Justitie

Înalta Curte a amânat pentru ianuarie 2018 dosarul lui Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit cel de-al treilea termen în dosarul în care Doru Manole, fost şef al reprezentanţei Tulcea a Registrului Auto Român, a primit, în primă instanţă, patru achitări şi o condamnare de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 8 ianuarie.
 
Reamintim că, în prezenta cauză, Aurică Cătălin, Nicolae Mercur şi Ştefan Romeo Valentin au fost achitaţi de judecătorii Curţii de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 25.05.2015, organele de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită de anumiţi angajaţi ai Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea, care, profitând de funcţiile pe care le îndeplinesc la nivelul acestei instituţii, solicită şi primesc diverse sume de bani şi bunuri materiale de la posesorii autovehiculelor de transport persoane şi mărfuri în schimbul certificării, în mod ilegal, a conformităţii stării tehnice, deşi autovehiculele verificate prezintă o serie de defecţiuni tehnice care pot pune în pericol viaţa proprietarilor şi a celorlalţi participanţi la trafic“, conform DNA.
 
„Astfel, numiţii (…), (…) şi (…), toţi având calităţile de ingineri şi inspectori în cadrul Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea, sunt contactaţi de posesorii unor autoturisme care au defecţiuni la sistemul de frânare sau la cel de evacuare a gazelor, cărora le solicită sprijinul, lucrătorii RAR primind, în schimb, pentru fiecare autoturism care nu îndeplineşte normele de omologare, suma de 200 de lei. Suma de bani este lăsată de conducătorul auto în scrumiera din bord sau sub maneta de frână dintre scaunele autovehiculului, apoi sumele de bani sunt colectate şi ascunse în manşeta salopetelor de lucru de către cei trei ingineri anterior menţionaţi, sau, în momentul în care autovehiculele pătrund în hala de verificări tehnice, banii sunt colectaţi de către numiţii (…) şi (…), ambii având calitatea de mecanici pe rampa de verificare“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.
 
Tot potrivit procurorilor, „inculpatul Doru Manole îi spune lui Laurenţiu Pricopie că poate veni la sediul reprezentanţei, menţionând «E cauza ta! Să te rezolvăm!», cu toate că programarea acestuia în vederea efectuării verificării este pe data de 30.06.2015. Într-o altă (…) purtată la aceeaşi dată de Doru Manole, o persoană din municipiul Galaţi îl roagă pe inculpat să treacă pe la sediul reprezentanţei RAR Tulcea, a doua zi dimineaţă, pentru ca acesta să semneze «o hârtie din aceea cum daţi dumneavoastr㻓, stabilindu-se, totodată, ora opt dimineaţa, ca oră de întâlnire“, potrivit DNA.
 
„(…) Inculpatul Manole Doru i-a spus acestei persoane să completeze cererea, jos la intrare, şi să aştepte că va coborî să verifice «când avem timp să băgăm»“. Discuţiile de natura celor amintite mai sus cu titlu de exemplu, purtate de inculpatul Manole Doru cu persoane necunoscute în legătură cu activităţile specifice ce urmau să se efectueze în cadrul RAR Tulcea la autoturismele aparţinând acestor persoane sau unor cunoştinţe ale acestora, au fost identificate pe toată perioada (…).
 
(…), la data de 10.09.2015, s-a prezentat la sediul RAR Tulcea, în scopul efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP) a unui autoturism marca Volvo, înmatriculat în Bulgaria, fără a avea o programare prealabilă în acest sens. Ajuns la sediul RAR Tulcea, (…) a fost întâmpinat de numitul (…), pe care l-a cunoscut cu această ocazie, angajat al reprezentanţei, căruia i-a spus motivul prezenţei sale la sediul reprezentanţei“, mai spun magistraţii.
 
