Legături cu o retrocedare de răsunet din Constanța! Omul de afaceri Horia Simu și fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor, achitați definitiv




Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis achis azi, 21 iulie 2022, achitarea definitivă a omului de afaceri Horia Simu și a fostului deputat UDMR Marko Attila Gabor, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Tot în acest dosar a fost achitat și fostul deputat Theodor Nicolescu (PNL).

Tot de soluții de achitare definitivă se mai bucură:

ZAAROUR INGRID - cercetată sub control judiciar, la date faptei președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

IUORAȘ MIHNEA-REMUS – cercetat sub control judiciar în altă cauză, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, la data comiterii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

ZAHARIA LEFTER CONSTANTIN - cercetat sub control judiciar, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cercetat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

NICOLESCU (fostă BĂRBULESCU) IONELA MIHAELA – cercetată sub control judiciar, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,


HANU ALEXANDRU FLORIN – arestat la domiciliu în altă cauză, la data faptei, expert evaluator, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 

Achitările au fost pronunțate azi, 21 iulie 2022, în cauză DNA calculând un prejudiciu de 70 de milioane de euro.

Decizia Curții Supreme este definitivă.

25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța.

Trebuie să menționăm că Horia Simu și Marko Attila Gabor sunt judecați în prezent în dosarul celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța.

 Noul termen a fost stabilit pentru data de 22 septembrie 2022, ora 09.00.  

De menționat că acest dosar a fost soluţionat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti, prin aplicarea următoarelor pedepse:
 
Crinuța Nicoleta Dumitrean (fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și al Comisiei Centrale de Despăgubiri), a luat 6 ani și 3 luni închisoare. Totodată, magistrații au decis confiscarea sumei de „400.000 euro primită de aceasta cu titlu de mită sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul de schimb al B.N.R. la data executării măsurii“.
 
Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare.
 
Alin Horațiu Dima (al cărui nume apare și în Dosarul Retrocedărilor din Constanța) a luat 9 ani si 8 luni inchisoare (contopire cu pedeapsa din Dosarul retrocedărilor din Constanța).
 
Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, Dragoș George Bogdan au luat câte trei ani cu suspendare. Florentina Savu a luat patru ani de închisoare.
 
Cei patru anterior menționați au fost membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. ​

Marko Atilla Gabor a luat cinci ani de închisoare.
 
De menționat că judecătorii de la Curtea de Apel București i-au obligat, în solidar, pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George, Marko Attila Gabor, Simu Horia şi Dima Alin Horaţiu, la plata către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 7.715.000 euro echivalent lei la data plăţii, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei aferente deciziei nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P., anulata conform art. 25 alin. 3 C.p.p.
 
Ce spun procurorii Anticorupție
 

    În rechizitoriu, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
     
    „De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
     
    Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 de hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.
     
    „Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei. Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol“, spun procurorii DNA.
     
    „Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia, expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupție.
     
    Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Trei bărbați, depistați de polițiștii locali cu substanțe interzise asupra lor

14 Mar 2024 507

Primăria Constanța Se asfaltează carosabilul pe strada Pictor Nicolae Grigorescu din cartierul Anadalchioi (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 372

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 708

Undă verde de la Mediu pentru sistematizarea cartierului Anadalchioi, din Constanța

11 Sep 2023 906

Scurta istorie a liniei de cale ferată Constanța - Anadalchioi. Iată de ce a dispărut

18 Aug 2023 1077

Teren din Zona Cazino, Mamaia, întors la Primăria Constanța! Beneficiar de top al Dosarului Retrocedărilor atacă HCL (DOCUMENTE)

25 Jul 2023 2100

Primăria Constanța solicită acord de mediu pentru sistematizare de spații verzi publice și parcări de reședință în cartierul Anadalchioi

09 May 2023 1111

Ce „spune“ legea despre achitările din dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța! (DOCUMENT)

29 Apr 2023 1234

„Bombă“ de la București! Achitări în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța

27 Apr 2023 4681

Constanța retrocedată! Dosarul celor 25 de hectare din zona Anadalchioi. Achitări sau condamnări! Totul se decide azi. Cine sunt judecătorii

30 Mar 2023 8641

Retrocedări cu „cântec“, la Constanța! Judecătorii au amânat pronunțarea în cazul a zeci de hectare din zona Anadalchioi - Brătianu

18 Feb 2023 1359

Înalta Curte a fixat primul termen pentru anul 2023 în dosarul privind retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța

09 Jan 2023 1847

Un singur ofertant vrea să realizeze sistematizarea spațiilor verzi și parcărilor din cartierul Anadalchioi din Constanța (DOCUMENTE)

22 Nov 2022 1548

S-a terminat vacanța judecătorească! Înalta Curte reia procesul privind retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța

06 Sep 2022 1671

Un nou șantier în municipiul Constanța? Artera rutieră va face legătura între Soveja și B-dul Aurel Vlaicu

04 Aug 2022 11616