LIVE TEXT. ”Trebuie să anunți Primăria Constanța cu 72 de ore înainte să mori!” Suspendarea Regulamentului pentru Peninsula Constanța, solicitată azi la Tribunal. Detalii din sala de judecată


Foto cu rol ilustrativ, din timpul protestului de pe 12 decembrie 2021, din Peninsula Constanța (sursa Facebook.com - Grup cetățenesc Zona Peninsulară)
 
  • Dacă se va admite acțiunea de azi a rezidenților, decizia instanței este executivă, iar barierele se vor ridica pe loc.
  • Toți reclamanții sunt reprezentați de avocatul Mirela Doiescu.
  • Încă de dimineață, sunt prezente la instanță circa 20 de persoane, urmând ca în sală să intre pentru a participa efectiv la proces cinci persoane.
  • Procesul începe în aceste momente, ora 09.45.
  • În cauză s-au depus două cereri de intervenție în interes alăturat, din partea unor cetățeni.
UDPATE: În sala de judecată este prezent și părintele Marius Moșteanu, din cadrul Parohiei Sfântul Nicolae, din Peninsulă.

Ascultat de completul prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, acesta a declarat:

A ajunge la biserică la noi nu este un moft. Este o necesitate. Sunt preot acolo de peste 25 de ani. Foarte mulți tineri vin cu copiii. Cei care locuiesc în parohie mi-au spus că nepoții nu mai pot ajunge la ei. Suntem asaltați și de gândul că vine perioada de reparații ale caselor. Nu au cum sa facă aceste reparații. Meșterii trebuie să ceară autorizație de la Primărie. Ni s-a promis de către Primărie că se va face o modificare, dar sunt foarte multe amendamente.

Totodată, una dintre persoanele care au formulat cerere de intervenție în cauză a făcut următoarele precizări:


Interesul nostru nu este doar ca simpli rezidenți.  Locuiesc cu o persoană bolnavă. Am solicitat permis de rezident, dar nu am primit. Am cerut pentru voluntariat persoană cu handicap și mi s-a respins. Azi am depus documentele pentru a șasea oară, am formulat o cerere să ajut. Stăm închiși cu bariere. Nu mai există barieră la graniță. Primăria Constanța își permite să decidă care dintre frații unui familii să primească permis.


În schimb,  avocații Consiliului Local Constanța arată ca aceste cereri de intervenție au menirea de a pune presiune. ”Cererile sunt nejustificate și nu fac dovada interesului”, spun aceștia, precizând totodată că era suficientă o singura cerere. ”Noi nu am primit cererile, pentru a putea formula răspunsuri”, au mai spus avocații CLC.

Instanța a pus în discuție admisibilitatea în principiu a cererilor de intervenție, iar completul a decis că acestea sunt admisibile, în principiu.

La dosarul cauzei au fost depuse o serie de poze, o postare de pe pagina Primăriei Constanța și o petiție care a strâns 2500 de semnături. De asemenea, s-au depus și poze cu pâinea cărată cu mâinile și televizoare cărate cu brațele, distribuitorii și curierii neputând trece de bariere.

În replică, oficialii CLC au arătat că azi se vor publica modificările și completările pentru Regulamentul de acces în Peninsulă. De asemenea, aceștia au precizat că s-a renunțat la termenul de 72 de ore înainte în care trebuiau depuse cererile pentru permis.

Aceștia spun că s-a prelungit orarul de aprovizionare și că se va permite accesul taxiurilor în Zona Peninsulară.

Instanța a anunțat că decizia privind suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă va fi luată la data de 15 decembrie 2021.

La acest moment, reprezentanții legali ai părților din proces depun concluzii, pe scurt.


Avocatul Mirela Doicescu, în numele rezidenților reclamanți, a precizat că ”sunt niște nereguli strigătoare la cer. Trebuie să anunți Primăria Constanța cu 72 de ore înainte să mori, să vină mașina mortuară”.


