„În deplină proprietate și liniștită posesie“ Vilă din Eforie Sud preluată abuziv de comuniști, restituită împreună cu terenul moștenitorului

  • La mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, ițele încurcate de Decretul 92/1950, viețile atunci distruse își caută încă izbăvirea în sălile de judecată, iar, uneori, o și găsesc.
  • Secția I Civilă a Tribunalului Constanța a hotărât ca moștenitorul proprietarilor de drept să primească „în deplină proprietate și liniștită posesie“ și terenul aferent vilei pe care reușise prin demersuri anterioare în instanță să o recupereze.

Un imobil distrus, tăcut martor al intemperiilor trăite și al deciziilor care i-au marcat existența de aproape un secol, amintind totuși, prin maiestuozitatea sa, de vremurile demult apuse în care a fost proiectat și ridicat, se întoarce alături de terenul pe care se află la moștenitorul proprietarilor de drept, în urma unei decizii a Tribunalului Constanța.
 
La mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, ițele încurcate de Decretul 92/1950, viețile atunci distruse își caută încă izbăvirea în sălile de judecată, iar, uneori, o și găsesc.
 
Tribunalul Constanța, Secția I Civilă, a soluționat printr-o decizie rămasă ulterior definitivă o cerere privind restituirea unor bunurile preluate abuziv în timpul regimului comunist, hotărând ca moștenitorul proprietarilor de drept să primească „în deplină proprietate și liniștită posesie“ și terenul aferent vilei pe care reușise prin demersuri anterioare în instanță să o recupereze.
 
Se arată în minuta Hotărârii 1651/2022 că instanța „admite acţiunea civilă formulată de reclamantul (...) în contradictoriu cu pârâţii Oraşul Eforie şi Primarul Oraşului Eforie. Anulează dispoziţia nr.224/17.06.2014 emisă de Primarul Oraşului Eforie, ca nelegală“.
 
Instanța „obligă pârâţii să îi restituie reclamantului în deplină proprietate şi liniştită posesie imobilul teren în suprafaţă de 600 mp, situat în Eforie Sud, lot 843, parcelarea «Movila Techirghiol» în prezent strada (...), judeţul Constanţa, având următoarele vecinătăţi: (...), teren pe care se află edificată construcţia cu destinaţie de locuinţă, denumită «Vila (...)» în suprafaţă construită la sol de 162 mp şi în suprafaţă desfăşurată de 324 mp, restituită reclamantului în temeiul dispoziţiei nr.1/08.07.2020 emisă de S.C Carmen Silva SA – în faliment prin lichidator judiciar REI Insolvency IPURL“.
 
În cererea de restituire a terenului aferent vilei adresată instanței, reclamantul a precizat că „în anul 1925, prin actul de vânzare cumpărare autentificat la grefa Tribunalului Constanţa sub nr.(...)/28.07.1925, bunica mea, (...), cu autorizaţia soţului său, (...), a cumpărat de la (...) un teren în suprafaţă de 600 mp, lotul 843, situat în localitatea (...) figurând în planul de parcelare aprobat de Prefectul Judeţului Constanţa sub nr.(...)/27.06.1998“.
 
„Reclamantul susţine că pe acest teren, în baza autorizaţiei de construire nr.(..)/14.10.1925, bunicii săi au edificat o construcţie tip vilă, cunoscută sub numele (...)“, dar, „prin Decretul nr.92/1950, (...) a fost preluat «un imobil complet» de la dr. (...) (bunica reclamantului), situat în (...)“.
 
Încă din 2001, ca unic moștenitor al ambilor părinți și al bunicilor săi, reclamantul din dosar, stabilit în Statele Unite ale Americii, a notificat autoritățile cu privire la imobilele preluate abuziv în timpul regimului comunist.

 

„Imobil distrus care nici măcar nu a fost conservat“

Ulterior, a aflat că vila construită de bunicii săi se afla în proprietatea societății Carmen Silva, așa că în atenția autorităților locale a rămas doar notificarea privind restituirea terenului de 600 mp pe care se afla vila.
 
