Justitie

Înalta Curte sesizează CCR la cererea lui Valentin Răducu Preda

Curtea Constituţională a României va fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate formulată de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului.
 
Decizia privind sesizarea CCR a fost luată de judecătorii Marius Dan FoitoşAngela Dragne şi Dan Andrei Enescu, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, şi este definitivă.
 
În prezenta cauză, Valentin Răducu Preda a fost condamnat, la Curtea de Apel Bucureşti, în primă instanţă, la şase ani de închisoare (patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului). Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
 
Tot în prezenta cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la pedeapsa de patru ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, la şapte ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, la doi ani de închisoare pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Manolachi a fost achitat pentru luare de mită. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că Dan Emil Manolachi a fost condamnat, în final, la opt ani de închisoare.
 
În continuare, Elena-Simona Hulubariu a luat doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, Geanina-Lavinia Cazan - fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA - doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, Tudor-Gabriel Bohâlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, Cătălin Radu - de doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Andrei-Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni - trei ani de închisoare, pentru cumpărare de influenţă. El a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru instigare la spălarea banilor şi achitat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, astfel că inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume patru ani de închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni de închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de patru ani şi şase luni de închisoare.
 
Octavia-Mihaela Vasile a fost achitată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi condamnată la trei ani de închisoare, pentru spălarea banilor. S-a dispus suspendarea condiţionată, pe durata termenului de încercare de cinci ani. Marius Irofte a fost achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 8 decembrie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, condamnat definitiv. Iată minuta instanţei!

09 Apr 2019 1440

Noi detalii în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

04 Apr 2019 1108

Emoţii la Înalta Curte! Instanţa se pronunţă azi în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

21 Mar 2019 1167

Valentin Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, condamnat în primă instanţă. Noul termen al apelului, 7 martie

19 Feb 2019 1380

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională Unul dintre dosarele DNA, amânat pentru februarie 2019

18 Dec 2018 693

Înalta Curte s-a pronunțat în dosarul lui Valentin Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre

17 Sep 2018 2182

Cine sunt judecătorii care vor decide libertatea lui Elan Schwartzenberg. Unul este din Constanţa

27 Jul 2018 1496

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, a scăpat de controlul judiciar

03 Jul 2018 1299

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar

31 May 2018 1806

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer în DNA şi în IPJ Constanţa, eliberat condiţionat. Decizia este definitivă

22 Feb 2018 1330

Plantaţie de cireşi în localitatea Nicolae Bălcescu. Legăturile investitorului cu Valentin Preda, fost secretar de stat şi fost consilier al lui Mazăre

02 Feb 2018 3261

Valentin Răducu Preda rămâne sub control judiciar

29 Jan 2018 1419

Valentin Preda ar fi plecat în Madagascar cu Radu Mazăre. Azi, în atenţia magistraţilor Curţii Supreme

26 Jan 2018 1800

S-a decis! Curtea Constituţională va fi sesizată în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

22 Dec 2017 2028

Înalta Curte, hotărâre definitivă în dosarul lui Valentin Răducu Preda

30 Oct 2017 2560