„Investiție durabilă în oamenii Deltei” Tribunalul Constanța, o primă condamnare într-un dosar de fonduri europene

 
  • Decizia Tribunalului Constanța poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Adrian Caragea, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, pentru două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a fost condamnat.
 
Cel în cauză a luat doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.
 
Totodată, instanța a admis actiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de Autoritate de Management pentru fonduri europene derulate prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013, respectiv Programul Operational pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.
 
Inculpatul a fost obligat la plata sumei de 220.304,09 lei, reprezentând sume plătite în cadrul contractului de finantare nr.387/28.10.2014 și contractului de finanțare nr.388/28.10.2014, din care 75% - 165.228.07 lei, aferent Fondului European de Pescuit – bugetul general al Uniunii Europene și 25% - 55.076,02 lei, aferent bugetului național.
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În contextul realizării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, denumite „Investiție durabilă în oamenii Deltei” și „Cursuri de formare profesională pentru pescari și familiile lor ca alternativă ocupațională în eco-turism”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectelor și societatea administrată de inculpatul Caragea Adrian au fost încheiate două contracte în baza cărora acesta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (bucătar, agent de turism - ghid și anteprenoriat, etc.) cu un nr. de 75 persoane.
 
În cadrul celor două proiecte, inculpatul Caragea Adrian a folosit și depus cu rea-credință documente false privind justificarea cheltuielilor pentru organizarea cursurilor teoretice și probelor practice pentru cursanți, pentru indemnizațiile formatorilor profesionali, pentru închirierea spațiilor de instruire, pentru serviciile de cazare și masă, obținând pe nedrept fonduri din bugetul general al UE.

 
Acționând în această manieră, inculpatul a obținut 220.304 lei (proveniți de la bugetul general al UE și de la bugetul de stat), sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în procesul penal.
 

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
 
Caragea Nicoleta, Șerban Laura Aurelia, Jelescu Fănică și Munteanu Dumitru Florin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- Caragea Nicoleta – un an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
 
- Șerban Laura Aurelia, Jelescu Fănică și Munteanu Dumitru Florin - 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Sentință definitivă într-un dosar al DNA Constanța! (Document)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Elevii constănțeni i-au făcut plângere penală președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu! Ce spune șeful administrației județene?

17 Sep 2021 868

Cum a despăgubit Curtea de Apel Constanța un vameș achitat de acuzațiile DNA. Decizia nu este definitivă

16 Sep 2021 893

O firmă care s-a aflat în atenția procurorilor DNA a acționat în instanță Municipiul Constanța prin primar

14 Sep 2021 852

Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)

06 Sep 2021 6696

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola - „Deja nu ne mai crede nimeni. Totul pare o schemă pregătită din timp și orchestrată de mai sus"

04 Sep 2021 2534

Presupus prejudiciu, 27 de milioane de lei DNA Constanța a intrat în piața afacerilor cu carburanți! Cine sunt incupații și în ce firme apar

04 Sep 2021 2876

Nicolae Dospinescu, Dan Florin Cristea, Nicoleta Pocea, Pavel Ionel Groza și Zoltan Gabriel Gorun, trimiși în judecată de DNA Constanța

03 Sep 2021 850

Oficial! Radu Mazăre și Marcela Enache, trimiși în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța. Dosarul se va rejudeca

02 Sep 2021 1269

Zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța ar fi fost vândute în condiții aparent ilegale. Ce s-a decis ieri în instanță

25 Aug 2021 1774

Cinci ani cu executare pentru un fost comisar al Penitenciarului Tulcea. Apelul, în octombrie

17 Aug 2021 928

Decizie definitivă pentru Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM

06 Aug 2021 1399

DNA a calculat un prejudiciu de 12 milioane euro Dosarul fostului șef al RAJDP Constanța, termen azi la Curtea de Apel

03 Aug 2021 1088

Cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, contestă arestul la domiciliu

02 Aug 2021 961

DNA Constanța, flagrant la Tulcea pentru mită! Ce au decis ieri judecătorii

28 Jul 2021 1643

DNA vrea ca Daniel Manole, fostul șef ARSVOM, să rămână în arest la domiciliu. Pronunțare amânată

27 Jul 2021 967