Liceu din Constanța amendat de Protecția Consumatorilor. Cum s-a încheiat procesul

  • Tribunalul Constanța a pronunțat o decizie definitivă în cauză la data de 15 decembrie 2020.
  • Instanța de apel a respis apelul Liceului Tehnologic Tomis împotriva hotărârii primei instanțe.
  • Liceul fusese amendat de Protecția Consumatorilor cu 5.000 de lei, pentru mai multe deficiențe constatate de inspectorii OPC în cantină.
  • În proces, reprezentanții liceului precizaseră că unitatea de învățământ nu are dreptul de a administra cantina.
Tribunalul Constanța a pus punct litigiului izbucnit între Liceul Tehnologic Tomis Constanța și Protecția Consumatorilor, după ce unittea de învățământ a atacat în instanță amenda primită de la instituția de control.
 
Magistrații Tribunalului au respins apelul declarat de unitatea de învățământ împotriva sentinței inițiale a Judeătoriei Constanța prin care plângerea liceului fusese respinsă.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța este definitivă.
 
Așa cum aminteam în edițiile anterioare, litigiul a izbucnit din cauza unei amenzi de 5.000 de lei primită de Liceul Tehnologic Tomis de la Protecția Consumatorilor, sancțiunea fiind aplicată pentru deficiențele găsite de inspectorii OPC într-o cantină pe care liceul nu are dreptul să o administeze.
 

Dosarul 26596/212/2019

 
Dosarul are numărul 29596/212/2019, iar părți în cauză sunt Liceul Tehnologic Tomis Constanța, în calitate de petent, și ANPC – CRPC – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, în calitate de intimat.
 
Recent, dosarul a fost soluționat definitiv de Tribunalul Constanța, după ce prima instanță a respins plângerea liceului.
 
Printre deficiențele pentru care a fost amendată unitatea deînvățământ se numără, printre altele, faptul că „toate utilajele din spațiul alimentar (aragaz, mese, suport de la chiuvetă) aveau picioarele deteriorate (găurite) de la rugină“, dar și faptul că lipsea faianța de pe perete din camera de depozitare a produselor alimentare.
 
Așa cum am precizat, însă, reprezentanții liceului au susținut că unitatea „nu are dreptul de administra cantina și internatul unității de învățământ, întrucât imobilele aparțin UAT Constanța, neavând drept de a efectua cheltuieli“.
 

După cum aminteam în edițiile anterioare, potrivit Hotărârii nr. 4952/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, reprezentanții unității de învățământ au solicitat anularea procesului-verbal de constatare a contravenției din 9 octombrie 2019, iar, în subsidiar, „reindividualizarea sancțiunii aplicate prin înlocuirea amenzii cu avertismentul“.
 
Alături de alte argumente aduse în cauză, reprezentanții liceului au mai arătat că unitatea de învățământ „nu are dreptul de a administra cantina și internatul unității de învățământ, întrucât imobilele aparțin UAT Constanța, neavând dreptul de a efectua cheltuieli“.

 
În replică, reprezentanții Protecției Consumatorului au cerut respingerea plângerii liceului, ca neîntemeiată, și menținerea procesului-verbal de contravenție „ca fiind legal și temeinic“.
 
Iată o parte dintre deficiențele sancționate de inspectorii de control, după cum apar menționate în Hotărârea nr. 4952/2020, citată pe Jurindex:
 
„În sala de mese scaunele pe care se așază elevii aveau șezutele și spătarele deteriorate, palul de pe scaune era exfoliat, elevii putând sa își agațe hainele, chiar să se zgârie; (...) Toate utilajele din spațiul alimentar (aragaz, mese, suport de la chiuvetă) aveau picioarele deteriorate (găurite) de la rugină; (...) Deasupra hotei tavanul încăperii prezintă urme de infiltrații; (...) În camera de depozitare produse alimentare, s-a constatat ca lipseau plăci de faianță din perete“.
 

Hotărârea primei instanțe

 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța au stabilit că „procesul-verbal de contravenție întrunește cerințele de legalitate prevăzute sub sancțiunea nulității absolute, fiind neîntemeiate susținerile petentei în acest sens“.
 
Au mai afirmat judecătorii primei instanțe că „apărările petentului în sensul că nu poate avea calitatea de subiect activ al contravenției față de prevederile HCLM nr. 359/2018 și că nu ar avea dreptul de a administra cantina și internatul nu au fost dovedite, nefiind depuse înscrisuri în susținere“.
 
În aceeași hotărâre, judecătorii au precizat că „nu s-a făcut nici dovada faptului că Liceul Tehnologic Tomis Constanța nu ar avea dreptul de a efectua cheltuieli cu unitatea de alimentație publică deținută“.
 
În aceste condiții, Judecătoria Constanța a respins plângerea formulată de reprezentanții liceului.
 
La data de 15 decembrie 2020, judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au respins apelul declarat de reprezentanții liceului împotriva hotărârii Judecătoriei Constanța.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului Constanța este definitivă.
 
Citește și:

Direcția de Sănătate Publică a amendat un liceu din Constanța. Cine a câștigat procesul și de ce
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Minorii acuzați că ar fi agresat sexual o copilă în curtea unui liceu, internați într-un centru educativ

26 Mar 2024 628

Astăzi, 4 martie 2024, începe prima probă a simulării naționale a examenului de bacalaureat. 5604 de elevi din județul Constanța sunt înscriși

04 Mar 2024 553

Liceul tehnologic „Jean Dinu" din Adamclisi, județul Constanța, renovat cu fonduri prin PNRR (DOCUMENT)

03 Mar 2024 645

Consilerii locali vor apoba documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, reabilitat energetic (DOCUMENT)

29 Feb 2024 530

Ședința CLM Constanța Se discută despre creșterea eficienței energetice a Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța (DOCUMENT)

29 Feb 2024 465

Constanța. Fostul profesor acuzat că și-ar fi atins elevii în zonele intime, menținut sub control judiciar!

18 Feb 2024 894

Administratora Liceului Dimitrie Cantemir, din Tulcea, condamnată pentru delapidare! A recunoscut tot în fața procurorilor din Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 1504

Cazul tinerei de 16 ani, accidentată mortal în fața liceului Navrom, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Jan 2024 1775

Știri Constanța Polițiștii prezenți la mai multe licee și școli din Constanța!

10 Jan 2024 765

Închisoare cu suspendare! Prima condamnare în cazul tragediei de pe Șoseaua Mangaliei! Victima, elevă la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Jan 2024 2630

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac despre stadiul proiectelor aflate în desfășurare în oraș (VIDEO)

12 Dec 2023 1201

Licitații Constanța Reabilitare energetică la Liceul Tehnologic Crucea. Ce firme au câștigat contractul (DOCUMENT)

06 Dec 2023 1017

Anchetă la Constanța după ce un bărbat ar fi comis gesturi obscene în curtea unei instituții de învățământ

06 Dec 2023 816

Premiul I pentru 2 licee din județul Constanța la Conferința Națională eTwinning 2023

24 Nov 2023 1195

UPDATE Șocant! Un elev de la un liceu din Constanța, depistat cu cuțitul asupra sa în sala de clasă

21 Nov 2023 1109