„Informații nepublice“ Comisia de control a averilor Constanța a constatat nulitatea absolută a unui raport de evaluare ANI! Cine a câștigat procesul

  • „ANI nu putea să se folosească de informațiile nepublice obținute. Cum toată activitatea de cercetare finalizată cu întocmirea Raportului de evaluare se bazează pe documente /informații nepublice, toate actele întocmite, inclusiv Raportul de evaluare  nr. 52803/G/II/21.12.2016, sunt lovite de nulitate absolută potrivit art. 13 alin. 2 din legea 176/2010“, au spus judecătorii.
  • Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul 345/36/2018**, care îl vizează pe Colea Antip, fost comisar șef al Gărzii de Coastă.
  • Decizia a fost luată de Completul C9 Fond al Secției de Contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ecaterina Grigore.
  • Hotărârea Curții de Apel a fost atacată la Curte Supremă, iar dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței supreme.
 
Comisia de control a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța a constatat nulitatea absolută a unui raport de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate, într-un dosar ce privește diferențe între veniturile salariale și averea unui funcționar public.
 
Judecătorii au spus că „deși Comisia pentru cercetarea averii a analizat cauza în fond, această soluție este înlăturată  urmare a constatării unor impedimente legale“.
 
Astfel, au spus judecătorii, „ANI nu putea să se folosească de informațiile nepublice obținute. Cum toată activitatea de cercetare finalizată cu întocmirea Raportului de evaluare se bazează pe documente /informații nepublice, toate actele întocmite , inclusiv Raportul de evaluare  nr. 52803/G/II/21.12.2016, sunt lovite de nulitate absolută potrivit art. 13 alin. 2 din legea 176/2010“.
 
Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul 345/36/2018**, care îl vizează pe Colea Antip, fost comisar șef al Gărzii de Coastă.
 
În minuta Hotărârii 42/2022, se arată că instanța „respinge excepţia nelegalei sesizări a Comisiei de Cercetare a averilor, din perspectiva încălcării principiului neretroactivităţii legii civile şi a întocmirii unui singur raport de evaluare. Respinge excepţia prescrierii răspunderii administrative a pârâtului. Respinge excepţia decăderii Agenţiei Naţionale de Integritate din dreptul de a efectua evaluarea averii pârâtului. Respinge excepţia nelegalităţii procedurii de evaluare. Admite excepţia nulităţii absolute a actelor întocmite şi, în consecinţă, constată nulitatea absolută a Raportului de evaluare nr. 52803/G/II/21.12.2016. Respinge acţiunea formulată de Agenţia Naţională de Integritate, având ca obiect Ordonanţa nr. 2/02.03.2018 a Comisiei de Cercetare a averilor. Obligă reclamanta la plata către pârât a sumei de 4967,6 lei reprezentând cheltuieli de judecată (4760 lei onorariu avocat şi cheltuieli de deplasare)“.
 
Decizia a fost luată de Completul C9 Fond al Secției de Contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ecaterina Grigore.
 
Hotărârea Curții de Apel a fost atacată la Curte Supremă, iar dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței supreme.
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii au spus că „pentru a stabili legalitatea actelor efectuate de către reclamantă, este necesar să identificăm respectarea etapelor mai sus enumerate“.

 
ANI, sesizată de o persoană juridică
 

Se arată în hotărârea Curții că „așa cum s-a arătat, Agenția Națională de Integritate a fost sesizată de către o persoană juridică cu privire la pârâtul ##### ##### , în data de 02.11.2015. A doua zi, respectiv în data de 03.11.2015, a fost emisă adresa cu numărul 40522/G/II/03.11.2015 prin care pârâtul ##### ##### a fost informat despre începerea evaluării“.
 
