Inculpatele „au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte“ Motivarea judecătorilor în cazul fostei angajate de la Protecția Copilului prinsă cu banii în lenjeria intimă!

 
  • Curtea de Apel Constanța a apreciat că în condițiile în care inculpatele (…) nu au antecedente penale, au trecut aproximativ nouă ani de la momentul debutului infracţional, timp în care acestea au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a decis la finele lunii trecute condamnarea definitivă a unei foste angajate a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Tulcea. Pe scurt, inculpata este suspectată că ar fi primit suma de 3000 lei pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu referitoare la eliberarea biletele de transport acordate gratuit persoanelor cu handicap în temeiul Legii nr.448/2006.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis condamnarea inculpatei la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
De precizat că în primă instanță, femeia fusese condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.
 
Tot în prezenta cauză, judecătorii Curții de Apel au mai decis condamnarea unei alte femei (intermediar) la trei ani de închisoare, tot cu suspendare.
 
Inculpata a fost suspectată de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și dare de mită în formă continuată.
 
Conform magistraților, inculpata se ocupa de ridicarea biletelor de călătorie de la funcționarii D.G.A.S.P.C. Tulcea și de transmiterea lor către firma de transport. Și ea fusese condamnată în primă instanță la închisoare cu executare (trei ani).
 
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a apreciat că în condițiile în care inculpatele (…) nu au antecedente penale, au trecut aproximativ nouă ani de la momentul debutului infracţional, timp în care acestea au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte, Curtea consideră că aplicarea unei pedepse de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) este justificată şi în cazul inculpatei, cuantumul pedepsei fiind suficient pentru realizarea scopului preventiv –educativ al pedepsei.
 

Pentru aceasta, Curtea a redus cuantumul pedepsei aplicate acesteia pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită de la 5 ani închisoare la 3 ani închisoare, iar ca urmare a aplicării regulilor de la contopire, va aplica pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare.
 
„Într-adevăr, infracţiunile de acest gen au un grad ridicat de pericol social, dar individualizarea pedepsei nu este dată doar de natura infracţiunii, ci de toate criteriile prevăzute de art.72 Cod penal din 1969, în realizarea scopului preventiv-educativ al sancţiunii“, potrivit motivării.

 
În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepselor rezultante, pentru a evita contagiunea criminală care există într-un loc de detenţie, dar mai ales pentru a stimula eforturile de autoeducare şi de responsabilizare ale inculpatelor care, având în vedere şi lipsa antecedentelor penale şi vârsta acestora, prezintă garanţii că se pot îndrepta prin autoeducare, în raport cu mediul din care provin, de nivelul de instruire, Curtea a apreciat că se justifică suspendarea executării pedepsei.
 
De asemenea, Curtea consideră că pronunţarea condamnării constituie un avertisment pentru inculpate, iar supravegherea acestora  pe un termen considerabil ( 6 ani şi 8 ani) va oferi posibilitatea acestora să reconsidere conduita ilicită adoptată , şi  le va determina să conştientizeze gravitatea acţiunilor lor, le va responsabiliza în sensul respectării prevederilor legale şi, chiar fără executarea în regim de detenţie a pedepsei, inculpatele nu vor mai săvârşi alte infracţiuni.
 
Sursa motivare: portal jurisprudență
 
Date din anchetă
 
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 25 martie 2013, în urma activităților specifice desfășurate, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul județului Tulcea, începând cu anul 2009, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Tulcea, au loc acțiuni de sustragere și valorificare de bilete de călătorie acordate cu titlu gratuit persoanelor deținătoare de certificate de încadrare în grad de handicap grav sau handicap accentuat conform Legii nr.448/2006.
 
 Potrivit anchetatorilor, ca urmare a activității infracționale, în cursul anului 2012 ar fi fost sustrase și valorificate aproximativ 300 de bilete de călătorie, fiind astfel înregistrat un câștig de o firmă de profil de 562.961 lei.
 
