Începe judecata unui responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

Tribunalul Constanţa a dispus începerea judecăţii în dosarul în care Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, şi Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, au fost deferiţi justiţiei de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, primul termen fiind stabilit pentru data de 15 ianuarie.
 
Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, şi Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, sunt acuzaţi de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), denumit „Egalitate pe piața muncii - Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectului (Agenția Națională Antidrog) și Arhiepiscopia Tomisului Constanța a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date - calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser - cofetar) cu un număr de 230 de persoane vulnerabile.
Responsabilul tehnic pentru implementarea proiectului din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost inculpatul Rusnac Vasile“.
 
„În scopul atingerii obiectivului prevăzut în acord, Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către societatea administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin.
În acest context, în perioada august – octombrie 2015, cei doi inculpați au folosit, cu rea-credință, în cadrul proiectului menționat, declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%, deși, în realitate, cursurile de pregătire practică, componentă majoră a cursurilor de formare profesională pentru meseriile de patiser-cofetar, nu avuseseră loc în fapt, aspecte pe care cei doi inculpați le cunoșteau.
 
Ca urmare a acestor demersuri, inculpații Rusnac Vasile și Băcilă Ionuț-Cosmin au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei - Arhiepiscopia Tomisului și 125.640 lei - societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin)“, potrivit DNA.
 
„Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor umane Regiunea București Ilfov din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a menționat că se va constitui parte civilă în cauză, fără însă a preciza cu ce sumă. Procurorii anticorupție au dispus luarea măsurilor asigurătorii constând în poprirea conturilor bancare deținute de inculpatul Rusnac Vasile și persoana/partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, precum și a conturilor bancare deținute de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin și societatea pe care o administrează, până la concurența prejudiciului“, potrivit anchetatorilor.
 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adriana Rusnac, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

03 Mar 2023 1700

Responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat definitiv!

06 Sep 2022 1735

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

19 Jul 2022 1199

Responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat! Dosarul în apel

11 Mar 2022 1411

Declaraţie de avere Adriana Rusnac, comisar la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa (documente)

27 Apr 2021 2350

Nemulțumiri! Arhiepiscopia Tomisului obligată să achite, în solidar cu o persoană fizică, sute de mii de lei Ministerului Fondurilor Europene

02 Mar 2021 3795

Primul, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băcilă, condamnați

12 Feb 2021 3544

Pronunțare amânată în dosarul lui Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

29 Jan 2021 2407

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA. S-a fixat ziua pronunțării

28 Dec 2020 1782

Fonduri nerambursabile Un afacerist și un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimiși în judecată de DNA Constanța. Urmează un nou termen

22 Aug 2020 2210

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului și un afacerist, deferiți justiției. Începe judecata

30 Jan 2019 2231

Procurorii acuză - afaceri necurate în curtea Arhiepiscopiei Tomisului!

13 Sep 2018 3165

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA Constanţa

12 Sep 2018 2427