Autoritățile locale i-au comunicat că terenul respectiv fusese vândut la licitație, așa încât au urmat ani întregi de judecări și rejudecări pentru anularea formelor de vânzare.

 
În cele din urmă, în anul 2014, solicitarea sa a fost respinsă de către autoritățile locale, apreciindu-se că reclamantul nu ar fi făcut dovada calității persoanei îndreptățite.
 
La mai bine de 20 de ani de la notificarea inițială, Tribunalul Constanța, Secția I Civilă, a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamant și a dispus restituirea terenului pe care se află vila, vila fiind între timp recuperată de la scoeitatea Carmen Silva.
 
Ca o paranteză, se menționează în decizia instanței că „în cadrul raportul de expertiză efectuat, domnul expert a comparat starea clădirii de la momentul efectuării expertizei- stadiu avansat de degradare, fără uşi, ferestre, planșee de lemn distruse, zidărie şi tencuieli distruse în mare parte – cu fotografiile anexe caietului de sarcini de licitaţia din 2001 şi a arătat că starea imobilului era aproape aceeaşi cu cea din 2001 şi se presupune că, dacă s-a făcut o locaţie de gestiune, vila  era utilizabilă, însă în anul 2001 se prezintă ca un imobil distrus care nici măcar nu a fost conservat (protejat, închis)“.
 
Potrivit deciziei Tribunalului „vor fi obligaţi pârâţii să îi restituie reclamantului în deplină  proprietate şi liniştită posesie imobilul teren în suprafaţă de  600 mp, situat în Eforie Sud, lot 843, parcelarea «Movila Techirghiol»“.
 
Terenul și vila s-au întors astfel la proprietarul de drept, la o distanță în timp de peste 70 de ani față de momentul la care au fost preluate abuziv.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței, www.rejust.ro
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Retrocedări cu iz de epocă și parfum de palat! UAT Constanța, chemată în judecată de descendenții prințului Cantacuzino
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3067

Știri Constanța Amenzi pentru picnicurile Ilegale în zonele Cheile Dobrogei și Gura Dobrogei (FOTO)

13 Apr 2024 6232

După un proces care a durat 18 ani! Celebra companie Grup Media Sud SA, din Constanța, va fi radiată de la Registrul Comerţului (MINUTĂ)

09 Apr 2024 1815

Locuri de muncă Constanța Primăria Comunei Poarta Albă angajează

08 Apr 2024 572

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 798

Constanța. Cupa Presei la Tir, în Poligonul Zip Escort (GALERIE FOTO)

22 Mar 2024 542

Firme Constanța Agro Tega 2000 SRL dizolvă Recolta Mare Cooperativă Agricolă

10 Mar 2024 622

Județele Constanța și Tulcea, sub avertizare Cod Galben de ceață

28 Feb 2024 584

KAUFLAND România societate în comandită anunță public informațiile prevăzute privind autorizarea lucrărilor de construcții

20 Feb 2024 516

Mihaela Caraman, prin Silva Prodimpex SRL, pierde definitiv un proces cu Primarul Municipiului Constanța

28 Jan 2024 1471

Blocuri de 39 etaje, la Constanța Spaniolii de la Bogaris Residential Rom Cuatro SRL au renunțat la procesul deschis primăriei

17 Jan 2024 2393

Un tânăr de 22 de ani a preluat o firmă de taxi din Constanța

15 Jan 2024 1086

Razie a polițiștilor în aporpierea școlilor din Constanța pentru combaterea traficului și consumului de droguri

11 Jan 2024 634

S-a promulgat legea Amenzi până la 20.000 lei pentru pângărirea drapelului României

08 Jan 2024 661

Amenzi de la 10.000 la 20.000 lei pentru pângărirea drapelului României

08 Jan 2024 519