La un pas de a fi dat afară din sistem Un militar al bazei din Topraisar se judecă pentru dreptul de a rămâne în armată


Declarat inapt pentru serviciul militar, un constănţean se luptă în instanţă pentru dreptul de a face parte în continuare din rândurile armatei. În sensul acesta, omul susţine că în mod greşit s-a stabilit în cazul său o deficienţă funcţională medie de 60%, aferentă gradului III de invaliditate, în condiţiile în care o altă expertiză medico-legală l-a declarat apt limitat pentru serviciul militar, cu o deficienţă funcţională şi incapacitate adaptativă de 35%.
Cazul a fost înregistrat la începutul anului trecut pe rolul Tribunalului Constanţa, la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. De atunci şi până în prezent, însă, judecătorii nu au putut nici măcar analiza procesul în esenţa sa, întrucât dosarul este plimbat între instanţe, după cum vom arăta pe parcursul articolului.


Militarul a dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale – UM 02439 Bucureşti, UM 01737 Topraisar, Ministerul Apărării Naţionale – Comisia de Expertiză Medico Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanţa şi Ministerul Apărării Naţionale. În cererea de chemare în judecată adresată iniţial magistraţilor de la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, omul cerea ca instanţa să dispună anularea deciziei nr. (...) privind evaluarea capacităţii sale de muncă. Potrivit documentului citat pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro, prin decizia contestată „s-a reţinut deficienţa funcţională şi incapacitatea adaptativă, gradul de invaliditate III, fiind declarat inapt pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţă“.
 

Apt limitat, nu inapt


În replică, însă, constănţeanul a arătat în cererea de chemare în judecată faptul că la întocmirea deciziei pe care o contestă au fost avute în vedere acte medicale ce au reliefat faptul că ar fi apt limitat pentru serviciul militar, nu inapt, cum se reţine în decizie.


„A învederat reclamantul (n.r. - militarul) că faţă de actele medicale care au stat la baza deciziei contestate, se impune anularea acestei decizii şi menţinerea ca legală şi temeinică a deciziei medicale nr. (...), emisă de Spitalul Militar de Urgenţă Constanţa, prin care a fost declarat apt limitat, deficienţa funcţională şi incapacitatea adaptivă fiind de 35%“, se arată în hotărârea instanţei, citată pe Jurindex.


Mai mult, a argumentat constănţeanul, decizia respectivă „a fost întocmită deşi o altă decizie medicală era în vigoare şi fără a se efectua o expertiză medico-legală de un alt for decât cel care a emis prima decizie contestată“.


Nu în ultimul rând, militarul a mai spus că, totodată, „Comisia centrală a menţionat avizul favorabil chiar în cuprinsul deciziei, fiindu-i încălcat dreptul de a formula contestaţie împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală şi psihologică“.


În aceste condiţii, reclamantul a cerut anularea deciziei medicale care îl identifică drept inapt pentru serviciul medical.


Dosar plimbat între instanţe


Totuşi, procesul nu a apucat să se judece pe fond nici până în ziua de astăzi, deşi a fost înregistrat la instanţă în primele luni ale anului trecut. Iar asta pentru că dosarul este plimbat între secţiile tribunalului şi, respectiv, Curtea de Apel. Înregistrat iniţial pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, dosarul a fost trimis de aici către Secţia I Civilă a Tribunalului Constanţa. Aici, însă, judecătorii au considerat că, de fapt, competenţa de soluţionare a cauzei le revine colegilor de la Curtea de Apel Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.


Totuşi, judecătorii de la Curte au stabilit că, de fapt, Tribunalul este cel care trebuie să instrumenteze cazul şi au trimis dosarul înapoi de unde plecase iniţial – respectiv Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Constanţa. Reînregistrat pe rolul acestei secţii, dosarul aşteaptă acum desfăşurarea primului termen de judecată, ce a fost stabilit pentru data de 14 ianuarie.


Citeşte şi:

Sentinţa care a intrat în istoria Ministerului Apărării Naţionale! Avem motivarea judecătorilor (document)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 350

Dacor Plast SRL execută lucrări de reparații curente la o unitate militară din Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 353

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 366

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 410

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 331

Știri ConstanțaTanchiștii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” în acțiune la Babadag (FOTO)

18 Apr 2024 351

Muzeul Național de Istorie a României Proiectul expozițional „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, realizat de BNR

17 Apr 2024 406

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 502

Militarii Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești au participat la un exercițiu tactic cu trageri de luptă în Poligonul Babadag

17 Apr 2024 353

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1426

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 325

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 425

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța organizează prima ediție a concursului de istorie Ion Moiceanu

16 Apr 2024 404

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 743

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 481