IPJ Constanța contestă victoria primarului Chițac!


•        La finele lunii noiembrie 2022, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiștii din oraș.
•        Acum, polițiștii au declarat apel în dosarul 14163/212/2022.
•        Cazul va fi tranșat acum de judecătorii Tribunalului.
Primarul Vergil Chițac a câștigat procesul deschis în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, însă, acum, IPJ contestă victoria primarului!
 
Polițiștii au declarat apel în dosarul 14163/212/2022 al Judecătoriei Constanța, așa încât dosarul va fi trimis acum pe rolul Tribunalului.
 
Amintim, în cauză este vorba depsre un avertisment aplicat primarului de către polițiștii din Constanța, în legătură cu asigurarea pazei pentru unitățile școlare din oraș.
 
„Nu primarul este conducătorul unității de învățământ“
 
La finele lunii noiembrie 2022, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiști.
 
La începutul acestei luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au declarat apel în cauză, termenul pentru declararea căii de atac fiind de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în hotărârea prin care primarul a câștigat procesul și care acum a fost contestată la instanța de control, judecătorii au arătat, printre altele, că „nu primarul este conducătorul unității de învățământ preuniversitare, ci directorul“.
 
Mai exact, au spus magistrații, „cu excepţia finanţării anumitor categorii de cheltuieli ale unităţilor şcolare, nu mai există nicio altă legătură instituţională între autorităţile publice locale şi şcolile din învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult o subordonare ierarhică, aspect esenţial pentru a se putea reţine că primarul ar exercita rolul de conducător a acestor unităţi de învăţământ“.

 
„Drept urmare“, spune instanța, „în raport cu art. 97 alin (1) şi (2) lit b) din Legea 1/2011, conducătorul unităţii de învăţământ preuniversitare este directorul, iar nu primarul“.
 
„Am atacat“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, surse apropiate cazului explicaseră pentru ZIUA de Constanța că primarul Chițac a primit avertisment de la IPJ Constanța pentru că, în calitate de ordonator principal de credite, nu ar fi asigurat fondurile necesare asigurării pazei la o serie de unități de învățământ din oraș.
Măsura a fost aplicată primarului în calitate de reprezentant al unității administrativ teritoriale, ordonator principal de credite, în baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și a HG 299/2022 privind normele de aplicare a legii, spun aceleași surse.
 
Întrebat într-o conferință de presă, de la finele lunii august 2022, de către reporterii ZIUA de Constanța cu privire la acest dosar, primarul Vergil Chițac a făcut următoarele precizări:
 
„Am atacat pentru că respectiva școală avea bani în buget pentru a-și angaja paznic. În luna octombrie finalizăm proiectul de surpaveghere a orașului  - pilot, incluzând camere care vor transmite imagini la Școala 1. Toate unitățile școlare vor fi supravegheate, dar sigur școala poate să-și angajeze și firmă de pază“.
 
De asemenea, surse judiciare explicaseră că acest proces este unul foarte important, deoarece hotărârea definitivă a instanței urmând să influențeze activitatea ulterioară a ambelor părți din dosar, cu privire la faptele deduse judecății.
 
În contextul în care IPJ Constanța a contestat prima decizie a Judecătoriei, rămâne de văzut care va fi hotărârea instanței de control, anume a Tribunalului.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces important pentru învățământul constănțean! „Nu primarul este conducătorul unităţii de învăţământ preuniversitare, ci directorul“

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 772

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 628

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 419

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 521

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 484

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 797

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 357

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4752

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2933

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1478

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 535

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 676

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 968

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 904

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 685