Înalta Curte se va pronunța azi într-unul dintre cele mai importante dosare penale pentru Constanța. Cine sunt judecătorii

 
 
  • Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit în primă instanță  nouă ani și zece luni ani de închisoare.
 
  • Sorin Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani şi zece luni de închisoare.
 
  • Eduard Martin a primit tot în primă instanță cinci ani şi șase luni de închisoare.
 
 
Cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României sunt așteptați să se pronunțe azi, 01 noiembrie 2021, în celebrul dosar denumit generic Polaris!
 
Decizia va fi luată azi de judecătorii Iulian Dragomir, Tatiana Lucia Rog, Simona Elena Cîrnaru, Oana Burnel şi Constantin Epure.
 
Ce spun procurorii DNA
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată, printre altele, că, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“.
 
„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani“, conform rechizitoriului.
 
Mai mult decât atât, DNA arată că, „în perioada noiembrie 2006 - 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.

Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale“.

 
Acuzații

 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este acuzat de luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).
 

Sorin Gabriel Strutinsky, om de afaceri, bănuit de trei infracțiuni de complicitate la luare de mită,
 
Martin Eduard Stelian, asociat al SC Polaris M Holding SRL, fost deputat în Parlamentul României, suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare de mită.
 
SC Polaris M Holding SRL - complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare de mită,
 
Stan Gabriel Marius, viceprimar al municipiului Constanța și Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Pavel Alina, Mutalâp Ghiulnihal și Oprea Sorina Laura, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Primele condamnări
 
Sorin Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani şi zece luni de închisoare.
 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit nouă ani și zece luni ani de închisoare.
 
Eduard Martin a primit tot în primă instanță cinci ani şi șase luni de închisoare.
 
SC Polaris Holding SRL - amendă penală de 1.000.000 de lei.
 
Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, au luat cu suspendare.
 
Alina Pavel și Ghiulnihal Mutalâp au primit câte doi ani cu suspendare. Asta în timp ce Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea s-au ales cu câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța, a fost achitat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Au trecut șapte ani de la prima reținere a lui Radu Mazăre! Imaginile care au făcut atunci înconjurul României (video)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecător nou pentru Mazăre!

27 Jan 2022 503

În urmă cu scurt timp! Dosarul Retrocedărilor. Ce a decis Tribunalul Constanța în procesul pentru recuperarea prejudiciilor! Se cereau peste 4,4 milioane de dolari!

26 Jan 2022 799

Ce s-a decis în legătură cu administratorul firmei fondate de Nicușor, Mazăre și George Secărea

21 Jan 2022 797

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuri

14 Jan 2022 1207

Proces pentru casa lui Mazăre. Se caută moștenitorii

13 Jan 2022 12077

Dosarul „abținerilor“ Se caută un al treilea judecător pentru Radu Mazăre și Marcela Enache

11 Jan 2022 719

Al cui rămâne Portul Tomis? (DOCUMENTE)

10 Jan 2022 3879

Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

10 Jan 2022 788

Dosarul Retrocedărilor. Ce s-a ales de „urganaul financiar“ lansat de Primăria Constanța

07 Jan 2022 1299

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor, pretenții de 2,8 milioane de dolari! Ce a decis Tribunalul Constanța

06 Jan 2022 812

Pretenții în Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Pronunțare amânată de patru ori

05 Jan 2022 1575

De la achitări de răsunet la condamnări fără precedent! Retrospectivă! Câteva dintre deciziile importante ce au marcat justiția din Constanța

31 Dec 2021 1689

După trimiterea în judecată, Decebal Făgădău a demisionat din PSD Curtea de Apel a constatat nulitatea rechizitoriului din dosarul Mazăre – Făgădău

30 Dec 2021 4439

Curtea de Apel, așteptată să se pronunțe azi în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău

29 Dec 2021 764

Retrospectiva perchezițiilor DNA la Primăria Constanța. Prima, în 2005. Ultima, zilele trecute (GALERIE FOTO)

29 Dec 2021 1474