Inculpaţii au tergiversat intenţionat judecata De ce a mărit Înalta Curte pedepsele în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa!

Judecătorii Ioana Bogdan, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, explică în motivarea soluţiei pronunţate în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa de ce s-a impus majorarea pedepselor aplicate inculpaţilor din prezenta cauză. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, respectiv nouă ani de închisoare.
 
Magistraţii de la Curtea Supremă au consemnat în motivare că inculpaţii au tergiversat cursul cercetării judecătoreşti, dosarul fiind înregistrat în octombrie 2008 pe rolul instanţei de judecată, iar depăşirea termenului rezonabil nu poate diminua răspunderea penală, având în vedere că această depăşire a fost provocată de către inculpaţi. Facem precizarea că decizia definitivă în acest dosar a fost dată de Curtea Supremă în luna februarie 2019, la aproape 11 ani de la trimiterea în judecată.  

Pedepse orientate către maximul special cu executare

 
Judecătorii de la Înalta Curte explică în motivare că s-a impus majorarea
pedepselor aplicate inculpaţilor din dosar, atât a pedepselor principale, cât şi a pedepselor complementare, către maximul special cu executare în regim de detenţie, ţinând cont şi de calităţile unora dintre inculpaţi, funcţionari publici de care s-au folosit la comiterea infracţiunilor. Magistraţii au mai avut în vedere, la majorarea pedepselor, şi modalitatea concretă de comitere a faptelor, de întinderea deosebită de mare a prejudiciului, de conduitele procesuale ale inculpaţilor, natura şi gravitatea infracţiunilor.  
 

Inculpaţii au tergiversat judecata


Trebuie avut în vedere că inculpaţii au tergiversat cursul cercetării judecătoreşti, dosarul fiind înregistrat în octombrie 2008 pe rolul instanţei de judecată, iar depăşirea termenului rezonabil nu poate diminua răspunderea penală, având în vedere că această depăşire a fost provocată de către inculpaţi.
 

Procurorul de caz, ameninţat    


„Conduitele de nesinceritate adoptate de către inculpaţi în cursul procesului penal au depăşit limitele unor apărări de fond, aceştia ameninţând organul de urmărire penală şi intenţionând, prin săvârşirea unor fapte de corupţie, înlăturarea raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cursul urmăririi
penale şi administrat în mod legal ca mijloc de probă“, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
Astfel, din cuprinsul procesului-verbal încheiat la data de 31.07.2008, rezultă, potrivit motivării, că „inculpatul P. (n.r. Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa) a proferat ameninţări la adresa procurorului de caz, în
prezenţa ofiţerului de poliţie judiciară, a inculpatului K1 (n.r. Sandu Bogdan Gabriel, cesionar cumpărător de drepturi succesorale - (K1). şi a apărătorului acestuia din urmă, cu prilejul derulării procedurii prezentării materialului de urmărire penală din prezenta cauză“.
 

Radu Mazăre, azi la Curtea de Apel

 
În altă ordine de idei, Radu Ştefan Mazăre va fi adus azi la Curtea de Apel Bucureşti unde va cere rejudecarea Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 

Într-un alt dosar, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, Mazăre a formulat o contestaţie în anulare, acţiunea reprezentând în fapt o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia se urmăreşte, în cazul nostru, anularea deciziei pronunţate, rejudecarea ori completarea judecăţii în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citeşte şi:

 
Motivarea din Dosarul Retrocedărilor, secretizată Radu Mazăre a primit indicativul „P“. Nicuşor Constantinescu - „I“. Cine sunt „D1“, „Q“ şi „B1“

Din motivarea judecătorilor! Cum funcţiona asocierea constituită la nivelul Primăriei Constanţa în Dosarul Retrocedărilor

Povestea constănţenilor care i-au scris lui Mazăre şi le-a răspuns Făgădău Legea retrocedărilor - dosar soluţionat în şapte ani. „Alungaţi“ din Faleză Nord, împroprietăriţi în zona Baba Novac
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3631

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3718

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3640

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 663

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3208

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 721

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 764

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 829

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 857

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 603

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 626

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1018

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 533

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1426

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 961