IPJ Constanța contestă victoria primarului Chițac!


•        La finele lunii noiembrie 2022, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiștii din oraș.
•        Acum, polițiștii au declarat apel în dosarul 14163/212/2022.
•        Cazul va fi tranșat acum de judecătorii Tribunalului.
Primarul Vergil Chițac a câștigat procesul deschis în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, însă, acum, IPJ contestă victoria primarului!
 
Polițiștii au declarat apel în dosarul 14163/212/2022 al Judecătoriei Constanța, așa încât dosarul va fi trimis acum pe rolul Tribunalului.
 
Amintim, în cauză este vorba depsre un avertisment aplicat primarului de către polițiștii din Constanța, în legătură cu asigurarea pazei pentru unitățile școlare din oraș.
 
„Nu primarul este conducătorul unității de învățământ“
 
La finele lunii noiembrie 2022, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiști.
 
La începutul acestei luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au declarat apel în cauză, termenul pentru declararea căii de atac fiind de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în hotărârea prin care primarul a câștigat procesul și care acum a fost contestată la instanța de control, judecătorii au arătat, printre altele, că „nu primarul este conducătorul unității de învățământ preuniversitare, ci directorul“.
 
Mai exact, au spus magistrații, „cu excepţia finanţării anumitor categorii de cheltuieli ale unităţilor şcolare, nu mai există nicio altă legătură instituţională între autorităţile publice locale şi şcolile din învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult o subordonare ierarhică, aspect esenţial pentru a se putea reţine că primarul ar exercita rolul de conducător a acestor unităţi de învăţământ“.

 
„Drept urmare“, spune instanța, „în raport cu art. 97 alin (1) şi (2) lit b) din Legea 1/2011, conducătorul unităţii de învăţământ preuniversitare este directorul, iar nu primarul“.
 
„Am atacat“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, surse apropiate cazului explicaseră pentru ZIUA de Constanța că primarul Chițac a primit avertisment de la IPJ Constanța pentru că, în calitate de ordonator principal de credite, nu ar fi asigurat fondurile necesare asigurării pazei la o serie de unități de învățământ din oraș.
Măsura a fost aplicată primarului în calitate de reprezentant al unității administrativ teritoriale, ordonator principal de credite, în baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și a HG 299/2022 privind normele de aplicare a legii, spun aceleași surse.
 
Întrebat într-o conferință de presă, de la finele lunii august 2022, de către reporterii ZIUA de Constanța cu privire la acest dosar, primarul Vergil Chițac a făcut următoarele precizări:
 
„Am atacat pentru că respectiva școală avea bani în buget pentru a-și angaja paznic. În luna octombrie finalizăm proiectul de surpaveghere a orașului  - pilot, incluzând camere care vor transmite imagini la Școala 1. Toate unitățile școlare vor fi supravegheate, dar sigur școala poate să-și angajeze și firmă de pază“.
 
De asemenea, surse judiciare explicaseră că acest proces este unul foarte important, deoarece hotărârea definitivă a instanței urmând să influențeze activitatea ulterioară a ambelor părți din dosar, cu privire la faptele deduse judecății.
 
În contextul în care IPJ Constanța a contestat prima decizie a Judecătoriei, rămâne de văzut care va fi hotărârea instanței de control, anume a Tribunalului.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces important pentru învățământul constănțean! „Nu primarul este conducătorul unităţii de învăţământ preuniversitare, ci directorul“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

info-sud-est.ro Viceprimarul PNL al Constanței refuză să spună de ce a semnat un contract de 35.000 de euro pentru asociația cumnatului și partenerului său de afaceri/Ionuț Rusu a ținut la sertar o solicitare ISE timp de 38 de zile

28 Mar 2023 696

DNA a clasat un dosar care îi viza pe primarul Chițac și prefectul Coșa. Nemulțumit, reclamantul s-a adresat Tribunalul dar plângerea i-a fost respinsă!

28 Mar 2023 859

USR Constanţa a lansat petiţia „STOP vânzării plajelor din Mamaia! Acestea sunt ale constănţenilor, nu ale lui Chiţac, PNL şi PSD“

27 Mar 2023 763

Arhiepiscopia Tomisului l-a dat în judecată pe primarul Constanței „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“ (MOTIVARE)

27 Mar 2023 6933

UPDATE Cine le va administra? Reabilitate cu bani din PNDL, două creșe din Constanța sunt pustii! Nu au primit autorizaţii necesare pentru funcționare

26 Mar 2023 1223

Primarul Vergil Chiţac, mesaj de Ziua Greciei „La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!“

25 Mar 2023 743

Primarul Chițac a semnat oficial încetarea contractului de management al Feliciei Ovanesian

24 Mar 2023 950

Când se decide soarta vaporașelor lui Mazăre! Anunțul judecătorilor de la Tribunal

23 Mar 2023 879

Decizia primarului Chițac care a scos-o din sărite pe Felicia Ovanesian! (DOCUMENT)

23 Mar 2023 5198

Primarul Vergil Chițac „Instanța ne-a dat dreptate! Reamenajăm și modernizăm locurile de joacă din Constanța“

21 Mar 2023 662

Chițac scoate pentru a treia oară la concurs postul de secretar al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

18 Mar 2023 2693

Editorial Mai este Mamaia perla litoralului românesc?

16 Mar 2023 830

Situația incertă a celui mai mare teren de pe traseul bulevardului Madrid, vizat de expropriere La OCPI figurează intravilan, Primăria l-a evaluat și îl despăgubește ca extravilan! Ce spun părțile implicate? (DOCUMENT)

14 Mar 2023 3909

Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale

12 Mar 2023 1682

Primarul Vergil Chițac „S-au încheiat lucrările de reabilitare și modernizare de la Școala 16 Marin Ionescu Dobrogianu“ (GALERIE FOTO)

11 Mar 2023 694