Judecătorii din Constanța explică de ce nu l-au autorizat pe primarul Chițac să desființeze lucrările de la o biserică din oraș (MOTIVARE)

  • Judecătorii au explicat în decizia de respingere a acțiunii că aceasta a fost respinsă ca rămasă fără obiect, dat fiind că, între timp, parohia a obținut autorizația de construire pentru lucrările reclamate de primar.
  • În Hotărârea 6069/2022 se arată că „pârâta (nr., biserica) a obţinut autorizaţia de construire nr.169, prin care au fost  autorizate construcţiile ce fac obiectul cererii de chemare în judecată“.
  • Decizia a fost pronunțată în dosarul 9752/212/2021, în care Primarul Municipiului Constanța s-a judecat cu Parohia Sfântul Ioan Botezătorul.
 
Magistrații Judecătoriei Constanța au motivat decizia luată în procesul în care primarul orașului, Vergil Chițac, a cerut obligarea unei parohii să desființeze lucrările de construcții apreciate ca nelegale sau, în caz de refuz, să fie autorizat să desființeze construcțiile.
 
Judecătorii au explicat în decizia de respingere a acțiunii că aceasta a fost respinsă ca rămasă fără obiect, dat fiind că, între timp, parohia a obținut autorizația de construire pentru lucrările reclamate de primar.
 
În Hotărârea 6069/2022 se arată că „pârâta (nr., biserica) a obţinut autorizaţia de construire nr.169, prin care au fost  autorizate construcţiile ce fac obiectul cererii de chemare în judecată“.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul 9752/212/2021, în care Primarul Municipiului Constanța s-a judecat cu Parohia Sfântul Ioan Botezătorul.
 
Sancțiune din 2018
 
Se arată în documentul citat că, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul Primarul Municipiului Constanţa  a solicitat obligarea pârâtei Parohia Sfântul Ioan Botezătorul la „desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal, aşa cum au fost constatate prin procesul – verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor (...) și la aducerea imobilului la starea inițială și stabilirea unui termen limită de executare a obligației de către pârâtă“.
 
De asemenea, primarul a mai solicitat ca „în caz de neconformare, să fie împuternicit să desființeze lucrările executate în mod neautorizat, cu suportarea cheltuielilor de către pârâtă“.
 
Totodată, se mai precizează în hotărârea instanței că „în fapt, reclamantul a arătat că, prin procesul – verbal mai sus indicat, în urma controlului efectuat de inspectorii din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Constanţa, la adresa imobilului (...) au fost constatate lucrări de construcţii fără autorizaţie“.

 
„În consecinţă, constatându-se încălcări ale legii 50/1991, la data de 05.06.2018, a fost întocmit procesul – verbal (...), prin care pârâta a fost sancţionată conform art. 26 alineat 2 din actul normativ menţionat, reţinându-se în sarcina sa săvârşirea contravenţiei prevăzute de alineatul 1 litera a) al aceluiaşi articol“.
 

Biserica a fost amendată și s-a dispus oprirea executării lucrărilor, obținerea autorizației, iar, în caz contrar, desființarea lucrărilor realizate.
 
Arc peste timp, în anul 2021, primarul Vergil Chițac s-a adresat instanței de judecată pentru desființarea lucrărilor fără autorizație de la biserică.
 
Pe parcursul desfășurării procesului, însă, biserica a obținut autorizația de construire.
 
„Pârâta s-a conformat obligației“
 
Judecătorii au arătat că primarul „a formulat acţiunea de desfiinţare construcţii realizate nelegal la data de 09.04.2021. Ulterior acestei date, la 24.02.2022, pârâta a obţinut autorizaţia de construire nr. 169“.
 
Au mai spus magistrații Secției Civile că „astfel cum s-a precizat în adresa nr. R68228/04.04.2022, pentru lucrările de construcții constând în «desfiinţare construcţii: anexa corp c4 – magazie (s=43 mp), corp c5 – wc (s=3 mp), corp c6 -magazie (s=22 mp) şi realizare magazie depozitare -lucrări executate fără autorizaţie de desfiinţare şi construire» a fost emisă autorizaţia de construire nr. 169 din data de 24.02.2022“.
 
Concret, instanța a explicat că „în speţă, obținerea autorizației de construire a fost realizată după declanşarea acţiunii judiciare de către reclamant, în timpul judecăţii cauzei. Deci, până la finalizarea procesului prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, pârâta s-a conformat obligaţiei stabilite în sarcina sa şi a intrat în legalitate, prin obţinerea autorizaţiei de construire“.
 
„În aceste condiţii“, a explicat instanța, „cererea reclamantului, având ca obiect obligarea pârâtei la desfiinţarea construcţiilor și la aducerea imobilului la starea inițială şi, respectiv, stabilirea unui termen limită de executare a obligaţiei de către pârâtă a rămas fără obiect, iar instanţa o va respinge ca atare“.
 
Totuși, biserica a fost obligată să-i achite primarului cheltuielile de judecată pentru acest proces, însumând 20 de lei.
 
Așa cum precizam anterior, decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată la instanța superioară, respectiv Tribunalul Constanța.
 
Se cuvine precizat că acesta nu este singurul proces pe care primarul îl are cu bisericile din oraș în legătură cu eventualele construcții ridicate fără autorizație.
 
Pe rolul instanțelor se află mai multe procese pentru oprirea executării hotărârii de desființare a lucrărilor de la Biserica Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roșu a Constanței.
 
De asemenea, primarul a cerut desființarea lucrărilor și de la alte lăcașe de cult din oraș.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea 6069/2022
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Biserica „Izvorul Tămăduirii”
Când este următorul termen prin care Arhiepiscopia Tomisului cere emiterea unei ordonanțe președințiale

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Oficial de la Parchet - 60 de zile sub control judiciar pentru bărbatul implicat în scandalul din Eforie Nord

23 Apr 2024 311

În ConstanțaCercetat pentru de lovire și alte violențe. Bărbatul nu era la primul conflict cu legea

19 Apr 2024 405

Termen nou în dosarul lui Vlad Pascu Tatăl lui Sebi, plin de durere- „Nu mai am nici o speranță” (VIDEO)

18 Apr 2024 579

UPDATE Demonstrație în memoria victimelor accidentului de la 2 Mai, la Judecătoria Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 935

Justiție Constanța Proces între primarul municipiului și Profi Rom Food SRL. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

15 Apr 2024 500

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 349

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 968

Primarul municipiului Constanța, în instanță cu o cramă. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

12 Apr 2024 564

Dosarul se află la Tribunalul Constanța Termica Distribuție Năvodari SRL vrea să scape de o amendă redusă la jumătate, primită de la Garda de Mediu

12 Apr 2024 589

Judecătorii din Constanța îi permit lui Dan Diaconescu să plece în Bulgaria, la Nisipurile de Aur! (MINUTĂ)

09 Apr 2024 667

Știri justiție Constanța Curtea de Apel Constanța solicită CSM delegarea unui magistrat de la Judecătoria Galați la Judecătoria Medgidia

09 Apr 2024 469

Marius Cătălin Croitoru, preșdintele Judecătoriei Medgidia, propus vice în continuare al Tribunalului Constanța

08 Apr 2024 467

Apelul formulat de Primăria Mangalia în procesul cu Garda Natională de Mediu - Serviciul Comisariatul Județului Constanța, respins de judecători

06 Apr 2024 551

Justiție Constanța Vești bune pentru credincioși! Decizie de ultimă oră privind soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu

05 Apr 2024 895

Știri Constanța Un bărbat de 39 de ani, urmărit pentru furt calificat, încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă

03 Apr 2024 476