Judecătorul Marius Cristian Epure s-a abținut în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

 
  • Dosarul vizează Herghelia Mangalia și lacul Corbu și a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Lucian Lică, președintele Secției Penale din Tribunalul Constanța, a constatat (decizie nr. 183/2022/ 30.03.2022) legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA Constanţa, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
 
Dosarul vizează Herghelia Mangalia și lacul Corbu și a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Decizia judecătorului Lucian Lică a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Recent, judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, a formulat o declaraţie de abţinere, privind soluționarea contestației. Pe cale de consecință, în locul judecătorului Marius Cristian Epure va fi desemnat un alt coleg magistrat.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
 
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța“.
 
 Procurorii mai arată că prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Serviciul Român de Informaţii, așteptat să se pronunțe în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt judecătorii care vor să conducă instanțele dobrogene! Patru pe loc, pentru președinția Curții de Apel Constanța! (DOCUMENT)

18 Jun 2022 1231

Oficial Judecător din Constanța, candidat la CSM. „Se impune a fi dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară“ (DOCUMENTE)

04 Jun 2022 926

Proceduri anulate la instanțe și parchete din Constanța, la alegerile pentru CSM! Ce a decis Plenul (DOCUMENT)

22 Apr 2022 865

Medicii din Constanța arestați zilele trecute, pentru luare de mită, vor fi puși în libertate

19 Apr 2022 1176

Judecătorul Bourceanu, cerere de abținere în dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL

14 Apr 2022 1097

Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii! Ce judecători propune Constanța

06 Apr 2022 764

40 de ani de închisoare în primă instanță Dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL se va rejudeca! (MINUTĂ)

06 Apr 2022 781

Schimbare de situație Cine conduce Secția penală a Curții de Apel Constanța

14 Mar 2022 1267

Judecătorul Marius Cristian Epure s-a abținut în dosarul lui Constantin Micu, fostul primar din Tuzla

11 Mar 2022 1398

Răsturnare de situație! Ce răspuns i-a dat CSM judecătorului Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, privind delegarea în funcție (DOCUMENT)

25 Feb 2022 1049

Oficial Magistratul Marius Cristian Epure, propus șef în Curtea de Apel Constanța

23 Feb 2022 1266

Cine conduce Secția penală a Curții de Apel Constanța (DOCUMENTE)

19 Feb 2022 1359

Oficial! Cine i-ar putea lua locul judecătorului Marius Cristian Epure în fruntea Curții de Apel Constanța (DOCUMENTE)

31 Dec 2021 1971

Oficial. Notă de 10 la proiectul managerial Cine sunt noii șefi ai instanțelor din Constanța! Situație incertă la Curtea de Apel (DOCUMENT)

23 Dec 2021 3028

Curtea de Apel Constanța rămâne fără președinte? Singurul candidat rămas în cursă, notat cu 4 la proiect!

14 Dec 2021 1473