”Studiul de impact lipsește cu privire la lăcașurile de cult. Nimic de existența bisericilor. Strada Vasile Alexandri a devenit o stradă din pândă.  Nici pe vremea romanilor nu exista interzisă circulația”, a explicat avocatul, făcând referire la faptul că, în zonă, semnele rutiere care interzic oprirea sau staționarea apar de la o zi la alta, iar mașinile care erau regulamentar parcate înainte de apariția bruscă a semnelor sunt ridicate pentru oprire sau staționare în zone interzise.

Nu există aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Rutieră. Au închis un cartier. Se intră pe la barieră. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la vară.  Cară profesorii cornurile și laptele copiilor. Nu avem o grădiniță. Unde era a căzut tavanul. Acum copiii au fost relocati. Totul depinde de omul de la barieră. Unii curieri intră. Alții nu intră. Sunt oameni care ne cer ajutorul.Mai multe persoane, rezidenți în Zona Peninsulară a Constanței, s-au prezentat în această dimineață, 13 decembrie 2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, solicitând suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă și ridicarea barierelor care blochează accesul neautorizat.

Dosarul are indicativul 8549/118/2021 și se află în atenția completului CA9 al Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției.

Cap de listă printre reclamanții care solicită suspendarea este Parohia Sfântul Anton de Padova, reprezentată fiind în cauză de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.

Totodată, alte peste 20 de persoane, rezidenți din Peninsulă, sunt, de asemenea, reclamante, solicitând suspendarea executării HCL Constanța 294/31.08.2021, prin care a fost aprobat Regulamentul de acces în Zona Peninsulară.

Toți reclamanții sunt reprezentați de avocatul Mirela Doiescu.

Încă de dimineață, sunt prezente la instanță circa 20 de persoane, urmând ca în sală să intre pentru a participa efectiv la proces cinci persoane.

De partea cealaltă, reprezentanții Consiliului Local Constanța solicită respingerea cererii de suspendare.

Dacă se va admite acțiunea de azi a rezidenților, decizia instanței este executivă, iar barierele se vor ridica pe loc.

Amintim, în cursul zilei de ieri, 12 decembrie 2021, de la ora 12.00, în Piața Ovidiu, rezidenții au protestat pașnic pentru suspendarea regulamentului și ridicarea barierelor, însă protestul lor nu a avut ecou pentru administrația publică locală.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria caută oferte pentru realizarea de documentații de urbanism pentru patru terenuri din Zona Peninsulară a municipiului Constanța

04 Jul 2022 477

Trei date pentru posibila anulare a Regulamentului Peninsulei Constanța!

01 Jul 2022 612

Actualizare PUZ reabilitare și revitalizare zona Peninsulară a municipiului Constanța

24 Jun 2022 580

RAJA Se oprește apa în Năvodari și Corbu

20 Jun 2022 840

Ucraina Zelenski le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri Crimeea

14 Jun 2022 668

Peninsularii s-au mobilizat din nou! Consultare publică în mediul online - Sunteți sau nu de acord cu proiectele imobiliare de pe taluzul falezei Constanța?

30 May 2022 1133

Cele mai contestate regulamente din Constanța ale primarului Vergil Chițac!

23 May 2022 1744

Primăria caută diriginți de șantier pentru reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța-etapa II

14 May 2022 997

Regulamentul pentru Peninsula Constanța, atacat a treia oară!

11 May 2022 756

„Atacul“ peninsularilor! Documentul elaborat de administrația Chițac, în pericol? „Eu am introdus acțiunea pentru anularea regulamentului în întregime!“ (DOCUMENT)

02 May 2022 2231

ZIUA LIVE. Despre Peninsula Constanţa - „Sunt informații eronate în studiul de impact pentru regulament“

28 Apr 2022 976

ZIUA LIVE Este nevoie de regulament pentru Peninsula Constanța?

27 Apr 2022 1107

ZIUA LIVE. Este nevoie de regulament pentru Peninsula Constanța? Ce spun rezidenții

26 Apr 2022 1440

Sondaj de opinie 78% dintre respondenți sunt de acord cu ridicarea definitivă a barierelor de acces în Peninsula Constanța

23 Apr 2022 543

Constanța Restricții de circulație în zona Peninsulară pentru Slujba de Înviere

21 Apr 2022 689