Incidența crește! Pelerinajul la Sfântul Andrei, din nou în atenția judecătorilor din Constanța. Cine va decide soarta ceremoniei religioase

  • Magistrații Curții de Apel, în completul format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor, vor analiza la data de 6 octombrie 2021, de la ora 10.00, recursul declarat în acest proces.
  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 7389/118/2020, deschis în cursul anului trecut de Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
  • Dosarul este unul important pentru comunitatea creștină din Constanța și nu numai, cu atât mai mult cu cât incidența cazurilor noi Covid din județ, dar și din țară continuă să fie pe un val ascendent, ceea ce ar putea conduce la noi restricții privind participarea la ceremoniile religioase.
  • „Procesul de la instanță merge mai departe. O să vedem ce hotărâre se va da în recurs. Nu se oprește dosarul pentru că au intervenit schimbările acestea (nr., relaxarea măsurilor anti-Covid)“, declara, pentru ZIUA de Constanța, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, la momentul declarării recursului.
 
Cu aproape două luni înainte de Sfântul Andrei, procesul în care se dispută pelerinajul la peștera sfântului, din județul Constanța, se află din nou pe masa judecătorilor din oraș.
 
Magistrații Curții de Apel, în completul format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor, vor analiza la data de 6 octombrie 2021, de la ora 10.00, recursul declarat în acest proces.
 
Dosarul este unul important pentru comunitatea creștină din Constanța și nu numai, cu atât mai mult cu cât incidența cazurilor noi Covid din județ, dar și din țară continuă să fie pe un val ascendent, ceea ce ar putea conduce la noi restricții privind participarea la ceremoniile religioase.
 
Concret, este vorba despre dosarul cu indicativul 7389/118/2020, deschis în cursul anului trecut de Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
 
În această cauză, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă, a decis, în primă instanță, să respingă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi suspendată și, respectiv, anulată hotărârea prin care credincioșilor nu le era permis accesul la pelerinaje dacă nu aveau domiciliul sau reședința pe raza localității unde se află locul de pelerinaj.
 
Relaxarea măsurilor anti-Covid
 
Nemulțumită de această decizie, Arhiepiscopia Tomisului, dar și ceilalți reclamanți din acest dosar, au declarat recurs în luna aprilie 2021, chiar dacă, între timp măsurile anti-Covid s-au relaxat.
 
De altfel, la momentul declarării recursului, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat pentru ZIUA de Constanța:

 
„Procesul de la instanță merge mai departe. O să vedem ce hotărâre se va da în recurs. Nu se oprește dosarul pentru că au intervenit schimbările acestea“.
 

Pentru a contextualiza, menționăm că, deși procesul a fost deschis la instanța de judecată încă din cursul anului trecut, cu puțin înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei, de pe 30 noiembrie, o hotărâre definitivă nu a fost pronunțată încă în cauză.
 
Astfel s-a ajuns în situația în care, deja pentru al doilea an, judecătorii din Constanța sunt chemați să decidă în legătură cu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei din județul Constanța.
 
Hotărârea pe care o va pronunța Curtea de Apel Constanța va fi defintivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Foto cu rol ilustrativ din arhiva ZIUA de Constanța (pelerinaj Sfântul Andrei - 30.11.2020)
 
Citește și:
Starea de alertă, pelerinajul și Arhiepiscopia Tomisului (document)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului Tezaurul Tomitan - colecții documentare despre străvechea mitropolie a Tomisului (Galerie foto+video)

29 Nov 2021 1051

Unde este așteptat ierarhul Tomisului în perioada următoare

21 Nov 2021 632

ÎPS Teodosie, noi declarații controversate în contextul pandemiei „Din sfânta împărtăşanie nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi dacă se împărtăşesc 1.000 şi 10.000 şi 100.000 cu aceeaşi linguriţă” (VIDEO)

21 Nov 2021 1325

#Dobrogea143 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

17 Nov 2021 424

Unde este așteptat ierarhul Tomisului în perioada 10-11 noiembrie

09 Nov 2021 717

Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța are un nou preot paroh

08 Nov 2021 3950

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Preotul Mihai Albuleț s-a stins din viață

05 Nov 2021 2318

„Nu privește Arhiepiscopia!“ Teodosie Petrescu, la judecată cu Universitatea Ovidius Constanţa. Cine-l apără pe arhiepiscop (document)

05 Nov 2021 3477

Sărbătoare în Parohia „Sfântul Dumitru” din Constanța. ÎPS Teodosie va oficia slujba de hram

26 Oct 2021 1078

Arhiepiscopia Tomisului înființează o nouă mănăstire în comuna Deleni

22 Oct 2021 1584

Momente pline de emoție, la Cumpăna! Un copil, aflat în asistență maternală, a fost creștinat de IPS Teodosie

14 Oct 2021 2155

Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea pentru pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei!

13 Oct 2021 1839

IPS Teodosie, nemulțumit că a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa (document)

05 Oct 2021 2421

ÎPS Teodosie va oficia slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire al patriarhului Teoctist. Când are loc evenimentul

01 Oct 2021 1033

IPS Teodosie a pierdut procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa

27 Sep 2021 3337