Înşelăciuni cu excursii exotice! Reprezentata unei agenții de turism din Constanţa, condamnată definitiv. Povestea completă

  • După intrarea societății în insolvență, persoanele vătămate nu au putut să își recupereze sumele de bani.
  • Clienții nu au putut beneficia de pachetele de servicii de turism.
  • Tribunalul Constanța a decis radierea SC Regent Tour Constanţa SRL din Registrul Comerţului.

Judecătorii Curții de Apel Constanța s-au pronunțat definitiv în dosarul în care mai mulţi constănţeni au fost lăsaţi cu ochii-n soare după ce au plătit bani grei pentru vacanţe în Grecia, Cambodgia, Marea Britanie şi Spania! Conform magistraților, în urmă cu patru ani, Lucica G., de 66 de ani, în calitate de reprezentant al societății Regent Tour SRL, a semnat contracte de comercializare pachete servicii turistice cu mai multe persoanele vătămate (turiști) și a încasat sumele contractuale reprezentând contravaloarea excursiilor solicitate. Și asta deși, în realitate, firma nu era asigurată, astfel că după intrarea societății în insolvență persoanele vătămate nu au putut să își recupereze sumele de bani. Mai mult, după încasarea sumelor de bani menționate, acestea nu mai au fost virate către furnizorul de servicii din București, astfel că respectivii clienți nu au putut beneficia de pachetele de servicii de turism.
 
Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpatei la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Totodată, femeii i-a fost interzis dreptul de a desfăşura activităţi în cadrul agenţiilor, angajate în primul rând în vânzarea serviciilor de călătorie, excursie, transport şi cazare, atât către publicul larg, cât şi clienţilor comerciali, şi activitatea de pregătire a excursiilor ce sunt vândute prin intermediul agenţiilor de turism sau direct de către agenţi, cum ar fi tur-operatorii.
 

Cum a început totul

 
Oficial, povestea a început pe data de 10 ianuarie 2017, când la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța au fost înregistrate sesizările mai multor persoane vătămate, care au au solicitat efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune prevăzută de art.244 alin. ( 1 )/ Cod penal, față de reprezentanții S.C. Regent Tour S.R.L.
 
Din cercetările efectuate s-a constatat că între persoanele vătămate în calitate de turiști și S.C. Regent Tour S.R.L. în calitate de „Agenție”, au fost încheiate contracte de comercializare pachete de servicii turistice ce aveau ca obiect efectuarea unor excursii în diferite stațiuni europene.
 
Persoana care a reprezentat S.C. Regent Tour S.R.L. în relația cu persoanele vătămate, a fost inculpata Lucica G., care era angajata societății. Din fișa postului, instanța a reținut că scopul postului era vânzarea pachetelor turistice pentru destinații interne și externe, agentul de turism era răspunzător pentru desfășurarea și finalizarea cu succes a contractelor turistice angajate și răspunde pentru calitatea negocierii contractelor/actelor adiționale cu clienții și cu reprezentanții hotelurilor/pensiunilor.
 

Agenția de turism nu mai era asigurată

 
Oamenii legii mai arată că din cuprinsul contractelor de comercializare a pachetelor turistice reiese că la capitolul VII Asigurări s-a inserat fraza conform căreia turistul este asigurat pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de el în cazul insolvabilității sau falimentului Agenției.
 
De asemenea, în contracte nu a fost precizat numărul poliței de asigurare, astfel cum prevede ordinul de ministru nr.1387/2015, deoarece, în realitate, Agenția de turism nu mai era asigurată.
 
Prin inserarea acestei fraze, care nu corespundea realității, după cum susțin procurorii, clienții au fost induși în eroare cu privire la posibilitatea de recuperare a banilor, în cazul intrării Agenției în insolvabilitate sau faliment.

 

A recunoscut!  

 
Deși inculpata a precizat în fața instanței că nu citea contractele pe care le semna, prima instanță, respectiv Judecătoria Constanța, a apreciat că o asemenea susținere nu corespunde realității.
 

„Inculpata avea calitatea de reprezentant al societății și în această calitate semna contractele de prestări servicii, garantând prin semnătura sa că toate clauzele înscrise în contract sunt reale, valide, astfel încât, stabilindu-se că avea cunoștință de inexistența asigurării, se poate aprecia că inculpata, în mod deliberat, cu intenție, în scopul mai sus menționat, nu a adus la cunoștința persoanei vătămate inexistența asigurării. Inculpata era perfect conștientă de faptul că Agenția de turism nu mai era asigurată, astfel cum a și recunoscut. Mai mult, inculpata era mama administratorei societății, martora (...). Atât inculpata cât și martora (...) au avut cunoștință de faptul că din data de 05.07.2013 societatea nu mai era asigurată, astfel încât, dată fiind perioada foarte lungă de timp ce a trecut până la semnarea contractelor cu persoanele vătămate ar fi avut posibilitatea să discute și să modifice clauzele contractuale, în sensul precizării inexistenței contractului de asigurare sau să se precizeze beneficiarului că această asigurare nu există“.
 

