Începe procesul lui Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! Decizia, contestată


 
  • Magistrații au constatat legalitatea sesizării instanței, cu rechizitoriul DNA Constanta, a administrarii probelor ce stau la baza acuzării, a efectuării actelor de urmarire penală și au dispus trimiterea dosarului la completul penal pentru inceperea judecății.
  • Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de Geronimo Răducu Brănescu la Curtea de Apel Constanța.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța, undă verde pentru începerea judecății dosarului în care Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, a fost deferit justiției de procurorii DNA.
 
Magistrații au constatat legalitatea sesizării instanței, cu rechizitoriul DNA Constanta, a administrarii probelor ce stau la baza acuzării, a efectuării actelor de urmarire penală și au dispus trimiterea dosarului la completul penal pentru inceperea judecății.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de Geronimo Răducu Brănescu la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul termen al contestației a fost stabilit pentru data de 20 septembrie 2022.
 

În actul de sesizare a instanței (document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), în luna iunie 2014 Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a obținut autorizația de construire pentru realizarea unor lucrări de modernizare, amenajare și consolidare a sediului și laboratorului instituției.
 
Concret, potrivit DNA, era vizată mansardarea clădirii existente în vederea realizării unui număr de 8 laboratoare, scopul fiind asigurarea de spații suplimentare pentru desfășurarea optimă a activității de laborator.
 
Lucrarea a fost recepționată la data de 19 decembrie 2014, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
În continuare, în actul de sesizare a instanței se arată că „funcționarea instituției, în noua configurare a clădirii, a impus achiziționarea, în paralel, a unui grup electrogen“.


 
„Precizez că instituția avea alocată de la ordonatorul principal de credite, suma de 400.000 lei pentru cheltuieli de investiții aferente unor dotări independente“, mai arată procurorul care s-a ocupat de caz.
 

Din actul de sesizare rezultă că în cursul lunii decembrie 2014, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa ar fi achiziționat prin încredințare directă trei echipamente electrice, respectiv un panou de automatizare, în valoare de 132.680 lei, un automat de decuplare de la rețeaua electrică în valoare de 132.660,16 lei și un generator de curent alternativ în valoare de 132.660,16 lei.
 
„În luna decembrie 2014 valoarea monedei euro a fost de cca. 4,45 lei. Un simplu calcul matematic relevă faptul că fiecare din cele 3 bunuri a fost achiziționat la un preț de cca. 29.800 euro fără TVA, adică la limită sub pragul legal peste care era obligatorie procedura de licitație. După cum voi explica în continuare, două dintre bunuri (generatorul și automatizarea) se vând în mod obișnuit împreună, ceea ce s-a întâmplat și la furnizorul inițial al generatorului (...). Al treilea bun reprezintă o simplă siguranță electrică pentru care autoritatea contractantă, urmare demersurilor făcute de inculpat, a plătit 30.000 euro“, conform rechizitoriului.
 
Tot potrivit DNA, „la solicitarea Camerei de Conturi Constanța, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța – Inspecție Fiscală a efectuat un control prin care a stabilit că valoarea reală a bunurilor achiziționate de DSVSA Constanța era mult mai mică“.
 
„Camera de Conturi Constanța a stabilit, astfel, un prejudiciu în cuantum de 284.753 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de instituția publică și valoarea reală a bunurilor mobile achiziționate. Toate cele trei bunuri sunt de aceeași natură și au fost achiziționate în interval de o săptămână. Probele administrate relevă că achiziția a fost fragmentată astfel încât bunurile să poată fi cumpărate direct de la furnizori agreați și nu prin procedurile legale, prevăzute de art. 18 din OUG 34/2006. În acest fel au fost nesocotite scopul și principiile oricărei achiziții publice, astfel cum sunt prevăzute de art. 2 din acest act normativ, respectiv promovarea concurenţei între operatorii economici, garantarea tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici, asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică; asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice, prin aplicarea procedurilor de atribuire de către autorităţile contractante, nediscriminarea, tratamentul egal, transparenţa, proporţionalitatea și eficienţa utilizării fondurilor“, potrivit actului de sesizare a instanței.
 
„Se poate observa că, procedând în mod nelegal la achiziționarea distinctă a fiecărui bun și evitarea licitației deschise, inculpatul a angajat cheltuieli cu 264.485,32 lei mai mari decât trebuia (398.000,32 lei plătiți pentru bunuri în valoare totală de 133.515 lei). S-a ajuns astfel în situația absurdă ca DSVSA Constanța să plătească aceeași sumă de bani pe un bun principal (generatorul de curent) și pe un panou electric care reprezenta doar un accesoriu al primului. Mai mult, autoritatea a plătit chiar mai mult pe câteva siguranțe electrice și o cutie metalică (automatul de decuplare)“, potrivit DNA.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fostul senator Gigi Christian Chiru, suspectat de ucidere din culpă! Când se va pronunța instanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 625

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 994

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 1162

Judecătorii au încetat procesul penal în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

25 Aug 2023 1395

Geronimo Răducu Brănescu DNA Constanţa a trimis în judecată un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat! Judecătorii s-au retras pentru deliberări (DOCUMENT)

20 May 2023 1852

DNA Dosarul fostului șef al ANSVSA și DSV Constanța, amânat pentru luna viitoare

17 Oct 2022 1547

Primele informații, pe surse Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENTE)

18 Apr 2022 3246

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 9045

Fost director al Direcției Sanitar Veterinară Constanţa numit președinte al ANSVSA. Care este noutatea deciziei semnate de premierul Dăncilă

13 Feb 2018 4090

Sindicatul Camera Veterinarilor şi 97 de angajaţi au dat în judecată DSVSA Constanţa

28 Jan 2017 4819