui ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne care să prevadă această obligație»“.

În continuare, conform apărătorului din Constanța, instanța a stabilit, totodată, că Raed Arafat ar fi „încălcat unele prevederi legale cuprinse în acte normative de rang superior, respectiv Legea 55/2020 și Hotărârea de Guvern 1065/2020“.


Departamentul pentru Situații de Urgență a declarat recurs împotriva hotărârii Curții de Apel București, astfel că dosarul cu numărul 7332/2/2020 a fost trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 

Ce se va întâmpla în continuare

Ieri, Curtea Supremă a fixat termen în judecarea recursului la data de 5 ianuarie 2021, cazul urmând să fie analizat de un complet format din cinci judecători ai Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții.

Potrivit avocatului Minodora Ion, dacă va fi respins recursul DSU și se va menține hotărârea luată de Curtea de Apel București, decizia Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial al României în termen de 24 de ore de la pronunțare, aceasta urmând să devină executorie.

Aceasta înseamnă că, de la momentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii ÎCCJ, măștile de protecție nu ar mai fi obligatorii în spațiile publice deschise din Constanța.

Daca se va respinge recursul DSU, procesul inițiat de un avocat din Constanța ar urma să aibă efecte în întreaga țară, potrivit surselor avizate în domeniu.


Citește și:

Măștile ar putea să nu mai fie obligatorii în spațiile publice deschise din Constanța. Procesul care privește întreaga țară
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 851

Fost vice al Curții de Apel Constanța Eleni Cristina Marcu, propusă șef în continuare în Curtea Supremă

04 Mar 2024 602

Curtea Supremă menține decizia prin care s-a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător

21 Feb 2024 2032

Sancțiuni CSM, anulate! Curtea Supremă motivează decizia definitivă din procesul fără precedent pentru justiția din Constanța!

26 Jan 2024 1219

Fost președinte din Curtea de Apel Constanța, fost magistrat al Curții Supreme, în proces cu Înalta Curte! S-a decis rejudecarea

09 Jan 2024 1068

Curtea Supremă anunță noile completuri pentru anul 2024! Doi judecători, de la Constanța (LISTĂ)

04 Jan 2024 996

Avansare la Curtea Supremă! Încep anonimizarea lucrărilor candidaților și transmiterea către comisiile de evaluare

02 Jan 2024 725

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA apreciază că inteligenţa artificială va transforma sistemul judiciar

01 Jan 2024 856

Mihaela Cristina Mocanu și Claudiu Iulian Răpeanu Vicepreședinții Curții de Apel Constanța vor să avanseze la Înalta Curte de Casație și Justiție

05 Dec 2023 1264

Municipiul Constanța, obligat să achite peste 73.000 de euro unui afacerist! Despre ce este vorba

03 Dec 2023 4665

Curtea de Apel decide dacă trebuie achitate 4,38 de milioane de dolari pentru Dosarul Retrocedărilor

22 Nov 2023 945

Atenție, judecători! Promovare la Curtea Supremă! Până când pot fi depuse cererile de înscriere (DOCUMENTE)

10 Nov 2023 650

Fost consilier local din Cernavodă, dat în judecată de Agenția Națională de Integritate, prin Președinte

02 Nov 2023 1313

„Un dedicat profesionist al dreptului“ A murit un magistrat-asistent din Înalta Curte de Casație și Justiție

29 Oct 2023 2120

Dosar pe controlul averilor, întors la Curtea de Apel Constanța!

15 Oct 2023 1294