Ce spune Ministerul Turismului

 
P rin adresa nr.127/09.02.2017, Ministerul Turismului, prin Direcția Generală de Control și Autorizare Turism, a comunicat că acestei societăți i-a fost retrasă licența de turism, la data de 30.09.2016.
 
De asemenea, S.C. Regent Tour S.R.L. a deținut o asigurare obligatorie la Omniasig pentru despăgubirea clienților doar pentru o perioadă, iar această societate a intrat în procedură de insolvență începând cu luna noiembrie 2016. Începând cu anul 2013, societatea nu a mai încheiat vreo poliță de asigurare pentru despăgubirea clienților.
 
Prin urmare, susțin anchetatorii, S.C. Regent Tour S.R.L. a funcționat în mod nelegal începând cu data luna iulie 2013, aceasta nedeținând polița de asigurare obligatorie pentru despăgubirea clienților conform Ordinului M.T. nr.235/2001, iar cu ocazia încheierii contractelor de servicii turism cu clienții, acestora nu li s-a adus la cunoștință absența poliței de asigurare.
 

Rezervările, anulate automat

 
De asemenea, organele de cercetare penală au constatat că sumele încasate de S.C. Regent Tour S.R.L. de la clienți, nu au fost virate către furnizorul de servicii turism, deși agenția avea obligația să vireze sumele încasate de la turiști în termen de trei zile.
 
Neplata sumelor încasate de la clienți în maxim 3 zile de la încasare, duce în mod automat la anularea rezervărilor.
 
Audiată fiind în timpul urmăririi penale, inculpata a recunoscut că nu a adus la cunoștința clienților împrejurarea că S.C. Regent Tour S.R.L. nu deținea asigurare, însă a susținut că nu cunoștea acest aspect.
 
Instanța de judecată a decis obligarea inculpatei să achite părților civile suma de 5000 de lei și 7500 de euro, cu titlu de daune materiale.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Pe data de 9 octombrie 2018, judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus închiderea procedurii insolvenţei aplicată faţă de debitoarea S.C. Regent Tour Constanţa S.R.L (dosar 7676/118/2016). Pe cale de consecință, instanța a dispus radierea debitoarei Regent Tour Constanţa S.R.L. din Registrul Comerţului.
 
„În temeiul art. 180 din Legea nr. 85/2014, Dispune descărcarea lichidatorului de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui. În temeiul art. 179 din Legea nr. 85/2014, Dispune notificarea prezentei hotărâri debitoarei, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa şi Oficiului Registrului Comerţului Constanţa pentru efectuarea menţiunilor de radiere. Dispune notificarea prezentei hotărâri tuturor creditorilor prin publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Executorie. Cu apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii realizată prin Buletinul procedurilor de insolvenţă“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia nu a fost contestată.
 
Sura motivare: rolii.ro

Citește și
 
Mai mulți „marinari“ din Constanța, condamnați

Agent imobiliar din Constanța, trimis în judecată pentru că și-ar fi înșelat clienta. Final de proces

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă exodul firmelor din oraș Agenția de turism Happy Tour și-a închis punctul de lucru de la Constanța (GALERIE FOTO)

23 Feb 2023 2421

CONCURS ZIUA de Constanța în parteneriat cu Agenția de turism TOMIS TRAVEL vă oferă un sejur la mare

23 Apr 2022 1619

Declaraţii de avere Ce o recomandă pe Sabrina de la PSD Constanţa - o moştenire?! Consilierul judeţean deţine şi o agenţie de turism (documente)

22 Jun 2018 8954

O nouă agenţie de turism îşi deschide punct de lucru pe strada Smârdan din Constanţa

25 Nov 2016 5975

UPDATE. Agenția de turism Genius Travel a fost exclusă din ANAT. Vezi cine sunt acționarii!

17 Aug 2016 2684

Primăria Constanţa şi-a dat acordul Şeful ANAT, Aurelian Marin, a intrat în legalitate cu o construcţie de patru nivele

07 Jan 2016 7511

antitepari.roAgenţie de turism din Constanţa răsturnată la Bran, în Braşov

16 Dec 2014 2229