Judecătorii explică de ce a fost achitată societatea care a întocmit documentația pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța (MOTIVARE)

Imagine din interiorul Cazinoului din Constanța, înaintea demarării proiectului de reabilitare și consolidare
  • Cazul vizează lucrările desfășurate pentru reabilitarea Palatului Copiilor Vaslui, monument istoric, iar decizia de achitare a fost pronunțată de judecătorii Secției Penale la finele lunii trecute, în dosarul cu indicativul 6382/333/2018.
  • În Hotărârea 1558/2022, magistrații Judecătoriei Vaslui au vorbit, printre altele, despre principiul aplicării legii penale mai favorabile, existent în sistemul de drept din România.
  • Rămâne de văzut dacă hotărârea instanței va fi atacată în apel de către procurori sau de către reprezentanții Palatului Copiilor Vaslui.
Magistrații Secției Penale a Judecătoriei Vaslui au motivat decizia de achitare a societății Impex Romcatel Cercetare Proiectare, firmă care s-a ocupat de întocmirea documentației pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța!
 
Societatea fusese deferită instanței de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, sub acuzații de înșelăciune, la rândul său administratora societății, Viorica Frunză, dar și contabila șefă, Iulia Ursache fiind, de asemenea, trimise în judecată.
 
Cazul vizează lucrările desfășurate pentru reabilitarea Palatului Copiilor Vaslui, monument istoric, iar decizia de achitare a fost pronunțată de judecătorii Secției Penale la finele lunii trecute, în dosarul cu indicativul 6382/333/2018.
 
În urma deciziei instanței, atât societatea Impex Romcatel Cercetare Proiectare, cât și administratora, dar și contabila șefă au fost achitate de acuzațiile aduse de anchetatori.
 
Acum, procurorii, dar și reprezentanții Palatului Copiilor Vaslui au la dispoziție un termen de zece zile din momentul în care li se comunică oficial decizia motivată a instanței pentru a declara apel.
 
Legea penală mai favorabilă
 
În Hotărârea 1558/2022, magistrații Judecătoriei Vaslui au vorbit, printre altele, despre principiul aplicării legii penale mai favorabile, existent în sistemul de drept din România.
 
Legat de infracțiunea de înșelăciune imputată de anchetatori, judecătorii au arătat, printre altele, că „indiferent de modalitatea în care se săvârşeşte infracţiunea de înşelăciune, urmarea imediată a laturii obiective constă în producerea unui prejudiciu material persoanei înşelate, iar în absenţa unor acţiuni menite să producă o pagubă materială (cum este şi cazul de faţă), fapta nu constituie infracţiunea de înşelăciune“.
 

„Prin urmare“, au spus judecătorii, „instanţa constată că tipicitatea obiectivă a infracţiunii de înşelăciune, din perspectiva conţinutului constitutiv (lipseşte urmarea imediată specifică infracţiunii de înşelăciune), nu este realizată în cauză“. 
 
Cu privire la infracțiunea de uz de fals, judecătorii au constatat că s-a împlinit termenul de prescripție: „constatând că în cauză este incidentă prescripţia răspunderii penale, instanţa va pronunţă o soluţie de încetare a procesului penal pornit împotriva inculpatei (...) pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prev. şi ped. de art. 323 Cod penal“.

 
Acțiunea civilă și sechestrul asigurător
 
În ce privește acțiunea civilă, judecătorii au arătat că „înainte de începerea cercetării judecătoreşti, persoana vătămată Palatul Copiilor Vaslui s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.650.055,02 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor si a manoperei neexecutate în derularea contractului nr. 4/03.11.2008; cu sumele de 102.547,83 de lei şi 49.593,82 de lei, reprezentând contravaloarea garanţiei de buna execuţie care a fost eliberată prin inducerea în eroare a Piraeus Bank Iaşi, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi până la data acoperirii prejudiciului“.
 
„Instanţa constată că pretenţiile civile formulate sunt incidente cu prejudiciul reclamat prin actul de sesizare a fi produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpate“, conform instanței.
 
Au arătat judecătorii în continuare că „potrivit art. 25, alin. 5 Cod procedură penală, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f) - cu excepţia prescripţiei, i) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă“.
 
„Ca urmare a soluţiilor de achitare dispuse cu privire la infracţiunile de înşelăciune, rezolvări întemeiate pe art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi Cod procedură penală, în baza art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, instanţa urmează să lase nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Palatul Copiilor Vaslui în contradictoriu cu inculpatii S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A., Frunză Viorica şi Ursache Iulia“, se arată în decizia instanței.
 
De asemenea, judecătorii au vorbit și despre măsurile asiguratorii luate în cauză, arătând că a fost luată măsura asigurătorie a sechestrului faţă de inculpatele S.C. Impex Romcatel Cercetare și Proiectare SA şi Frunză Viorica, fiind vorba despre două imobile situate în Iași, „până la concurenţa valorii prejudiciului creat, respectiv 1.263.296,06 lei, în vederea garantării reparării pagubei produse prin infracţiune“.
 
Au spus judecătorii că „potrivit art. 397, alin. 5 Cod procedură penală, în cazul în care, potrivit dispoziţiilor art. 25 alin. (5), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, măsurile asigurătorii se menţin“.
 
Totuși, „aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii“.
 
Acum, rămâne de văzut dacă hotărârea instanței va fi atacată în apel de către procurori sau de către reprezentanții Palatului Copiilor Vaslui.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Construită de bătrânii maramureșeni
Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 739

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 674

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 576

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1313

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 532

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 376

Fotoreportaj Constanța Atmosferă de weekend pe Faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 805

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 883

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 426

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1060

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 907

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1074

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734