Percheziție domiciliară
 
În baza Autorizației nr.3 din 10.04.2013 emisă de Tribunalul Tulcea a fost efectuată o percheziție la locuința angajatei Protecției Copilului, ocazie cu care într-un dressing situat în primul hol în spatele ușii de acces în locuință au fost găsite mai multe bibliorafturi conținând documente, respectiv legitimații transport rutier interurban pentru persoane cu handicap, atât completate și ștampilate, dar și în alb, bilete speciale de călătorie gratuită auto dus – întors emise în contul Consiliului Județean Tulcea completate și ștampilate, adeverințe medicale, evaluări psihologice, copii ale unor acte de identitate, formulare tip (cereri) pentru acordarea biletelor de transport interurban, formulare tip (scrisoare medicală) necompletate.
  
Ulterior, în baza Autorizației nr.5/10.04.2013 emisă de Tribunalul Tulcea a fost efectuată o percheziție la biroul inculpatei, situat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea.
 
Control corporal
 
„Deoarece existau indicii că sus-numita ascunde probe sau valori ce au legătură cu cauza, i s-a pus în vedere acesteia că urmează să fie supusă unui control corporal amănunțit. Inculpata a afirmat că nu este de acord și va opune rezistență, context în care i s-a comunicat că activitatea respectivă se va desfășura împotriva voinței ei. În continuare a fost solicitat sprijinul unui lucrător de poliție de sex feminin, procedeul probatoriu derulându-se în prezența martorului asistent (...). În momentul în care inculpata a fost rugată să-și descheie bluza, aceasta s-a deplasat într-un colț al camerei, insinuând că i s-a făcut rău, moment în care lucrătorii de poliție au observat că aceasta umblă în bluză, în zona pieptului“, potrivit motivării.
 
„La controlul corporal a fost găsit un teanc de bilete speciale de călătorie gratuite auto dus-întors și o legitimație pentru persoane cu handicap, în zona pieptului. Văzând că percheziția se realizează și împotriva voinței sale, inculpata (...) a scos din chiloți, din zona feselor, un teanc de bancnote (suma de 3000 lei). După efectuarea percheziției inculpata a afirmat că suma de bani descoperită «provine de la fiul său, care i-a adus-o înaintea sosirii organele de poliție». La controlul genții personale a inculpatei au fost găsite două legitimații de transport pentru persoane cu handicap și un teanc de bilete“, se mai arată la dosarul cauzei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
 
Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine!“ Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, explică de ce a fost trimis în judecată Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! (DOCUMENT)

13 Jan 2024 1429

Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, trimis în judecată de DNA Constanța, plasat sub control judiciar!

09 Jan 2024 1069

DNA în Portul Constanța! Patru persoane, arestate! Ședință importantă la Curtea de Apel Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 1465

Dosar DNA Constanța! Judecătorii anunță primul termen în dosarul lui Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor!

03 Jan 2024 730

Dare de mită în Portul Constanța, cu prindere în flagrant! Suspecta a recunoscut tot în proces

31 Dec 2023 2175

Oficial! DNA Constanța îl trimite în judecată pe Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor (DOCUMENTE)

28 Dec 2023 1119

DNA a încheiat al doilea acord de recunoaștere a vinovăției cu Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar din ISJ Constanța

18 Dec 2023 1108

Exclusiv! Mihai Lupu, președintele CJC, clasare de la DNA! Ermil Chelariu și Adrian Roșu, trimiși în judecată. Caraiola Anăstase a încheiat acord

14 Dec 2023 2181

Un polițist rutier din Constanța a refuzat 1000 de euro mită! Sentință definitivă

26 Nov 2023 1053

Începe procesul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, trimis în judecată de DNA Constanța!

20 Nov 2023 927

Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, termen la Tribunalul Ilfov! Cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat

17 Oct 2023 1164

Interceptări Sentință definitivă în cazul polițistului din Constanța care a refuzat mită 4000 de euro!

28 Sep 2023 1498

Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat definitiv

21 Sep 2023 4938

DNA acuză - luare de mită Curtea de Apel Constanța, anunț important în cazul lui Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Sep 2023 1124

Un polițist din Constanța a refuzat 4000 de euro mită! Judecătorii au rămas în pronunțare

09 Sep 2023 7842