Judecătorii au luat o decizie importantă în dosarul Marianei Militaru, şefa DSP Tulcea

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2012 - 2013, inculpata Militaru Laurenţia-Mariana, în calitate de director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la preţuri supraevaluate două contracte cu societatea comercială administrată de inculpatul Vizireanu Mircea-Radu, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuţie privind întreţinerea şi amenajarea sediului Direcţiei“.
 
Judecătorii din cadrul Tribunalului Tulcea au constatat, în primă instanţă, neregularitatea unui rechizitoriu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. În concret, este vorba despre dosarul în care Laurenţia Mariana Militaru, la data presupuselor fapte director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.
 
În cauză au mai fost deferiţi Justiţiei Mircea Radu Vizireanu, administrator al unei societăţi comerciale, bănuit de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi Bănuţ Bogdan, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
 
Conform portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Tulcea a admis, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Laurenţia Mariana Militaru, Mircea Radu Vizireanu şi Bogdan Bănuţ. „Constată nulitatea relativă a expertizei tehnice efectuate în cauză de expertul tehnic Păduraru Florica şi exclude Raportul de expertiză nr. 15/octombrie 2016 întocmit de aceasta. Exclude declaraţiile de martor existente în cauză, date de inculpaţii Vizireanu Mircea Radu şi Bănuţ Bogdan. Constată nulitatea relativă a declaraţiilor date în calitate de suspect şi în calitate de inculpat a inculpaţilor Vizireanu Mircea Radu şi Bănuţ Bogdan şi dispune excluderea acestora.
 
Constată neregularitatea rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa nr. 71/P/2016 din 11.08.2017 pentru lipsa unor precizări neechivoce referitoare la: prejudiciul cauzat în cauză Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Tulcea, folosul necuvenit obţinut şi persoanele care au beneficiat de acesta - consecinţele reţinerii prin rechizitoriu a prevederilor art. 5 Cod Penal cu privire la cei trei inculpaţi, sub toate aspectele, inclusiv cel al încadrării juridice - încadrarea juridică a infracţiunii de fals pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Bănuţ Bogdan. Dispune comunicarea încheierii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2012 - 2013, inculpata Militaru Laurenţia-Mariana, în calitate de director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la preţuri supraevaluate două contracte cu societatea comercială administrată de inculpatul Vizireanu Mircea-Radu, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuţie privind întreţinerea şi amenajarea sediului Direcţiei“.
 
„Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat «lucrări de reparaţie instalaţie canalizare subsol» şi «achiziţie cazan de apă caldă pentru centrala termică» în valoare totală de 87.535 de lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporţie de aproximativ 10%, cu toate că preţul a fost achitat integral. Totodată, produsul ce a făcut obiectul celui de-al doilea contract a fost achiziţionat la un preţ vădit supraevaluat, de peste trei ori mai mare decât preţul real al pieţei.
 

În cursul anului 2015, inculpata Militaru Laurenţia-Mariana, în aceeaşi calitate şi beneficiind de ajutorul inculpatului Bănuţ Bogdan, a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziţia de „lucrări de reparaţie instalaţie / reţea termică“ în valoare totală de 110.030 de lei. Şi în această situaţie, lucrările contractate au fost parţial efectuate, cu toate că preţul contractului a fost achitat integral.
 
În cauză, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Tulcea s-a constituit parte civilă, iar procurorii au dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra unor bunuri imobile şi asupra unor conturi bancare ce aparţin inculpatei Militaru Laurenţia-Mariana“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fosta șefă a uneia dintre cele mai importante instituții din Tulcea, condamnată definitiv la Constanța (motivare)

02 Oct 2021 2705

DNA Laurenţia Mariana Militaru, fosta șefă a DSP Tulcea, condamnată definitiv la Constanța

22 Sep 2021 2434

Procesul Marianei Militaru, fosta șefă a DSP Tulcea, continuă la Constanța

08 Dec 2020 1839

Un nou termen în cazul fostei șefe a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea

15 Jul 2020 1946

Fosta șefă a DSP Tulcea, condamnată în primă instanță. Ce s-a decis ieri la Constanța

15 May 2020 2971

Răsturnare de situaţie în dosarul fostului director al DSP Tulcea! Ce au obţinut procurorii DNA Constanţa

12 Jan 2018 3900

Dosarul fostului director al DSP Tulcea s-ar putea întoarce la DNA Constanţa

14 Nov 2017 2460

Fost director al DSP Tulcea, trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce acuzații i se aduc

11 Aug 2017 3234

Mariana Militaru, şefa DSP Tulcea, şi afaceristul Bogdan Bănuţ au scăpat de sub controlul judiciar

11 Apr 2017 4384

Cercetaţi de DNA Constanţa Mariana Militaru, şefa DSP Tulcea, şi afaceristul Bogdan Bănuţ vor să scape de controlul judiciar

21 Mar 2017 5187