Justitie

Judecătorii s-au pronunţat într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

Judecătorii din Curtea de Apel Constanţa s-au pronunţat ieri în apelul dosarului denumit generic „Vectra“, unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa din punctul de vedere al părţilor civile. Instanţa a încuviinţat proba cu o serie de înscrisuri pentru părţile civile, respingând celelalte solicitări de probatorii formulate de inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu. Totodată, Curtea de Apel a respins solicitările privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
 
Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 26 februarie. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
Reamintim că Adrian Roşu, inculpat în prezentul dosar, a fost condamnat în primă instanţă - Tribunalul Constanţa - la nouă ani şi două luni de închisoare. Mai departe, Gabriel Moise a luat, tot în primă instanţă, nouă ani şi două luni de închisoare. Asta în timp ce Cosmin Moldoveanu a fost condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare.
 
Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii Roşu Adrian, Moise Gabriel şi Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa“.
 
„Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
 
„La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare.
 
În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro şi 282.500 de lei. Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro şi 254.000 de lei“, potrivit DNA.
 
În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis ca Adrian Roşu să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Asta în timp ce Gabriel Moise a fost condamnat tot la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Mai departe, Cosmin Moldoveanu s-a ales cu 18 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
Cele trei firme (SC Vectra Imobiliare SRL Constanţa, SC Vectra Construct SRL Constanţa şi SC City Invest SRL Constanţa) au primit câte o amendă în cuantum de 900.000 de lei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanţa a dispus acordarea unor despăgubiri de câteva milioane de euro către cele aproape 200 de părţi civile.
 
La jumătatea lunii noiembrie 2016, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au dispus rejudecarea dosarului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotărâre definitivă într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa (document)

27 Mar 2019 1202

Curtea de Apel Constanţa, anunţ important. Este vizat celebrul Dosar Vectra!

22 Nov 2018 905

Exclusiv Judecătorii s-au pronunţat într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

05 Nov 2018 1265

Judecătorii au luat o nouă decizie în dosarul „Păgubiţii Vectra“! Aproximativ 200 de părţi vătămate

14 Jul 2018 933

Hotărâre de ultim moment într-un dosar al DNA Constanţa. Aproape 200 de părţi vătămate

18 Jun 2018 1305

Aproape 60 de ani de închisoare în dosarul „Păgubiţii Vectra“! Ultima decizie a judecătorilor

25 Jan 2018 2127

Dosarul „Păgubiţii Vectra“, amânat. Încă se audiază martorii

13 Oct 2017 838

Dosarul „Păgubiţii Vectra“, redeschis azi de Tribunalul Constanţa. Ce se va întâmpla la acest termen

18 Jul 2017 1940

Anunţ important al judecătorilor din Constanţa. Este vizat cunoscutul dosar „Păgubiţii Vectra“

13 Jul 2017 2358

200 de constănţeni ar fi fost înşelaţi de dezvoltatori imobiliari. Ultimele decizii ale judecătorilor

16 Jun 2017 4573

Celebrul dosar „Păgubiţii Vectra“, la Curtea de Apel Constanţa

18 Apr 2017 2395

Începe judecata în dosarul „Păgubiţii Vectra“! Pentru a doua oară

28 Mar 2017 5672

Noul judecător al dosarului „Păgubiţii Vectra“ este Marinela Mitan, din Tribunalul Constanţa

03 Feb 2017 1329

S-a stabilit primul termen în celebrul dosar „Păgubiţii Vectra“!

12 Dec 2016 954

Exclusivitate Dosarul „Păgubiţii Vectra“ se va rejudeca!

14 Nov 2016 3487