Înalta Curte s-a pronunțat în dosarul lui Valentin Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre

Marius Dan FoitoşAngela Dragne şi Dan Andrei Enescu, toți magistrați ai Înaltei Curți de Casație şi Justiție a României, au luat vineri o decizie definitivă în dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat în primă instanță la şase ani de închisoare.
 
Înalta Curte a încuviințat cererea formulată de „apelantul inculpat Tudor-Gabriel Bohâlțeanu de administrare a probei cu înscrisurile subscrise pct. 1 - 4 şi 7 din cererea scrisă de probe“.
 
„Încuviințează cererea formulată de apelantul intimat inculpat Caunii Andrei - Ştefan şi de apelanta parte responsabilă civilmente SC Vertivi Management SRL privind emiterea unei adrese către Banca Transilvania, în vederea comunicării extrasului contului in lei deținut de S.C Whitestar Internațional S.R.L la această unitate bancară, aferent perioadei 01.11.2012 - 31.12.2012. Respinge celelalte solicitări probatorii formulate de apelanții inculpați Bohâlțeanu Tudor-Gabriel şi Caunii Andrei-Ştefan şi de apelanta parte responsabilă civilmente SC Vertivi Management SRL Definitivă“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Amintim că, în primă instanță, Valentin Răducu Preda a luat patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranța statului, cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanța a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, și anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de șase ani de închisoare.
 
Tot în prezenta cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcției Naționale Anticorupție şi al Poliției Județului Constanța, a fost condamnat, în primă instanță, la pedeapsa de patru ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, la șapte ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranța statului, la doi ani de închisoare pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Manolachi a fost achitat pentru luare de mită. Instanța a contopit pedepsele închisorii, astfel că Dan Emil Manolachi a fost condamnat, în final, la opt ani de închisoare.
 
În continuare, Elena-Simona Hulubariu a luat doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, Geanina-Lavinia Cazan - fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA - doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, Tudor-Gabriel Bohâlțeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, în formă continuată, Cătălin Radu - doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență. Acelaşi inculpat a fost achitat pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare, pentru spălarea banilor. Pedepsele au fost contopite, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de doi ani de închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni de închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Andrei-Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăți pe acțiuni - trei ani de închisoare, pentru cumpărare de influență. El a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru instigare la spălarea banilor şi achitat pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, astfel că inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume patru ani de închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni de închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de patru ani şi şase luni de închisoare.
 
Octavia-Mihaela Vasile a fost achitată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi condamnată la trei ani de închisoare, pentru spălarea banilor. S-a dispus suspendarea condiționată, pe durata termenului de încercare de cinci ani.
 

Marius Irofte a fost achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A bătut palma cu procurorii DNA Gabriel Bohâlțeanu, din dosarul lui Răducu Preda, în așteptarea condamnării

19 Dec 2020 1003

Oficial de la DNA. Fost consilier al lui Radu Mazăre Răducu Preda, trimis în judecată

17 Dec 2020 869

Răzgândirea fostului consilier al lui Mazăre

31 Oct 2020 2035

Fost consilier al lui Mazăre, la judecată cu CSM. Dosarul a ajuns la Constanța. Despre ce este vorba

22 Aug 2020 729

Fost consilier al lui Radu Mazăre Reacția judecătorilor bucureșteni în procesul intentat de Răducu Preda Consiliului Superior al Magistraturii

29 Jun 2020 865

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

01 Jun 2020 2786

Dănuț Căpățînă, Răducu Preda și Sorin Șandru, cu plângeri la CSM

12 May 2020 2375

Judecătorii analizează azi cererea fostului consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda

15 Apr 2020 765

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor Contestaţia în anulare formulată de Valentin Preda, admisă în principiu

27 Jan 2020 657

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, azi, în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă

22 Jan 2020 1007

Fostul secretar de stat Valentin Preda, nemulţumit de pedeapsă!

05 Dec 2019 1736

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, condamnat definitiv. Iată minuta instanţei!

09 Apr 2019 2303

Noi detalii în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

04 Apr 2019 1546

Emoţii la Înalta Curte! Instanţa se pronunţă azi în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

21 Mar 2019 1612

Valentin Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, condamnat în primă instanţă. Noul termen al apelului, 7 martie

19 Feb 2019 1897