Înalta Curte, o primă decizie definitivă privind prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor! În favoarea cui a înclinat balanța justiției (MINUTA)

Vergil Chițac, primarul Constanței, inițiatorul acțiunilor în justiție pentru recuperarea prejudiciilor din Dosarul Retrocedărilor

O primă sentință definitivă a fost dictată ieri, 4 aprilie 2023, de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României într-unul dintre dosarele în care administrația Vergil Chițac a cerut recuperarea prejudiciilor cauzate municipiului Constanța în urma Dosarului Retrocedărilor.

Dosarul Retrocedărilor vizează retrocedarea mai multor zeci de mii de metri pătrați de terenuri în Constanța și Mamaia, în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările în cauză fiind apreciate ca nelegale de către judecători, la finele procesului penal.

Acum, judecătorii Secției I Civile au respins ca nefondat recursul UAT Municipiul Constanța prin Vergil Chițac în dosarul pentru recuperarea prejudiciului, ceea ce înseamnă practic reconfirmarea celor două hotărâri ale judecătorilor din Constanța, care au apreciat că acțiunea municipalității este prescrisă, fiind introdusă prea târziu în instanță.

Iată minuta Deciziei nr. 530, pronunțată în dosarul 2515/118/2021:

Decizia nr. 530: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurent-reclamanta UAT Municipiul Constanţa împotriva deciziei nr. 147C din 14 iunie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa, Secţia I civilă. Obligă recurenta-reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în recurs în favoarea intimaţilor-pârâţi Tudorache Răsvan Mircea şi Barbu Paraschiva, respectiv câte 5950 lei pentru fiecare intimat-pârât. Definitivă.

Astfel, în urma deciziei de ieri a Curții Supreme, municipalitatea urmează să achite și câte 5.950 de lei către Răsvan Mircea Tudorache și Paraschiva Barbu, doi dintre protagoniștii Dosarului Retrocedărilor.

În prezent, alte dosare pentru recuperarea prejudiciului se află încă pe rolul diferitelor instanțe din Constanța, dar și la Curtea Supremă, existând și procese similare în care Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea, apreciind că acțiunea de recuperare a banilor nu ar fi tardivă. Și în acele dosare, însă, deciziile au fost atacate la Curtea Supremă.

În dosarul 2515/118/2021, municipalitatea a cerut o sumă totală de 4.712.592,40 de dolari, banii reprezentând prejudiciul calculat cu privire la cazul de retrocedare „Cocăneanu“.
 
Părți în dosar sunt UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac, în calitate de reclamant, pârâți fiind fostul primar Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Nicușor Constantinescu, Răsvan Mircea Tudorache și Paraschiva Barbu.


Acum, cazul a fost închis definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 539

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 339

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4381

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2819

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1394

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 520

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 653

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 926

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 854

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 666

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1213

Licitații Constanța Investiție estimată la trei milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic Tomis (DOCUMENT)

12 Apr 2024 461

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 516

În Constanța, în primele trei luni ale acestui an Consumul de apă caldă a fost mult mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut. Primarul Chițac o vede ca pe o economie la bugetul local

11 Apr 2024 481

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 622