„Din conținutul său rezultă că această adresă nu este una emisă după identificarea unor diferențe semnificative în avere rezultate în urma unui proces de evaluare bazat pe informații publice (de altfel această adresă poate fi apreciată chiar prima activitate a ANI, fiind emisă chiar a doua zi după sesizare) ci este o adresă care are un singur scop, respectiv informarea pârâtului cu privire la faptul că va începe o activitate de evaluare. La acel moment nu se cunoștea dacă există vreo diferență între  veniturile obținute și averea deținută, motiv pentru care  pârâtul nu a fost invitat să își exprime un punct de vedere“, se arată în Hotărârea 42/2022.
 
„Ulterior acestei informări, au fost emise o serie de adrese pentru solicitarea de informații nepublice. Pârâtul enumeră în întâmpinarea sa o serie de adrese cu privire la care reclamanta nu are obiecțiuni. Dintre acestea se pot enumera câteva care , în mod evident, urmăresc obținerea unor informații nepublice-solicitări trimite la bănci (Piraeus Bank, ######## SA, Banca Comercială, Alpha Bank, Banca Transilvania), solicitări trimite la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară , Primăria Orașului Năvodari, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Comunei |Ostrov, Primăria Municipiului Constanța, Direcția regim Permise de Conducere, Administrația Fianțelor Publice. De altfel, toate adresele emise și informațiile obținute sunt enumerate în cuprinsul Raportului de evaluare, stând la baza întocmirii acestuia“, potrivit deciziei instanței.
 
Astfel, Administrația Finanțelor Publice a comunicat veniturile realizate împreună cu familia  (se constată că veniturile pârâtului ##### ##### nu au fost obținute din declarația publică de avere ci din adresa AFP; de asemenea, veniturile familiei acestuia, în măsura în care nu îndeplineau funcții pentru care este cerută declarația de avere, nu erau publice) precum și  societățile bancare la care ##### ##### și familia sa au deschise conturi. Primăria orașului Năvodari a comunicat documente și informații  privind imobilele și bunurile mobile aparținând  pârâtului. Tot astfel, Primăria Oradea-Direcția de Taxe și Impozite. Băncile , la solicitare , au transmis situația conturilor persoanei evaluate“, au arătat judecătorii.
 
„Toate aceste informații au fost valorificate (acesta fiind termenul folosit în cuprinsul Raportului de evaluare),în baza lor  fiind întocmit la 21.12.2016 Raportul de evaluare contestat în speță“, conform sursei citate.
 
Au mai spus judecătorii că „astfel, din documentele existente la dosarul cauzei, rezultă că Agenția Națională de Integritate nu l-a informat niciodată pe pârât cu privire la existența unor diferențe semnificative în averea sa, diferențe constatate în urma evaluării documentelor publice,  și nu l-a invitat niciodată  pentru a-și  exprima punctul de vedere asupra acestuia aspect (modalitatea de exprimare a punctului de vedere fiind alegerea persoanei cercetate), așa cum cere expres legea“.
 
„În consecință, ANI nu putea să se folosească de informațiile nepublice obținute . Cum toată activitatea de cercetare finalizată cu întocmirea Raportului de evaluare se bazează pe documente /informații nepublice, toate actele întocmite , inclusiv Raportul de evaluare  nr. 52803/G/II/21.12.2016, sunt lovite de nulitate absolută potrivit art. 13 alin. 2 din legea 176/2010“, potrivit Curții de Apel.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții Supreme, sesizate cu recursul în cauză, declarat de Agenția Națională de Integritate.
 
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărârea nr. 42/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
Curtea de Apel Constanța va rejudeca un dosar privind controlul averilor
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 343

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 675

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2613

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 463

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 754

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 589

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 761

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 325

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2252

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 836

Justiție Constanța Bel Damali SRL, obligată de instanță să-i achite primarului municipiului Constanţa peste 2.200 de lei

12 Apr 2024 468

Debit de peste 61 de milioane de lei! Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel dosarul în care contestă dobânzile (MINUTA)

12 Apr 2024 549

Curtea de Apel Constanța anulează definitiv PUZ-ul afaceristului George Secărea pentru terenurile din strada Belvedere, din oraș! (MINUTA)

12 Apr 2024 1224

Proces între UAT Constanța și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

12 Apr 2024 369

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 798