„Întrucât (…) nu avea o programare prealabilă pentru activităţile ce urmau a se efectua la autoturismul marca Volvo, (…) i-a spus să-l aştepte pe şeful reprezentanţei, inculpatul Manole Doru, pentru a i se aproba cererea de efectuare a activităţilor solicitate. La scurt timp, după o prealabilă discuţie cu (…), inculpatul Manole Doru a venit în curtea interioară a reprezentanţei, unde se afla (…), inculpatul cerându-i (…) actele autoturismului marca Volvo şi, după remiterea înscrisurilor, a plecat cu acestea în interiorul sediului RAR Tulcea. La scurt timp, inculpatul s-a întors cu actele autoturismului şi, după ce le-a înmânat lui (…), (…) a observat că pe cererea pe care o completase anterior în prezenţa numitului (…), era scrisă o rezoluţie cu următorul conţinut: «Nr. 4 - reprogramare între orele 14.00 - 14.30» şi o semnătură. Totodată, inculpatul i-a spus (…) să parcheze autoturismul marca Volvo pe locul nr. 4, (…) conformându-se. (…), după ce a parcat autoturismul la poziţia indicată, a pus în bordul acestuia, «la vedere», suma de 200 de lei, formată dintr-o bancnotă având cupiura de 200 de lei, şi a aşteptat că autovehiculul să fie preluat de unul dintre salariaţii reprezentanţei RAR Tulcea, pentru efectuarea verificărilor aprobate anterior de inculpat“, conform DNA.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea, din nou în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

19 Feb 2018 243

Fostul şef al RAR Tulcea, achitat şi condamnat. Înalta Curte a amânat judecata dosarului pentru luna noiembrie

27 Sep 2017 615

Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea, a luat patru achitări şi o condamnare. Înalta Curte a stabilit primul termen

23 Aug 2017 1177

Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea, achitat şi condamnat la Constanţa. Procurorii DNA, nemulţumiţi

08 Jul 2017 752

Doru Manole, directorul de la RAR Tulcea, achitat şi condamnat la Constanţa (MINUTĂ)

22 Jun 2017 6673

FC Viitorul îşi păstrează titlul de campioană naţională la Juniori A

21 May 2016 1226

Andi Seceleanu, jucătorul turneului Picii de la Academia Farul au câştigat Braşov Indoor Cup

23 Feb 2016 1626

Rechizitoriu Cum se dă ȘPAGĂ la RAR. Ne „învață“ chiar procurorii Anticorupție (document)

28 Dec 2015 5525

Doru Manole, şeful de la RAR Tulcea, va fi judecat de Curtea de Apel Constanţa

16 Dec 2015 1765

Doru Manole, șeful RAR Tulcea, trimis în judecată pentru luare de mită

15 Dec 2015 838

Şi Curtea Supremă a respins cererea DNA Constanţa de arestare a şefului RAR Tulcea (referat DNA)

22 Oct 2015 887

Şpaga ascunsă în manşeta salopetelor Procurorii Anticorupţie dezvăluie cum fac „şmenuri“ inginerii de la RAR (referat propunere arestare)

13 Oct 2015 3286

Încă o veste proastă pentru DNA Magistraţii constănţeni au constatat „neregularitatea“ rechizitoriului unui fost primar constănţean

12 Oct 2015 1461

Şeful RAR Tulcea „nu prezenta pericol pentru ordinea publică“ Cine şi de ce l-a pus în libertate pe Doru Manole

10 Oct 2015 1213

Doru Manole, şeful RAR Tulcea, reţinut de DNA Constanţa, a fost pus în libertate

09 Oct 2015 1565

UPDATE 1. Şeful RAR Tulcea, reţinut de DNA Constanţa Doru Manole a fost pus în libertate

09 Oct 2015 1010

DNA îl vrea arestat pe şeful de la RAR Tulcea A început şedinţa

08 Oct 2015 1057

Doru Manole, şeful RAR din Tulcea reținut pentru 24 de ore de DNA Constanţa

08 Oct 2015 1471

FC Farul, lider În două meciuri din Liga Elitelor, FC Viitorul a înscris de 24 de ori

06 Oct 2015 1739

Mircea Manole a înscris de şase ori FC Viitorul II a învins Sparta Techirghiol cu 22-1!

08 May 2015 1139

Antract, într-un concert live la malul mării

14 Apr 2015 1155

Anunţuri 14 februarie 2013

14 Feb 2013 2272