Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

  • Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
  • Judecătorii au explicat că instanța a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
  • Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a opus cererii primăriei de reluare a procesului - „Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
Aproape 50 de terenuri retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre și vizate de Dosarul Retrocedărilor din Constanța sunt în centrul unui mega-proces pentru recuperarea suprafețelor, demarat de UAT Municipiul Constanța!
 
Suspendat în primăvara anului 2022, procesul urmează să reînceapă, la Tribunalul București, pe data de 19 ianuarie 2023.
 
Decizia reluării procesului le-a aparținut judecătorilor din Capitală, care și-au expus în scris, în cadrul Încheierii de ședință, motivele pentru care au luată această hotărâre.
 
Din Încheierea de ședință
 
Astfel, magistrații bucureșteni au arătat că la data de 24 august 2022, reclamanta UAT Municipiul Constanţa a formulat cerere de repunere pe rol a cauzei, prin Serviciul registratură.
 
Judecătorii au precizat că tribunalul dispusese, pe 28 aprilie 2022, suspendarea judecării cauzei, în temeiul art. 242 alin. 1 C.pr.civ., „faţă de împrejurarea că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite în sarcina sa, respectiv, de a arăta în concret înscrisurile care dovedesc calitatea de proprietar şi justifică calitatea în cauză“.
 
În continuare, a spus instanța, „în dovedirea cererii de repunere pe rol, tribunalul reţine că reclamanta a depus ataşat tabel centralizator cu fiecare dintre cele 49 de terenuri ce fac obiectul acţiunii, cu referire în concret la înscrisurile ce dovedesc calitatea de proprietar“.
 
„În plus, tribunalul constată că centralizatorul cuprinde informaţii cu privire la apartenenţa terenurilor la domeniu public sau privat al unităţii administrativ teritoriale, fiind indicate actele administrative prin care terenurile au fost inventariate şi identificate“, se mai arată în Încheierea de ședință.
 

În continuare, Tribunalul București a constatat că reclamanta UAT Municipiul Constanța și-a îndeplinit obligațiile stabilite de către instanță.
 
„Aşadar, potrivit art. 242 alin. 2 C.proc.civ: «La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. (1) au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua». Acest caz particular de suspendare facultativă a judecăţii reprezintă o sancţiune procedurală în cazul în care se reţine neîndeplinirea culpabilă de către reclamant a obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii“, potrivit instanței.

 
„Or, în prezenta cauză, apreciind că reclamanta şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de către instanţă, tribunalul va dispune repunerea cauzei pe rol, în vederea reluării judecăţii“.
 
Termenul de judecată a fost stabilit la data de 19 ianuarie 2023, de la ora 11.00.
 
Statul s-a opus reluării procesului
 
Totodată, este de precizat faptul că, potrivit Încheierii de ședință, la momentul discutării în instanță dacă se impune a fi admisă sau nu cererea primăriei de repunere pe rol a procesului, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a opus:
 
„Intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, prin avocat, având cuvântul, solicită respingerea cererii de repunere pe rol, întrucât înscrisurile depuse în dovedirea cererii nu prezintă vreun efect declarativ“, s-a consemnat în Încheierea de ședință a instanței.
 
De asemenea, reprezentanții primăriei au mai arătat, la rândul lor, că „pe de altă parte, cu privire la toate terenurile, se impune a fi revăzut petitul cererii de chemare în judecată, fiind o acţiune în constatarea nulităţii absolute şi o poate face oricine are un teren“.
 
[UAT Municipiul Constanța] arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri“
 
„Mai mult decât atât, arată că i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri, iar sub acest aspect, apreciază că nu era obligatoriu a depune documente în susţinere, urmând a se aprecia pe fond. Mai arată că există un petit care vizează rectificarea cărţii funciare, putând a se aprecia dacă s-a făcut dovada dreptului de proprietate, în măsura în care instanţa fie o va radia, fie va dispune înscrierea. Menţionează că aceasta este totuşi o chestiune de fond şi nu o problemă care să legitimeze calitatea procesuală sau care să împiedice soluţionarea cauzei“.
 
Așa cum am arătat anterior, după ce pronunțarea în cauză a fost amânată de mai multe ori, în cele din urmă, Tribunalul București a decis să reia procesul.
 
Hotărârea pe care Tribunalul o va pronunța la finalul procesului va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv, Curtea de Apel București.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“
Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 552

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 613

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 737

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 508

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 885

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 477

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1252

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 882

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1103

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2953

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel păstrează mențiunile despre retrocedările din Constanța pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, din Mamaia (MINUTA)

13 Feb 2024 781

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 853

Municipiul Constanța, proces contra lui Georgică Giurgiucanu! Dosarul, amânat

12 Feb 2024 675

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1521

Curtea de Apel amână contestația Flash Lighting Services SA pentru iluminatul public din Constanța (DOCUMENT)

01 Feb 2024 805