Lăcaș de cult din Constanța De ce au decis judecătorii desființarea lucrărilor de construcție „fără autorizație de construire“ de la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord

  • Potrivit explicațiilor judecătorilor, „sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru admiterea acțiunii“.
  • Este vorba despre dosarul civil cu numărul 431/212/2020, deschis la Judecătoria Constanța de către Primarul Municipiului Constanța.
  • Pe 16 octombrie 2020, Judecătoria a obligat Arhiepiscopia Tomisului să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Constanța, zona Tomis Nord – Macul Roșu

Magistrații Judecătoriei Constanța au motivat hotrărârea prin care au obligat, pe 16 octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului „să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Constanța, zona Macul Roșu.

Potrivit explicațiilor judecătorilor, „sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru admiterea acțiunii“ promovate de Primarul Municipiului Constanța pentru desființarea lucrărilor.

În timpul procesului, Arhiepiscopia Tomisului nu a depus întâmpinare la dosarul cauzei.
 

Proces deschis de Primarul Municipiului Constanța

Este vorba despre dosarul civil cu numărul 431/212/2020, deschis la Judecătoria Constanța de către Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de pârât.

Astfel, se arată în Hotărârea nr. 8795 din 16 octombrie 2020 a Judecătoriei Constanța că cererea formulată de Primarul Municipiului Constanța a fost înaintată Judecătoriei la data de 13 ianuarie 2020.

La momentul respectiv, reprezentanții primăriei au cerut „obligarea pârâtei (nr., Arhiepiscopia Tomisului) la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii 50/1991, republicată“, conform www.rolii.ro.

Legat de aceste construcții „realizate în mod ilegal“, avocații primarului au afirmat că „au fost constatate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...) 14.03.2017“.


„Împuternicirea Primarului să desființeze lucrările“

Totodată, s-a mai solicitat de către primărie și „stabilirea unui termen limită de executare a obligației de către pârâtă, iar, în caz de neconformare, împuternicirea Primarului Municipiului Constanța să desființeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul sus menționat, cu suportarea cheltuielilor de către pârâtă“.

Nu în ultimul rând, Primarul Muncipiului Constanța a mai cerut ca Ahiepiscopia Tomisului să fie obligată să achite și cheltuielile de judecată.


Se arată în Hotărârea nr. 8795/2020 că „pârâta (nr., Arhiepiscopia Tomisului), deși a fost legal citată, nu a formulat întâmpinare“.


Snacțiune de 1.000 de lei

În urma deliberărilor, judecătorii Secției civile a instanței au arătat că „în prezenta cauză, instanța reține că pârâta Arhiepiscopia Tomisului a fost sancționată contravențional prin procesul verbal de constatare a contravențiilor nr. (...) din data de 14.03.2017 pentru efectuarea unor lucrări de construire la imobilul situat în Constanța, (...), zona Macul Roșu, jud. Constanța, fără a deține autorizație de construire“, conform www.rolii.ro.


„Prin acest proces verbal a fost aplicată sancțiunea principală a amenzii în cuantum de 1.000 lei, fiind dispuse și următoarele măsuri complementare: oprirea executării lucrărilor de construcție; desființarea lucrărilor de construcție nelegal realizate și aducerea imobilului în starea inițială în termen de 30 de zile. Procesul verbal nu a fost contestat pe calea plângerii contravenționale în termenul legal de 15 zile de la comunicare“, se mai arată în hotărârea instanței.

Totodată, se mai precizează că, pe data de 14 noiembrie 2019, doi polițiști din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au constatat, prin notă de constatare, „faptul că pârâta nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul verbal nr. (...) din data de 14.03.2017, stadiul fizic al lucrărilor fiind cel descris în procesul verbal“.

Astfel, a stabilit instanța, „prin urmare, sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru admiterea acțiunii reclamantului“.


20 de lei pentru Primarul Constanței, de la Arhiepiscopie

„Având în vedere considerentele expuse, instanța va admite cererea și va obliga pârâta să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, (...) zona Macul Roșu, jud. Constanța, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, au stabilit judecătorii.

Totodată, instanța „va autoriza reclamantul să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, (...) zona Macul Roșu, jud. Constanța, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei“.

Nu în ultimul rând, Judecătoria a obligat Arhiepiscopia Tomisului și să-i achite Primarului Municipiului Constanța 20 de lei, cu tiltu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa de timbru pentru acțiune.

Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicarea sa, urmând ca, în cazul în care se declară apel, procesul să continue la Tribunalul Constanța.

Cu o ocazie anterioară, reprezentnații Arhiepiscopiei Tomisului nu au dorit să facă declarații pe marginea acestui subiect, având în vedere că decizia instanței nu este definitivă.


Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului, obligată să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord

Soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, la mâna instanţei de judecată. Primăria a dat în judecată Arhiepiscopia. Ce mesaj transmite primarul Făgădău
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 443

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 720

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2004

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 646

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 626

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 570

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 882

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 926

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1512

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 830

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 603

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 731

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 601

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 567

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 978