Începe procesul scafandrilor morți la Eforie. Primele termene vor fi secrete


 
  • Cei doi au decedat, la data de 09 aprilie 2021, în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
 
  • Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Începe procesul scafandrilor morți la Eforie! Judecătoria Constanța a stabilit primul termen în faza camerei preliminare (procedură ce se va desfășura fără public, potrivit legislației în vigoare) în cazul morții scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru, de 32 de ani, din Iași, biolog marin, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași România, și Matei Emil Marian, 54 de ani, din Mangalia.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 08 februarie 2022.
 
Oricare va fi decizia judecătoriei, aceasta va putea fi contestată la Tribunalul Constanța.
 
După ce dosarul va iesi din faza camerei preliminare, judecata va fi publică.
 
În cauză au fost trimiși în judecată, pentru ucidere din culpă și neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă Traian Răzvan Petrescu, administrator al Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L., Traian Petrescu, director general al Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L și persoana juridică Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L.
 
 
În actul de sesizare a instanței se arată, printre altele, că „în data de 09.04.2021, în jurul orei 09.30, echipa de scufundare constituită din Matei Marian-Emil, Strungaru Ștefan-Adrian, (...) a plecat din portul turistic Belona cu ambarcațiunea tip Cirus Cabin Boat 22, ambarcatiunea fiind condusă de Matei Marian-Emil -  către «zona Agigea»“.
 
„Acolo, atat  Matei Marian-Emil cât și Strungaru Ștefan-Adrian s-au echipat (echipament el insusi incomplet prin lipsa  unor elemente utile si folosite de profesionisti pentru siguranta si anume manometrul si «octopusul/detentorul de rezerva» – aparat care in fapt este legat cu un furtun de alta culoare de butelia de aer si care prin natura si functia sa dubleaza detentorul de respirat) -și au efectuat o scufundare initiala de aproximativ 55-60 de minute. Apoi, cei doi s-au deplasat în zona de sud a Stațiunii Eforie Nord, scafandrii mentionati  folosind in continuare tot același echipament, inclusiv buteliile cu aer, unde mai ramasese aerulneconsumat in prima scufundare si apoi  s-au scufundat din nou  la o adâncime  de maxim de 3,6 m“, conform actului de sesizare a instanței.

 
„După aproximativ 15 minute de la acest moment,  numitul Strungaru Ștefan-Adrian, pe fondul lipsei de aer din butelie, a ieșit panicat la suprafață, respirând greoi și zgomotos, respectivul  fiind imediat urmat de Matei Marian-Emil, care a încercat să-l liniștească și care l-a prins de costum încercând să-l aducă spre ambarcațiune. La scurt timp, Strungaru Ștefan-Adrian s-a scufundat involuntar, cel mai probabil din cauza numeroaselor lesturi (greutăți utilizate pentru scufundare) care îi asigurau o flotabilitate negativă, scufundare care insa a fost cauzata  in mod evident si suplimentar și pe fondul panicii, iar Matei Marian-Emil s-a scufundat după el“, se mai arată în rechizitoriu.
 

„Din punct de vedere fizic, un scafandru care este îmbrăcat în costum de neopren, pentru a putea să se scufunde efectiv, mai ales până la 10 m adâncime, are nevoie de lesturi, adica bucăți de plumb grele, de câteva kilogramre fiecare, care sunt  puse pe centura și care îl stabilizează pe fundul apei, mai ales la scufundari de mică adâncime. Acestea sunt prinse în centură, iar gestul reflex care este instruit să îl facă în caz de probleme de acest gen, presupune ca centura sa fie desfăcută de scafandrul aflat în dificultate și care este antrenat, printr-o mișcare de altfel extrem de simplă și rapidă, consecință imediata fiind că  acesta își recapătă flotabilitatea și pluteste/este aruncat practic deasupra apei“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ștefan Strungaru, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie, ar fi împlinit azi 32 de ani
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectil din al Doilea Război Mondial, găsit la Eforie Nord, în timpul lucrărilor de lărgire a plajei

21 Nov 2023 810

Intervenție de urgență a scafandrilor în zona Eforie Nord, pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric! (GALERIE FOTO)

22 Sep 2022 1319

UPDATE Căutări reluate la Eforie Nord și Costinești! Două persoane, dispărute în valuri. Intervin mai mulți scafandri (VIDEO)

01 Sep 2022 1765

Au fost reluate acțiunile de căutare a tânărului dispărut în mare, în zona Costinești

23 Aug 2022 1292

Ștefan Strungaru, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie, ar fi împlinit azi 33 de ani

20 Aug 2022 2326

Au fost reluate acțiunile de căutare a tânărului dispărut în mare, în zona Costinești (VIDEO)

17 Aug 2022 1234

UPDATE. Mina a fost distrusă! Echipă a Forțelor Navale, misiune de neutralizare a unei mine marine, aflate în derivă, în largul țărmului românesc, travers de Eforie (GALERIE FOTO + VIDEO)

31 Jul 2022 2485

Decizie definitivă în cazul morții scafandrilor la Eforie!

22 Oct 2021 2363

Scurt pe doi! Oficial! Cum s-a produs, de fapt, tragedia de la Eforie. Șase luni de la moartea scafandrilor Strungaru și Matei (document+video)

12 Oct 2021 3462

Judecătoria Constanța, decizie importantă în cazul morții scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

06 Oct 2021 3217

Tragedie la Eforie! Final de anchetă în cazul morții scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

19 Sep 2021 12971

Ștefan Strungaru, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie, ar fi împlinit azi 32 de ani

20 Aug 2021 4489

​Tragedie la Eforie Procurorii din Constanța fac noi precizări în cazul scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian

28 Jul 2021 21135

Tragedie la Eforie, la 500 metri în largul Mării Negre! Două luni de la moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian

09 Jun 2021 3877

Tragedie la Eforie, în largul Mării Negre! O lună de la moartea scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

10 May 2021 2844